Θεωρούνται σωφρονιστικά ιδρύματα και απώτερος στόχος τους είναι η φροντίδα διάφορων εγκληματιών και ο συνετισμός τους. Δεν είναι λίγες όμως οι περιπτώσεις μεγάλων φυλακών στον κόσμο, που είναι διάσημες για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί ή τις συνθήκες βιαιότητας και απανθρωπιάς μεταξύ κρατουμένων.

Θα δούμε σήμερα 5 από τις φυλακές που θεωρούνται οι χειρότερες και πιο επικίνδυνες στον κόσμο για όσους καταλήγουν να εκτίσουν τις ποινές τους σε αυτές.

«Black Dolphin» (Ρωσία)

Πρόκειται για μια από τις πιο περιβόητες φυλακές υψίστης ασφάλειας στον κόσμο και σίγουρα τη σκληρότερη στη Ρωσία. Φιλοξενεί μέχρι σήμερα περίπου 700 από τους πιο αδίστακτους εγκληματίες της χώρας: δολοφόνους κατά συρροή και μη, παιδόφιλους, μανιακούς και κανίβαλους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων όλων των παραπάνω μαζί ξεπερνά τα 3.500 άτομα κάθε ηλικίας. 

Η φυλακή Black Dolphin χρονολογείται από το 1773 και εξαρχής ήταν φτιαγμένη με προδιαγραφές ενός χώρου προορισμένου περισσότερο για τιμωρία, παρά για σωφρονισμό.

Οι συνθήκες ασφαλείας και επιτήρησης των κρατουμένων είναι υποδειγματικά ισχυρές και λέγεται ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αποδράσει από’κει. Όποιος καταφέρνει να «κερδίσει» μια θέση πίσω από τα κάγκελα στο Μαύρο Δελφίνι ξέρει εκ των προτέρων ότι κάθε προσπάθεια για «μαγκιές» θα είναι μάταιη.

Οι κρατούμενοι οδηγούνται στον χώρο με κλειστά μάτια, ώστε να μην έχουν εικόνα και μπορέσουν να τον χαρτογραφήσουν. Σε κάθε μεταφορά τους μέσα στους χώρους της φυλακής αναγκάζονται να είναι σκυμμένοι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Σε αυτή τη θέση έχουν μειωμένη περιφερειακή όραση και πλήρη ανικανότητα κινήσεων.

Τα μικροσκοπικά κελιά τους είναι δομημένα ως «κελί μέσα στο κελί» και δεν υπάρχει προαύλιος χώρος, ούτε άλλοι χώροι ομαδικών δραστηριοτήτων. Αφήνονται «ελεύθεροι» για 90 λεπτά κάθε μέρα σε έναν περιφρουρημένο χώρο, όπου μπορούν να γυμναστούν. Επισκέψεις δέχονται μόνο 2 μέρες το χρόνο και το μοναδικό τους φαγητό είναι σούπα και ψωμί τέσσερις φορές τη μέρα.

Για τους 700 κρατούμενους της φυλακής υπάρχουν 900 αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας που τους έχουν υπό 24ωρη παρακολούθηση, τόσο με κλειστό κύκλωμα, όσο και με καθημερινούς εξονυχιστικούς ελέγχους στα κελιά τους. Οι κρατούμενοι επιτρέπεται να λένε μόνο «ναι, κύριε» ή «όχι, κύριε» στις εντολές των αξιωματικών και τίποτε άλλο! Έξω από τα κελιά τους υπάρχει επίσης ένα χαρτί όπου αναγράφονται τα εγκλήματα του καθενός, ώστε να μην νιώσει κανένας ποτέ τον παραμικρό οίκτο για το πρόσωπό τους.

Παρά τις φήμες ότι οι κρατούμενοι υπόκεινται σε βάναυση μεταχείρηση, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη καταγγελία ή μαρτυρία για κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Σε δηλώσεις τους οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι συνθήκες αυστηρής κράτησης και παρακολούθησης σε συνδυασμό με τη σκέψη ότι δεν πρόκειται να φύγουν απο’ κει ποτέ είναι κάτι που μπορεί να τρελάνει και τους πιο σκληροπυρηνικούς από αυτούς.

Bang Kwang Central Prison (Ταϋλάνδη)

Ειρωνικά την αποκαλούν «το Χίλτον της Μπάνγκοκ» (Bangkok Hilton) και όπως καταλαβαίνετε οι συνθήκες εκεί μέσα είναι κάθε άλλο παρά αυτές του πιο υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στον κόσμο. Σε αντίθεση με την πρώτη φυλακή της λίστας, στην Bang Kwang ο αριθμός των κρατουμένων είναι υπερτριπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε και όλοι τους είναι βαρυποινίτες με ποινή εγκλεισμού άνω των 25 ετών.

Όσοι καταδικάζονται σε θάνατο μαθαίνουν για την καταδίκη τους μόλις 2 ώρες πριν την εκτέλεσή τους!

Αυτό που κάνει τις αντρικές φυλακές της Bang Kwang τις χειρότερες στη χώρα δεν είναι μόνο ο τεράστιος αριθμός εγκληματιών που στοιβάζονται εκεί, αλλά και οι αισχρές συνθήκες διαβίωσης. Οι κρατούμενοι τρώνε λαχανικά με ρύζι μια φορά τη μέρα και φορούν αλυσίδες στα πόδια τους πρώτους 3 μήνες του εγκλεισμού τους. Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ενώ το σύστημα αποχέτευσης δεν είναι και το καλύτερο. Συχνά υπάρχουν κρούσματα θανατηφόρων ασθενειών (ακόμα και λέπρας) λόγω των αηδιαστικών συνθηκών υγιεινής και της ανύπαρκτης ιατρικής φροντίδας.

Πολλοί κρατούμενοι τρελαίνονται μετά τους πρώτους μήνες διαμονής τους, ενώ για τους υπόλοιπους τα βασανιστήρια από τους φύλακες είναι απλά καθημερινότητα.

La Sabaneta (Βενεζουέλα)

Οι φυλακές La Sabaneta στη Βενεζουέλα είναι χωρίς αμφιβολία από τις top πιο επικίνδυνες στον κόσμο, κυρίως λόγω της βιαιότητας και αναρχίας που επικρατεί. Οι φύλακες είναι ελάχιστοι για τον απίστευτα μεγάλο αριθμό κρατουμένων και κουμάντο κάνουν οι ισχυρότεροι κρατούμενοι, αυτοί δηλαδή που έχουν τα όπλα και ανήκουν στις πιο «χωμένες» κλίκες.

Δολοφονίες, ξυλοδαρμοί και βιασμοί είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των κρατουμένων με τους φρουρούς να τους αφήνουν απλά να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. 

Οι συνθήκες υγιεινής είναι τραγικές και όσοι γλυτώνουν από τα χέρια των συμμοριτών, καταλήγουν συχνά να πεθαίνουν από αρρώστιες. Ακόμα και το φαγητό είναι προνόμιο μόνο των δυνατότερων. Οι φυλακές La Sabaneta είναι γνωστές επίσης για το ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών που γίνεται μέσα από τους απελπιστικά βρώμικους τείχους τους.

Rikers Island (Νέα Υόρκη)

Η φυλακή που αιμοβόροι εγκληματίες έχουν χαρακτηρίσει ως «κόλαση επί γης».

Μεταξύ των πάνω από 10.000 κρατούμενων που φιλοξενεί βρίσκονται και πολλοί από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της Αμερικής. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι τέτοιες, που μεγάλος αριθμός των κρατουμένων χάνει τη ζωή του πίσω από τα κάγκελα πριν καν εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής του.

Ξυλοδαρμοί μεταξύ των φυλακισμένων, σκληρή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση από τους φύλακες, βιασμοί και δολοφονίες είναι οι καταστάσεις που χαρακτηρίζουν τις φυλακές του Rikers Island. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των κρατουμένων αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στην αυτοκτονία για να γλυτώσουν.

San Quentin (Καλιφόρνια)

Πρόκειται για τις παλιότερες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυλακών για θανατοποινίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες με 150 χρόνια ζωής.

Από το 1852 μέχρι και το 1996 λειτουργούσε θάλαμος αερίων, όπου εκτελέστηκαν πολλοί από τους χειρότερους εγκληματίες και κατά συρροή δολοφόνους της Αμερικής. Από το 1996 μέχρι το 2006 που έγινε η τελευταία (μέχρι τώρα) εκτέλεση, οι κατάδικοι θανατώνονται με ένεση.

Κάποιοι από τους διαβόητους εγκληματίες που πέρασαν την πόρτα της εμβληματικής φυλακής του San Quentin είναι ο περίφημος Charles Manson, o «βρυκόλακας» Richard Chase, ο Richard Ramirez γνωστός και ως «Night Stalker», ο βιαστής νεαρών αγοριών William Bonin και πολλοί άλλοι. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω γιατί μια φυλακή με τέτοιους «ενοίκους» θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες του κόσμου.

*Αναμένετε σύντομα και β’ μέρος με μερικές ακόμα από τις πιο περίφημες για την σκληρότητα ή επικινδυνότητά τους φυλακές του κόσμου.