Όσοι συγγραφείς και γενικότερα καλλιτέχνες από οποιονδήποτε κλάδο αναφερόμαστε στον Μάκη Δρούγκα, ταυτιζόμαστε από την πρώτη στιγμή σε ένα πράγμα: Ο Μάκης, εκτός από αποδεδειγμένα πολυτάλαντος, είναι και πραγματικός φίλος! Μπορώ να σας το διαβεβαιώσω και προσωπικά, αφού όποια στιγμή κι αν ζήτησα κάποια συμβουλή του, μου την έδωσε και με το παραπάνω, ενώ πάντα στηρίζει την οποιαδήποτε δουλειά μου.

ΜΑΚΗΣ Ο ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΣ

Γεννημένος στην Βέροια Ημαθίας και περνώντας τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο Μάκης Δρούγκας ασχολήθηκε από τα 14 του κιόλας με την Λογοτεχνία μέσω του σχολείου, ενώ από τα 17 του μπήκε στην ζωή του η ζωγραφική , το κινούμενο σχέδιο και η αγιογραφία. Παράλληλα έγραφε και τα δικά του ποιήματα και στίχους για τραγούδια.

Στη συνέχεια, κάπου στα 20, άρχισε να γράφει τα δικά του σενάρια, από παραμύθια μέχρι ιστορίες τρόμου. Κάπου εκεί μπήκαν στην ζωή του τα μαθήματα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κατόπιν πέρασε όλα τα αρχεία μέσα στον υπολογιστή του και άρχισε να χτίζει το προφίλ του.

Ο Μάκης Δρούγκας έχει στην κατοχή μου το γνωστό ηλεκτρονικό περιοδικό λογοτεχνίας bloggingtime09, είναι από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της παγκοσμίου φήμης εφαρμογής wattpad, ενώ έχει ντύσει με τους στίχους του τραγούδια ταλαντούχων καλλιτεχνών με ιδιαίτερη επιτυχία και σίγουρα αναμένονται κι άλλες μελλοντικές εξίσου εκπληκτικές δουλειές.

Μάκη Δρούγκα, ένα δημόσιο ευχαριστώ για τον σεβασμό και την αγάπη που δείχνεις στους καλλιτέχνες. Σου εύχομαι τα καλύτερα!

____________________________________

Ο πολυτάλαντος Μάκης Δρούγκας βρήκε χρόνο για το δικό του 10 στα 10 και τον ευχαριστούμε θερμά.

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΔΡΟΥΓΚΑ

1. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι  θα την ρωτούσατε;

Ωραία ερώτηση. Λοιπόν, η προσωπικότητα που θα ήθελα να συναντήσω, θα ήταν κάποιος ηθοποιός, απ’ το παλιό καλό “Ελληνικό σινεμά”, Finos Film, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Τώρα όσο για το τι θα τον ρωτούσα, αυτό είναι προφανές. Θα τον ρωτούσα σχετικά με το πώς ήταν εκείνη η εποχή, αν οι ηθοποιοί ήταν έτσι όπως τους βλέπαμε στην ταινία, και στη πραγματική ζωή τους. Τα backstage πίσω απ’ της κάμερες. Λεπτομέρειες, αστείες στιγμές από γυρίσματα κι άλλα πολλά, που τα αφήνω στην φαντασία σας.

2. Κατά την άποψή σας υπάρχουν μεγάλα έργα, μεγάλοι συγγραφείς ή και τα δύο;

Πολύ καλή ερώτηση για άλλη μια φορά! Είμαι της άποψης ότι υπάρχουν μεγάλα μυαλά, γιατί όλα τα μεγάλα έργα γεννιούνται στο μυαλό και πραγματοποιούνται από την καρδιά.

Μάλιστα ξεχωρίζω συγγραφείς τόσο από το εξωτερικό όσο και Έλληνες, όπως τους: Tolkien, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Ρικ Ρίορνταν, ενώ Από Έλληνες την Πηνελόπη Δέλτα, τον Παπαδιαμάντη και τον Καζαντζάκη. Ακόμη ξεχωρίζω και τα βιβλία τους ένα προς ένα. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα μου Οι Αδελφοί Γκριμ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Αίσωπος και ο παραμυθάς μας Νίκος Πιλάβιος.

3. Η έμπνευση σας έχει ποτέ γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη;

Σαν συγγραφέας το έχω πάθει πολλές φορές. Είναι το φαινόμενο της “λευκής σελίδας”, αλλά υπάρχει ένα τρικ γι’ αυτό. Αφήνουμε κάποιες ώρες τον εγκέφαλό μας εντελώς άδειο, στην απόλυτη ησυχία δηλαδή. Πρέπει κάπου να τον ξεκουράζουμε, ώστε στη συνέχεια να έχει να δώσει.

4. Ποιό είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει ένα μπλογκ;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Ένα μεγάλο λάθος ή σφάλμα, πείτε το όπως θέλετε, είναι να παραπλανείς τον αναγνώστη με ψεύτικες λεζάντες & τίτλους. Δηλαδή αλλοίωση της αλήθειας. Το καλύτερο για μένα είναι να ζεις και μετά να γράφεις, ένα ποιοτικό και αληθινό blogging.

5. Έχετε να φάτε πάνω από εβδομάδα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται ένα πλούσιο τραπέζι. Είστε έτοιμος να φάτε τα πάντα, όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή, “Τι πας να κάνεις αγόρι μου; Έτσι κι ακουμπήσεις το παραμικρό χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας;” Πώς αντιδράτε;

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να χάσω μερικά κιλά, οπότε λίγο δίαιτα και ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας, χωριά το σώμα που θα έκανα δεν θα με χαλούσε, χαχαχα!

6. Αν ήσασταν στίχος τραγουδιού, ποιός θα ήσασταν;

Αν ήμουν στίχος, θα ήμουν σίγουρα κάποιος του Παντελή Παντελίδη, που λέει: “Δε σε συγχωρώ και όσα ζήσαμε ξεχνώ, σε νέους έρωτες κι εγώ θα προχωρήσω, δεν κάνω πίσω κι άμα μου λείπεις και πονώ, σήμερα βράδυ την σκιά σου θα μεθύσω. Δε σε συγχωρώ και όσα ζήσαμε ξεχνώ, σ’ άλλες αγάπες τα φιλιά μου θα χαρίσω, δεν κάνω πίσω κι άμα μου λείπεις και πονώ, μια που σου μοιάζει εγώ θα βρω και θα αγαπήσω.”

7. Ας αντιστρέψουμε τους όρους. Όλοι είναι για μια μέρα αόρατοι εκτός από σας. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;

Από τη στιγμή που θα είναι όλοι αόρατοι, ακόμη και έτσι θα με βλέπουν, οπότε ποιος ο λόγος να κάνω κάτι! Οπότε θα προσπαθούσα κάπως να γίνουν όλοι ξανά ορατοί και να γίνω εγώ ο αόρατος. Τότε μάλιστα θα αξίζει να κάνω κάτι, χαχαχα!

8. Συμπληρώστε την φράση: “Είμαι ο Μάκης και δεν δέχομαι…”

Είμαι ο Μάκης και δεν δέχομαι το ψέμα, θα μπορούσα να πω!

9. Ποιό ελάττωμά σας θα θέλατε να καταφέρετε να μετατρέψετε σε προτέρημα;

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είμαι απότομος, απόλυτος, οπότε αυτά τα δύο ελαττώματα θα προσπαθούσα να μετατρέψω σε προτερήματα. Αν και πιστεύω ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει ελαττώματα, απλά κακές στιγμές.

10. Ποιά από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις όλες και καμία απορρίπτονται!)

Καμία ερώτηση δεν με δυσκόλεψε, ούτε με έφερε σε δύσκολη θέση, δεν έχω να κρύψω άλλωστε και τίποτα. Σε αυτό το επάγγελμα του συγγραφέα – blogger, σαν καλλιτέχνης πρέπει να είσαι αυθεντικός και αληθινός με τον κόσμο. Δεν μου αρέσει να πουλήσω κάτι που δεν είμαι, αυτό δεν μου λέει κάτι. Όπως λέει και το μπλοκ μου, πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε. Ευχαριστώ γι’ αυτή τη μικρή συνέντευξη, και την τόσο ωραία συνεργασία!!

Κοινοποιήστε
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."