Οι γυναίκες συγγραφείς έχουν δικαίως καταφέρει να κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Mε τον συνήθως συναισθηματικό τρόπο γραφής τους καταφέρνουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών αφήνοντας στην φαντασία άπλετο χώρο να ξεδιπλώσει τα φτερά της.

Αράδες άλλοτε αφιερωμένες σε χαμένες αγάπες και άλλοτε σε ανεκπλήρωτους έρωτες, λέξεις βουτηγμένες στον πόνο, μα και τέτοιες που σε βάζουν σε σκέψεις μας κράτησαν και μας κρατούν πολλές βραδιές ξάγρυπνους, αφού δεν λέμε να «ξεκολλήσουμε» τα βιβλία τους από τα χέρια μας.

Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς μόνο κάποια συγκεκριμένα ονόματα από την μεγάλη λίστα των αξιομνημόνευτων συγγραφέων, παρόλα αυτά επιλέξαμε για σήμερα να αναφερθούμε σε τέσσερις από τις πιο σπουδαίες και άκρως αγαπητές λογοτέχνιδες.

Agatha Christie

Η συγγραφέας που δίνει «τροφή» στο μυαλό, καθώς τα αστυνομικά της μυθιστορήματα σε κρατάνε σε διαρκή εγρήγορση. Η «μητέρα» του Ηρακλή Πουαρό γεννήθηκε το 1890 στο Λονδίνο. Ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και η Μις Μαρπλ, που εξιχνιάζει εγκλήματα σε 12 μυθιστορήματά της, θα της χαρίσουν τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος».

Πριν ασχοληθεί με την συγγραφή υπήρξε βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που το δηλητήριο πρωταγωνιστούσε σε πολλά από τα έργα της.

Έγραψε 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων, 15 θεατρικά έργα και 6 αισθηματικά ρομάντζα χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ.

Virginia Woolf

Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Την έχουν χαρακτηρίσει ως νεοτερίστρια και την μεγαλύτερη καινοτόμο στην αγγλική γλώσσα.

Οι φοβίες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της με μεγαλύτερη εκείνη που αφορούσε το σκοτάδι. Ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας της από γρίπη το 1895 προκαλεί την πρώτη νευρική κατάρρευση της τότε 13χρονης Γουλφ. Οι διανοητικές διαταραχές της θα επηρεάσουν πολύ την κοινωνική και προσωπική της ζωή, θα αφήσουν ωστόσο ανέπαφη την πένα της.

Στις 28 Μαρτίου 1941 θα αυτοκτονήσει πέφτοντας στον ποταμό Ουζ, αφού προηγουμένως έχει γεμίσει τις τσέπες τις με πέτρες.

Isabel Allende

Γεννημένη στο Περού και μεγαλωμένη στην Χιλή, η Isabel είναι ανιψιά του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε (1970-1973).

«Το σπίτι των πνευμάτων» εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία της. Μύθος, ρεαλισμός μα και αυτοβιογραφικά στοιχεία αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της γραφής της.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 της απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της χώρας της.

Πηνελόπη Δέλτα

Η Ελληνίδα συγγραφέας της οποίας τα ιστορικά μυθιστορήματα για παιδιά -και όχι μόνο!- παραμένουν πάντα επίκαιρα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πατέρας της ήταν ο εθνικός μας ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης.

Το 1895 παντρεύεται τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα με τον οποίο αποκτά τρεις κόρες. Το 1905 ερωτεύεται τον διπλωμάτη, πολιτικό και λογοτέχνη Ίωνα Δραγούμη, με τον οποίο όμως η σχέση τελικά διακόπτεται.

«Τρελαντώνης»«Μυστικά του βάλτου» και «Μάγκας» είναι βιβλία που κάθε παιδί ακόμη και σήμερα έχει συνήθως στην βιβλιοθήκη του. Στις 27 Απριλίου 1941, η συγγραφέας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με δηλητήριο και φεύγει από την ζωή πέντε μέρες αργότερα.

Διαβάστε επίσης: Πηνελόπη Δέλτα – Η πολυτάραχη ζωή της συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."