Το καθάρισμα του φούρνου είναι μια δουλειά που, αν δεν την κάνεις εκείνη την ώρα, αναθεματίζεις την ώρα και την στιγμή που σκέφτηκες να ψήσεις. (Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρινεία, οκ;) 

Το επιστημονικό και έμπειρο προσωπικό του Σερλοκ της κουζίνας, όμως, εξερεύνησε τα βάθη του άγνωστου Φουρνιστάν και βρήκε πως θα καταπολεμήσουμε την μπίχλα! (Επειδή είναι πολύ εξειδικευμένος ο όρος θα σας δώσω και το λήμμα.)

Μπίχλα: Η βρωμιά που δεν βγαίνει με τίποτα, κοινώς μάκα, που για να την καθαρίσεις πρώτα κάνεις τάμα να μην καταλήξεις στο νοσοκομείο, είτε με νευρικό κλονισμό είτε με ρήξη τένοντα (από το τρίψιμο).

Πριν περάσουμε στην επίθεση, ας δούμε τι όπλα θα χρειαστούμε.
 • Αμμωνία
 • Πυρέξ
 • Κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο
 • Απορρυπαντικό πιάτων
 • Σφουγγάρι ή σύρμα
 • Γάντια

Μάζεψέ τα και πάμε. Τώρα!
Ο δρόμος για τον πόλεμο του Φουρνιστάν δεν είναι τόσο μακρύς και θα το δεις!

 1. Άνοιξε τον Φούρνο στους 70-80 βαθμούς και όσο αυτός ζεσταίνεται, γέμισε την κατσαρόλα (τουλάχιστον μέχρι την μέση) με νερό και βάλε τη στο μάτι για να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, κλείσε τον διακόπτη και τσέκαρε αν έχει ζεσταθεί καλά ο φούρνος ώστε να τον κλείσεις κι αυτόν.
 2. Βάλε στο πυρέξ 1 κούπα αμμωνία (αν είναι σε σκόνη, αραίωσε τη με λίγο νερό πρώτα) και τοποθέτησέ το στην σχάρα (την οποία έχεις βάλει ήδη αρκετά ψηλά γιατί από κάτω θα βάλεις την κατσαρόλα).
 3. Βάλε την κατσαρόλα και κλείσε την πόρτα του φούρνου.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι έχεις κάνει ήδη το μεγαλύτερο βήμα!
Μην σε τρώει η αγωνία, την δουλειά θα την κάνει η αμμωνία!

 1. Άσε τον φούρνο κλειστό για ώρες (ιδανικά κάνε την διαδικασία αυτή πριν πας για ύπνο για να συνεχίσεις το καθάρισμα το πρωί) αλλά άνοιξε έστω ένα παράθυρο να αερίζεται ο χώρος. (Γιατί οι αναθυμιάσεις, ως γνωστόν, δεν είναι ευεργετικές.)
 2. Μετά από ώρες (ή το πρωί όπως είπαμε πριν) άνοιξε τον φούρνο και βγάλε έξω το πυρέξ και την κατσαρόλα. (Μην ρίξεις την αμμωνία στην αποχέτευση, την θέλουμε!)
 3. Βγάλε την σχάρα και άφησε ανοιχτό τον φούρνο να πάρει αέρα για 15 λεπτά.

Το φρούριο τώρα είναι υπό κατοχή. Ετοιμάσου για την τελευταία μάχη! (Ηλία ρίχτο!)

 1. Ρίξε στην αμμωνία γύρω στα 2 κουταλάκια του γλυκού απορρυπαντικό και 1/4 χλιαρό νερό.
 2. Βάλε γάντια, πάρε το σφουγγάρι και πέρασέ τον ένα χέρι.
 3. Μετά ξέπλυνε το σφουγγάρι, βούτα το στο διάλυμα αμμωνίας και ξαναπέρασέ τον!
 4. Ξέπλυνε ξανά το σφουγγάρι και κάνε μια γύρα πάλι να μαζέψεις ότι έμεινε.

Αυτό ήταν. Η κατάληψη του Φουρνιστάν είναι γεγονός και μπορείς να συνεχίσεις την ζωή σου ήρεμη, αρκετά πιο ξεκούραστη από άλλη φορά και ήσυχη ότι όλα είναι υπό έλεγχο!

Αν θέλεις να κερδίσεις ακόμα έναν πόλεμο, μπορείς να στείλεις e-mail
στο info@docuventa.gr και το ετοιμοπόλεμο team μας θα καταστρώσει το στρατηγικό σχέδιο ?

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς