Ο Δημήτρης Καρβέλης είναι γέννημα θρέμμα της Γλώσσας Σκοπέλου. Τα παιδικά του χρόνια είναι γεμάτα με όμορφες αναμνήσεις, εκδρομές στη φύση, ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού τα καλοκαίρια στη πλατεία και χειμώνες περιορισμένους από δραστηριότητες, αλλά γεμάτους φίλους και πλούσια γλέντια.

Το 2009 τον βρίσκει στη Αθήνα, όπου σπουδάζει Ηλεκτρονικός Υπολογιστικών Συστημάτων και κάπου εκεί μπαίνουν και τα ταξίδια στη ζωή του.

Είναι ο πρώτος Έλληνας adventure travel blogger και μέσα από το blog του kdexplorer.com, μας ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό και μας προτείνει τα ιδανικότερα μέρη για όλα τα γούστα και όλες τις περιστάσεις.

________________________________________

Δημήτρη, πως μπαίνουν λοιπόν τα ταξίδια στη ζωή σου;

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω συνειδητοποίησα πόσο χρόνο ξοδεύουμε στη καθημερινότητα μας, στη κίνηση, στις ώρες που σπαταλάμε περιμένοντας στο φανάρι ή στη στάση του λεωφορείου, οι περισσότεροι είμαστε σπίτι- δουλειά, δουλειά- σπίτι… Και τι μένει τελικά για τον εαυτό μας; Μόνο ένα σαββατοκύριακο.

Ουρανία, εγώ μεγάλωσα σε νησί, από μικρός μου άρεσε το περπάτημα, το ψάρεμα, οι βόλτες στη φύση… οι συνθήκες τις πόλης δεν μου ταιριάζουν. Είμαι πολύ νέος για να ξοδεύω τις ώρες μου, χωρίς να απολαμβάνω τη ζωή μου και μία μέρα απλά άλλαξε όλη η φιλοσοφία μου.

Το 2012 λοιπόν, είδα μία προσφορά για Βουδαπέστη, το αναφέρω στη παρέα μου από το νησί, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν και κάπως έτσι κλείστηκε το πρώτο μου ταξίδι. Στην επιστροφή ήμουν τόσο ενθουσιασμένος και μαγεμένος, τόσο πλούσιος από εικόνες που είδα και από τις στιγμές που πέρασα με τα παιδιά, που υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα του χαρίζω ένα- δύο ταξίδια το χρόνο. Και όντως μία εβδομάδα μετά το πρώτο μου ταξίδι έψαχνα για τον επόμενο προορισμό.

Πλέον η καθημερινότητά μου όλη εξαρτάται από τα ταξίδια μου, μαζεύω τα ρεπό μου, κάνω τις οικονομίες μου, οργανώνω τις παρέες μου με σκοπό το επόμενο ταξίδι- πότε Ελλάδα, πότε εξωτερικό. Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα reset για να επιστρέψουμε πάλι πίσω στη καθημερινή μας ρουτίνα δυνατοί και ορεξάτοι.

Η ιδέα του blog πως γεννήθηκε;

Από κάθε ταξίδι κουβαλούσα όμορφες εικόνες στη φωτογραφική μου μηχανή και στο κινητό μου και άλλες τόσες ιστορίες που ήθελα να διηγηθώ στους φίλους μου. Το 2016 μου βάζει κάποιος φίλος την ιδέα να φτιάξω ένα blog και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου με περισσότερο κόσμο και γιατί όχι να τους προτείνω και προορισμούς. Στην αρχή ξεκίνησα δειλά δειλά με τους φίλους και τους γνωστούς μου, αργότερα όμως έβλεπα ότι η επισκεψιμότητα ανέβαινε και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο. Μου έστελναν μηνύματα και με ρωτούσαν πληροφορίες για τα μέρη που έχω επισκεφτεί.

Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να το κάνω πιο επαγγελματικό και να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό. Ξεκίνησα να έρχομαι σε επαφή με ξενώνες και επιχειρήσεις, με συλλόγους και ομάδες προτείνοντάς τους συνεργασία και τη προβολή τους στο kdexplorer και στο κανάλι μου στο youtube. Σήμερα έχω φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο με αρκετές επισκέψεις στο κανάλι μου και πολύ καλές συνεργασίες.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται για να κάνεις ένα ταξίδι;

Ένα backbag και έφυγες. Το διαβατήριο, το κινητό και μια φωτογραφική μηχανή, αν θέλεις να αποτυπώσεις τις αναμνήσεις σου από το ταξίδι σε εικόνες. Όλα τα άλλα τα βρίσκεις.

Η ιδανικότερη παρέα για μια εκδρομή;

Στις μέρες μας είναι τάση και το solo travel. Εγώ όμως πάντα επιλέγω να πάω κάπου με παρέα, είτε με τη κοπέλα μου, είτε με τους φίλους μου.

Σε ένα ταξίδι ζεις πράγματα εσύ, αλλά ζει και η παρέα σου και τα βιώνεις και εσύ μαζί τους και οι εμπειρίες και οι εικόνες είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα αποκτούσες αν πήγαινες κάπου μόνος σου.

Για παράδειγμα στην Ιταλία ήμασταν εφτά άτομα παρέα, στο τέλος του ταξιδιού οι εικόνες που είχαν δημιουργηθεί στον καθένα μας ήταν διαφορετικές. Επισκεφθήκαμε όλοι τα ίδια μέρη, αλλά ο καθένας είχε να διηγηθεί και κάτι διαφορετικό. Φυσικά και θα υπάρξουν εντάσεις και διαφωνίες, ποτέ ένα ταξίδι με τόσα άτομα δεν είναι τέλειο, αλλά αν έχεις καλή διάθεση και θέληση – και με μια μπύρα στο τέλος της μέρας- τα  βρίσκεις και όλα λύνονται.

Ξέρεις, η μπύρα στα ταξίδια είναι απαραίτητη, εξάλλου την τελευταία μέρα υπάρχει road trip από συνοικία σε συνοικία με bars και pubs.

Ποιό θα έλεγες ότι ήταν το καλύτερο σου ταξίδι ως τώρα;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ταξίδι μου. Είτε Ελλάδα είτε εξωτερικό, όλα έχουν και κάτι να σου δώσουν, το παραμικρό, θα πάρεις καινούριες εικόνες και εμπειρίες. Η  Ευρώπη είναι πολύ ωραία και αρκετά γνώριμη σε εμάς τους Έλληνες, αλλά θα προτιμήσω ταξίδια που θα συναντήσω κάτι διαφορετικό. Διαφορετική κουλτούρα, άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία, με παραδόσεις διαφορετικές από τις δικές μου. Αν πρέπει να επιλέξω έναν προορισμό αυτός θα ήταν η Ιορδανία. Άλλα και η Αίγυπτος είναι από τα αγαπημένα μου ταξίδια. Ουρανία, σημασία δεν έχει που θα πας, σημασία έχει να ταξιδέψεις!

Πόσο εύκολη είναι μία γυναικεία παρέα σε ένα ταξίδι σου και ποιόν από τους φίλους σου θα επέλεγες για μόνιμη παρέα εκεί που πας;

Κοίτα, η γυναίκα από τη φύση της σκέφτεται πολύ. Όταν επισκέπτεσαι ένα μέρος για πρώτη φορά και για το λόγο που το επισκέπτομαι εγώ, πρέπει να κάνεις πολύ συγκεκριμένα πράματα. Σίγουρα με μία γυναικεία παρέα όλο και κάποια μούτρα και γκρίνια θα έχεις να αντιμετωπίσεις, αλλά όπως σου είπα και νωρίτερα αν έχεις καλή διάθεση και μια κρύα μπύρα όλα λύνονται.

Στα ταξίδια μου πάντα προτιμώ για παρέα ανθρώπους που γνωριζόμαστε καλά και έχουμε τα ίδια θέλω.

Αν θα έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα άτομο για μόνιμη παρέα, αυτός θα ήταν ο παιδικός μου φίλος Γιάννης, γιατί τα ταξίδια με τον Γιάννη είναι μια μοναδική εμπειρία. Αν είχα όμως μια εξόρμηση με μηχανή που έχει περισσότερο adventure θα προτιμήσω να πάω με τον φίλο μου τον Διαμαντή.

Ποιο είναι το ωραιότερο μέρος στην Ελλάδα που έχεις ταξιδέψει;

Ουρανία, έχω ταξιδέψει σχεδόν όλη την Ελλάδα – μου έχει μείνει η Βόρεια Ελλάδα που είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Το κάθε μέρος είναι ξεχωριστό, έχει την ομορφιά του, την προσωπικότητά του, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο.

Θα μπορούσα να πω ίσως τη Σαντορίνη, που τη έχω και πιο πρόσφατη στο μυαλό μου. Είναι ένα νησί που σου κόβει την ανάσα, αντικρίζεις κάτι μοναδικό από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου στο εκεί.

Η  Ελλάδα είναι πολύ όμορφη, είναι μικρογραφία του πλανήτη. Θα δεις ωραία βουνά, φανταστικές θάλασσες, γραφικές πόλεις, νησιά που θα σου μείνουν στο μυαλό… η Ελλάδα έχει απ’ όλα, γι’ αυτό και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για μόνιμη διαμονή. Για πολύ κόσμο είναι όνειρο ζωής αυτό.
Σε κάθε μου ταξίδι πάντα θα συναντήσω κάποιον που όταν του πω ότι είμαι από την Ελλάδα θα μου απαντήσει ότι είμαι πολύ τυχερός που ζω σε μια τέτοια χωρά και ότι περιμένει πως και πώς να έρθει το καλοκαίρι για να ταξιδέψει στη χώρα μου.

Τι είναι αυτό που εξερευνάς στα ταξίδια σου;

Μου αρέσει να μιλάω με τους ντόπιους και να μάθω πράγματα για την καθημερινότητά τους, προσπαθώ να καταλάβω ένας Δημήτρης στη Πολώνια ή στη Σκωτία πως περνάει το χρόνο του, ποιες είναι οι συνήθειες του. Τις συγκρίνω με τη δική μου καθημερινότητα και προσπαθώ να ζήσω και εγώ τη ζωή του για λίγες μέρες. Βέβαια οργώνω όλη τη πόλη, τη φύση και τα αξιοθέατα της κάθε περιοχής που επισκέπτομαι, δοκιμάζω τις γεύσεις τους -φαγητά και ποτά- επισκέπτομαι μουσεία και ιστορικά μνημεία και φυσικά γνωρίζω τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Που θα μου πρότεινες λοιπόν να πάω;

Ιορδανία. Ο λαός αυτός αγαπάει πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τους «γιουνάν», όπως μας αποκαλούν χαρακτηριστικά, μας έχουν σε μεγάλη υπόληψη. Αντιλαμβάνεσαι όλο το θαυμασμό που νιώθουν για την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη δημοκρατία, σε αντίθεση με την Ευρώπη.

Θυμάμαι σε ένα ταξίδι μου στη κεντρική Ευρώπη, σε όποιον έλεγα ότι είμαι από την Ελλάδα με κοιτούσε με ειρωνεία και με ρωτούσε «Ακόμα ταξιδεύετε εσείς; Σας το επιτρέπει η οικονομική σας κατάσταση;»

Τι θα ήταν αυτό που θα σε έκανε να επιστρέψεις στη Γλώσσα;

Είναι κάτι που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Έντεκα χρόνια τώρα που ζω στην Αθήνα δεν θεωρώ ότι σπίτι μου είναι εδώ… το σπίτι μου είναι πάντα στη Γλώσσα. Ζώντας τόσα χρόνια στην πόλη συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν είναι η ζωή που ονειρευόμουν για εμένα και την μελλοντική μου οικογένεια. Εγώ έχω μεγαλώσει με διαφορετικό μοτίβο, ήμουν όλη μέρα στη πλατεία, στους δρόμους χωρίς φόβο και άγχος από τη μάνα μου.

Αν κάτι φρενάρει την ιδέα του να επιστρέψω στο νησί είναι η επαγγελματική μου αποκατάσταση. Αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, θέλω να έρθει από μόνο του… εξάλλου όταν θέλεις κάτι πολύ, πάντα γίνεται.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στη Σκόπελο και τι πρέπει να επισκεφτεί ένας τουρίστας στο νησί;

Μου αρέσουν πολύ τα μονοπάτια, κάθε φορά που πάω στο νησί θα περπατήσω και ένα διαφορετικό μονοπάτι. Το αγαπημένο μου είναι Παλιό Κλήμα – Μαχαλά και το μονοπάτι από Κατακαλού – Παλιό Κλήμα. Ξέρεις, Ουρανία, έχω ακούσει τόσες ιστορίες για τα χωριά αυτά, για τη ζωή που είχαν, τα καφενεία, τον κόσμο, τώρα είναι έρημα πλέον και παίρνουν ζωή μόνο τα καλοκαίρια.

Περπατώντας στα καλντερίμια προσπαθώ να πλάσω εικόνες και να φανταστώ, να σκεφτώ πως ήταν η ζωή των ανθρώπων τότε. Ένα άλλο σημείο αγαπημένο μου είναι η βόρεια πλευρά του νησιού και οι παραλίες της -Πεθαμένης, Περιβολιού, Χονδρογιώργη. Αν σέβεσαι τον εαυτό σου πρέπει να δεις ανατολή ηλίου από τον Άι- Γιάννη το Καστρί και δύση από το φάρο- γουρούνι… μαγευτικά σημεία και μοναδική εμπειρία.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσεις να δοκιμάσεις τις τοπικές γεύσεις, τη σκοπελίτικη τυρόπιτα, χοιρινό με δαμάσκηνα και τοπικά γλυκά, όπως τα χαμαλιά και τους ροζέδες.

Έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον;

Λόγω της κατάστασης αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω ταξίδια, ήδη ακύρωσα αρκετά. Αυτό που θέλω είναι να εξερευνήσω τις σκανδιναβικές χώρες και να ταξιδέψω σε άλλη ήπειρο.

Δημήτρη, χορταίνει ποτέ κανείς τα ταξίδια;

Ποτέ. Τα ταξίδια για μένα είναι ένα όπλο και το blog είναι η σκανδάλη, με σπρώχνει να πηγαίνω ξανά και ξανά.

Ούτως ή άλλως θα πήγαινα ένα ταξίδι, το οποίο θα απολάμβανα και περισσότερο και θα επέστρεφα ξεκούραστος και ανανεωμένος, αλλά αυτό που κάνω με το blog δεν θα το άλλαζα με τίποτα, με παρακινεί να ταξιδεύω συχνότερα. Τα ταξίδια μόνο καλύτερο άνθρωπο μπορούν να σε κάνουν.

Μηχανή ή αμάξι;

Διαφορετικοί κόσμοι. Το αυτοκίνητο έχει την άνεσή του, προστασία από καιρικές συνθήκες, είναι ιδανικό για ταξίδι με παρέα -για τη γυναικεία παρέα που λέγαμε πριν-, ενώ η μηχανή έχει περιπέτεια, αδρεναλίνη, μπορείς να είσαι πιο ευέλικτος, να πας από δρόμους που δεν μπορεί να πάει το αμάξι. Το πάθος μου είναι η μηχανή και το όνειρό μου να φτάσω με αυτήν μέχρι τη Μογγολία.

Αεροπλάνο ή καράβι;

Και τα δυο, ρε συ Ουρανία, αρκεί να είναι ταξίδι.

Θα επισκεπτόσουν δεύτερη φορά το ίδιο μέρος;

Εννοείται!!! Μα, όταν πας μετά από χρόνια σε κάποιο μέρος, είναι σαν ένα καινούριο ταξίδι. Φτάνοντας εκεί σου έρχονται όλα σαν ταινία στο μυαλό σου, οι στιγμές που είχες ζήσει τότε, η παρέα με την οποία είχες πάει, όσα έζησες εκεί και συγκρίνεις το τότε με το τώρα. Όχι μόνο για το μέρος που μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα αυτό.

Κλείνοντας πες μας, τι είναι το ταξίδι για σένα;

Γνώση. Γνώση για άλλους λαούς, άλλους πολιτισμούς, άλλες θρησκείες, αλλά πάνω απ’ όλα είναι γνώση για τον ίδιο μου τον εαυτό. Ταξιδεύοντας δεν μαθαίνεις μόνο τόπους, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Και δεν μπορείς να με καταλάβεις αν δεν το κάνεις και εσύ.

Μη φοβάστε να ταξιδεύετε. Δεν έχει σημασία που θα πας, ούτε με ποιόν θα πας, μπορείς να πας και μέχρι τη διπλανή πόλη… Σημασία έχει να ζήσεις κάτι μοναδικό, να αποκτήσεις νέες εμπειρίες, να προσπαθείς να ξεφύγεις για λίγο από τη καθημερινότητά σου.
Ξέρω ότι δεν είναι τόσο εύκολο για όλους. Αλίμονο, και εγώ στην Ελλάδα ζω και βιώνω όλα όσα βιώνει ο καθένας μας, αλλά κάν’το όσο μπορείς, για μία μέρα, για πέντε ώρες. Κάνε κάτι για τον εαυτό σου και, πίστεψε με, θα θυμάσαι αυτή τη μέρα που ταξίδεψες και γέμισες με εικόνες για σένα και μόνο.
Κοινοποιήστε
Ουρανία Σταμούλη
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο. Πέρασα στη σχολή Γεωπονίας αλλά τελικά ασχολήθηκα με την αισθητική. Όταν ήμουν μικρή όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει να γίνω δημοσιογράφος…κι έτσι ξεκίνησα και εγώ να κάνω συνεντεύξεις! Λατρεύω τον ήλιο, τη θάλασσα, τα βιβλία και τις κρύες μπύρες! Έχω δύο σκυλιά και πολλές ιστορίες να μοιραστώ μαζί σας!!!!