Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποφασίσαμε να ανατρέξουμε στα αφιερώματα της ιστοσελίδας μας και να θυμηθούμε μερικές γυναικείες προσωπικότητες, που άφησαν ιστορία, η καθεμία με το δικό της έργο και τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα.

Οι επιλογές μας είναι συγκυριακές, αφού ουσιαστικά τα ονόματα που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυτή τη λίστα είναι πολλά και ποικίλουν.

____________________________________________

Elizabeth Cochran 

Η πρωτοπόρος της ερευνητικής δημοσιογραφίας με τις 2 ευρεσιτεχνίες

Ως υπέρμαχοι της ανεξάρτητης έρευνας, δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε την αναφορά μας με την γυναίκα που ταυτίστηκε με την ερευνητική δημοσιογραφία σε μια εποχή, που ένα τέτοιο έργο και δει για μια γυναίκα ήταν αξιοσημείωτο γεγονός. Αφοσιωμένη στην παρατήρηση και καταγραφή των γεγονότων πραγματοποίησε έρευνες μπαίνοντας ενεργά και η ίδια μέσα στα θέματα ως και στο μέτωπο του πολέμου.

Διέπρεψε παράλληλα και στον τομέα της επιχειρηματικότητας διευθύνοντας η ίδια με μεγάλη επιτυχία την εταιρεία του συζύγου της και παρουσιάζοντας μερικές δικές της πατέντες σε βιομηχανικά προϊόντα. (Διαβάστε περισσότερα…)

_____________________________________________

Maria Montessori 

Η πρωτοπόρος επιστήμονας που ανέτρεψε το εκπαιδευτικό κατεστημένο

Η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός είναι ευρέως γνωστή μέχρι σήμερα για το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό σύστημα που εισήγαγε τον 20ο αιώνα μελετώντας διεξοδικά τα στοιχεία προσωπικότητας και συμπεριφοράς των παιδιών κάθε ηλικίας.

Έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιταλία σε μια εποχή που το επάγγελμα ήταν προνόμιο μόνο των αντρών και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στην εξέλιξη και προώθηση της παιδαγωγικής της μεθόδου, που γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. (Διαβάστε περισσότερα…)

_______________________________________________

Μαρία Πλυτά

Η σκηνοθέτης που άλλαξε τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης του Ελληνικού Κινηματογράφου φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον χώρο της 7ης τέχνης σε μια δύσκολη εποχή.

Γύρισε συνολικά 25 ταινίες μεγάλου μήκους που γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και θεωρείται μία από τις αυθεντικότερες εκπροσώπους του εγχώριου μελοδράματος, παρόλο που το όνομά της παραμένει μέχρι σήμερα λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό σε σχέση με τα έργα της. (Διαβάστε περισσότερα…)

____________________________________________

Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ

Η πολυβραβευμένη Ελληνίδα ενδυματολόγος του Hollywood

Πρόκειται για την πιο διακεκριμένη Ελληνίδα ενδυματολόγο, που έκανε μια μακρόχρονη και αξιοθαύμαστη καριέρα στο εξωτερικό και την Ελλάδα κερδίζοντας μια σειρά σημαντικών διακρίσεων.

Μια ταλαντούχα γυναίκα, που διεκδίκησε και κατέκτησε την θέση της στον χώρο της ενδυματολογίας κρατώντας παράλληλα ένα χαμηλό προφίλ και εστιάζοντας περισσότερο στο έργο της, που πράγματι άφησε εποχή. (Διαβάστε περισσότερα…)

____________________________________________

Coco Chanel

Η σχεδιάστρια που έφερε επανάσταση στη μόδα τον 20ο αιώνα

Ίσως η πιο εμβληματική γυναικεία προσωπικότητα στην ιστορία της μόδας, αφού σε μια ιδιαίτερη και μεταβατική εποχή κατάφερε καθοριστικές πρωτοπορίες, που έχουν την τιμητική τους μέχρι σήμερα.

Με καλλιτεχνικό θάρρος και έμπνευση διαμόρφωσε ριζικά τους κανόνες και τα πρότυπα μόδας της εποχής της και απελευθέρωσε μια για πάντα το γυναικείο ντύσιμο με επίκεντρο την κομψότητα και την θηλυκότητα. (Διαβάστε περισσότερα…)

____________________________________________

Καλλιρόη Παρρέν

Η πρώτη Ελληνίδα εκδότρια, διευθύντρια και δημοσιογράφος γυναικείου εντύπου

Σαν σήμερα, 8 Μαρτίου του 1887, κυκλοφορεί για πρώτη φορά η “Εφημερίς των Κυριών”, η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα που απευθυνόταν σε γυναίκες και με αμιγώς γυναικεία συντακτική ομάδα. Εμπνευστής, πρωτεργάτης και διευθύντρια ήταν η Καλλιρόη Παρρέν.

Η πρωτοπόρα δημοσιογράφος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της θέσης της γυναίκας στην Ελλάδα επαναστατώντας με την δύναμη του λόγου, αλλά και μέσω των πολιτιστικών, κοινωνικών και φιλανθρωπικών της δράσεων. (Διαβάστε περισσότερα…)

__________________________________________

Χρυσές γυναικείες πένες που άφησαν ιστορία

Οι γυναίκες συγγραφείς έχουν δικαίως καταφέρει να κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία και σε κάθε τομέα αυτής. Ποιά από αυτές να πρωτοαναφέρει κανείς. (Διαβάστε περισσότερα…)

____________________________________________

Η συμβολή των γυναικών στο Έπος του ’40

Μιας και η μέρα αφιερώνεται σε γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την γυναικεία κρυφή στρατιά του πολέμου του ’40.

Οι τότε Ελληνίδες γυναίκες, ως γνήσιες απόγονοι των προγόνων τους, ανταποκρίθηκαν με αίσθημα χαράς και χρέους στον αγώνα της πατρίδας και με την δράση τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην έκβαση των μαχών.

Η συμβολή τους ήταν μεγάλη και πολύτιμη και οι πράξεις τους προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, καθώς θεωρούνταν αδιανόητο για εκείνη την εποχή και την μειονεκτική κοινωνική θέση της γυναίκας στην Ευρώπη, να υπάρχουν γυναίκες τόσο ικανές να ανταπεξέλθουν σε αντιξοότητες, όπως αυτές ενός πολέμου και έντονων καιρικών συνθηκών. (Διαβάστε περισσότερα…)

____________________________________________

Σοφία Βέμπο

Η “τραγουδίστρια της Νίκης”

Μια θέση σε μια τέτοια λίστα αξίζει σίγουρα και η γυναικεία φωνή και προσωπικότητα, που πλαισίωσε και ενίσχυσε τον αγώνα της απελευθέρωσης από την ιταλική και γερμανική κατοχή.

Υπήρξε η πρώτη τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού στη χώρα, αλλά και μια αγέρωχη Ελληνίδα πατριώτισσα, που καθιερώθηκε ως η εθνική τραγουδίστρια του πολέμου.

(Διαβάστε περισσότερα…)

____________________________________________

Οι σπουδαίες και δυναμικές γυναίκες μιλάνε πάντα με τα έργα της ζωής τους και την αξιοσέβαστη προσωπικότητα που επιδεικνύουν.

Σε κάθε εποχή, από τις πιο συντηρητικές ως τις πιο φιλελεύθερες, οι πραγματικά δυναμικές γυναίκες κατάφερναν να ξεχωρίζουν και να κερδίζουν την εκτίμηση και τον σεβασμό των γύρω τους με την οξυδέρκεια, την δημιουργικότητα, την αξιοπρέπεια, την κοινωνική και προσωπική προσφορά, την πλούσια και υγιή προσωπικότητα και την δύναμη της ψυχής τους.

Γυναίκες με γνωστά ονόματα και γυναίκες αφανείς ήρωες της καθημερινότητας.

_____________________________________________

Στον αντίποδα της όμορφης και αξιόλογης γυναικείας πλευράς, υπάρχει και μια πιο σκοτεινή, όπως σε όλους τους ανθρώπους, με γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους, για την διαστροφή ή τις εγκληματικές και φρικιαστικές τους πράξεις.

Φυσικά έχουμε αναφερθεί και σε αυτές, αφού θεωρούμε πάντα πως κάθε ανθρώπινη ιστορία, από την χειρότερη ως την ιδανικότερη, έχει να μας δώσει ποικιλία μαθημάτων ζωής και κοινωνικής ψυχολογίας.

Ιστορίες για αγρίους: 5 Ελληνίδες Φόνισσες (που δεν γιορτάζουν σήμερα)
Ιστορίες για αγρίους: Οι 4 γυναίκες-φόνισσες που εκτελέστηκαν στην Ελλάδα

Στο Docuventa.gr η ανάδειξη γυναικών που άφησαν ένα αξιόλογο, ή έστω ενδιαφέρον, στίγμα στον κόσμο είναι σημαντικό μέρος της θεματολογίας μας και στην κατηγορία Πορτραίτα μπορείτε να δείτε τα αφιερώματά μας για αρκετές από αυτές τις προσωπικότητες.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.