Είσαι λίγο ως και πολύ επιρρεπής στις σπατάλες; Μήπως σου περισσεύει κι εσένα αρκετός μήνας στο τέλος των χρημάτων; Υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείς και σίγουρα τους γνωρίζεις ήδη, αλλά ακόμα ίσως δεν έχεις συνειδητοποιήσει την πραγματική διαφορά που μπορούν να κάνουν αν τους τηρήσεις όντως.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της αποτελεσματικότητας είναι το «δε βαριέσαι».

Έλα να δούμε μαζί 10 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τα οικονομικά σου και να εξοικονομείς χρήματα, ακόμα κι όταν οι καταστάσεις στενεύουν.

1. Περιόρισε το φαγητό απ’ έξω

Κάποιος που βρίσκεται αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, βρίσκεται να ξοδεύει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων σε φαγητό. Μπορεί ένας καφές και μια τυρόπιτα να μην είναι μεγάλο έξοδο, αλλά έχεις υπολογίσει πόσο σου κοστίζει συνολικά αυτό την εβδομάδα ή και τον μήνα; Ξέρω ότι οι λιχουδιές ενός φούρνου μπορούν να γίνουν προκλητικές, αλλά εσύ μην πτοείσαι. Μπορείς να ετοιμάσεις ένα χορταστικό σάντουιτς από το σπίτι, να πάρεις μαζί σου και κάποιο φρούτο και έτσι και δεν ξοδεύεις χρήματα και είσαι και πιο σίγουρη για το τι τρως. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τον καφέ, αν δεν υπάρχει δυνατότητα να φτιάχνεις κάτι εκεί που πας.

2. Περιόρισε την χρήση του αυτοκινήτου 

Είτε ζεις μόνη σου, είτε έχεις οικογένεια σίγουρα γνωρίζεις ότι η βενζίνη αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των καθημερινών μας εξόδων. Προσπάθησε λοιπόν να χρησιμοποιείς λιγότερο το αυτοκίνητό σου όταν πρόκειται για μικρές, καθημερινές διαδρομές, που μπορείς πολύ άνετα να καλύψεις είτε με κάποιο μέσο μεταφοράς, είτε και περπατώντας. Κράτα το αυτοκίνητο για περιπτώσεις που η χρήση του θα είναι πιο αναγκαία και παραγωγική.

3. Κάνε έρευνα αγοράς – Αναζήτησε τις προσφορές

Πολλές φορές τα ψώνια είναι όντως θεραπεία (σε λογικά πάντα όρια) και οι γυναίκες το γνωρίζουν καλύτερα αυτό, ακόμα κι αν πρόκειται για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Και μόνο τα αναγκαία ψώνια όμως του σπιτιού μπορούν πολύ συχνά να σε φέρουν εκτός προϋπολογισμού.

Τσέκαρε τα προϊόντα και τις διαφορές σε τιμές από δύο, τρία, τέσσερα διαφορετικά μάρκετ/μαγαζιά και βρες που σε συμφέρει περισσότερο να ψωνίζεις. Ψάξε και προτίμησε τα προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά και μην ανησυχείς, λόγω κρίσης γίνονται προσφορές συνέχεια και σε διάφορα είδη και μπορείς έτσι να έχεις πάντα έλεγχο της κατανάλωσής σου.

Μην ξεχνάς να ελέγχεις την τιμή κιλού στα προϊόντα (σε συνάρτηση και με την ποσότητα), κάτι που θα σου δώσει καλύτερη εικόνα του πραγματικού κόστους. Τις περισσότερες φορές σε συμφέρει να αγοράζεις τις μεγάλες συσκευασίες, αφού σου εξοικονομούν χρήματα σε βάθος χρόνου και σε γλυτώνουν και από τα καθημερινά πέρα δώθε στο μάρκετ.

Επίσης προτίμησε να ψωνίζεις φρούτα και λαχανικά από την λαϊκή αγορά, είναι τρομερά πιο οικονομικά και ταυτόχρονα στηρίζεις τους παραγωγούς της περιοχής σου.

4. Αν δεν το χρειάζεσαι, μην το παίρνεις

Το ξέρεις κι εσύ ότι δεν το χρειάζεσαι, αλλά τώρα το έχεις βάλει στο μάτι, το θες, σου αρέσουν αυτές οι «χαζοαγορές». Καταλαβαίνω. Κάνε το μια στο τόσο, όχι κάθε φορά. Σκέψου πιο χρήσιμα και σημαντικά πράγματα στα οποία θα μπορούσαν να πάνε αυτά τα λεφτά και πόσο θα σε χαλάσει αν δεν έχεις για εκείνα και σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη. Μια πλασματική ανάγκη νιώθουμε άλλωστε εκείνη τη στιγμή, δεν θα υποκύψεις.

Αν είσαι ένας ευσυνείδητος καταναλωτής, τόσο πιο εύκολα έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου και το κεφάλι σου πιο ήρεμο και ανεπηρέαστο από τους εμπορικούς πειρασμούς.

5. Μην πληρώνεις γι’ αυτό, αν μπορείς να το κάνεις μόνος σου

Η κατηγορία των πραγμάτων που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου είναι πραγματικά τεράστια και πολυποίκιλη, από ένα φαγητό για να έχεις μαζί σου έξω, μέχρι έπιπλα για το σπίτι σου, κατασκευές και μαστορέματα. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις ιδέες και tutorials για οτιδήποτε και να ενεργοποιήσεις την δημιουργικότητά σου δίνοντας η ίδια τις λύσεις στον εαυτό σου οικονομικά και με πιο ενδιαφέρον τρόπο. Μην διστάζεις να ζητάς τη βοήθεια και την γνώμη κάποιου γνωστού σου, αντί να βιαστείς να χρεωθείς σε κάποιον τρίτο επαγγελματία.

6. Κάλεσε τους φίλους σου στο σπίτι

Δεν χρειάζεται να βγαίνεις συνέχεια έξω για καφέ, ποτό, φαγητό. Καταρχάς σύντομα θα βρεθείς να βαριέσαι τα ίδια μέρη, τα ίδια πράγματα σε τόση επανάληψη και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους. Επίσης ξέρεις πολύ καλά ότι αυτές οι έξοδοι κοστίζουν ιδιαίτερα, ακόμα κι αν συχνάζεις στα πιο «παρακμιακά» στέκια. Κάλεσε τους φίλους σου στο σπίτι, πάρε μπύρες από το σούπερ μάρκετ, φτιάξε μικρά σνακ και βγάλε κάποιο επιτραπέζιο ή τράπουλα. Θα έχετε τον χώρο σας, την μουσική που σας αρέσει, την άνεση να κάνετε οτιδήποτε θέλετε και θα περάσετε μακράν καλύτερα από έξω.

7. Εξοικονόμησε ενέργεια στο σπίτι σου

Το να πληρώνεις κάθε μήνα ένα σωρό λογαριασμούς δυστυχώς δεν μπορείς να το γλυτώσεις. Μπορείς όμως να διαχειριστείς κάποια πράγματα έτσι ώστε να σου κοστίζουν λιγότερο. Για παράδειγμα, σβήσε τα φώτα όταν δεν χρειάζονται, κλείσε τελείως τις ηλεκτρονικές συσκευές αντί να τις αφήσεις στο stand by, βάλε το πλυντήριο στους 40οC, χρησιμοποίησε λάμπες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, που μπορεί να κοστίζουν λίγο περισσότερο, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα. Κλείσε το κλιματιστικό/καλοριφέρ όταν έχεις την θερμοκρασία που θέλεις και άνοιξέ τα όταν ξαναχρειαστεί, αλλά όχι ανεβάζοντάς τα πάνω από τους 20οC.

Επέλεξε προσφορές που συνδυάζουν σταθερό τηλέφωνο, κινητό και ίντερνετ μαζί, βρες μια πιο οικονομική εταιρεία ρεύματος και προτίμησε να αγοράζεις συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Μην κρατάς ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου ή του φούρνου όταν ψήνει και μην αφήνεις το νερό της βρύσης να τρέχει άσκοπα.

Με μικρές αλλαγές στις συνήθειές σου και έναν πιο οργανωμένο τρόπο ζωής, μπορείς να δεις σημαντική διαφορά στα συνολικά έξοδά σου. 

8. Ξεμπέρδεψε με τις υποχρεώσεις σου στις αρχές του μήνα

Για να αποφύγεις το άγχος μη σου κόψουν το ρεύμα ή το τηλέφωνο, για να μην βγεις με εκπρόθεσμες οφειλές και χάσεις τον μπούσουλα, φρόντισε να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου στις αρχές του μήνα ή έστω αμέσως μόλις πάρεις στα χέρια σου τα έσοδα του μήνα. Έτσι θα εξασφαλίσεις και την ηρεμία σου, αλλά και χρήματα που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε κάτι άλλο που έχεις στο μυαλό σου.

9. Κράτησε λεφτά στην άκρη

Προσπάθησε να αποκτήσεις την συνήθεια να κρατάς κάποια λεφτά στην άκρη, τα οποία δεν θα πειράζεις για κανένα λόγο. Έστω και ένα μικροποσό κάθε φορά που μπορείς θα σε βοηθήσει να έχεις μια μικρή καβάντζα, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη και σωτήρια κάποια στιγμή.

10. Κάνε το δικό σου βιβλίο εσόδων και εξόδων

Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στον έλεγχο των οικονομικών σου το να καταγράφεις τα έσοδα, τα έξοδα και τις υποχρεώσεις που έχεις να καλύψεις κάθε φορά. Έχοντάς τα γραπτά και αναλυτικά μπορείς να οργανώνεσαι πιο αποτελεσματικά και να έχεις τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του σπιτιού σου και της οικογένειάς σου.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.