Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο γίνεται κουβέντα για το Tinder. Μια εφαρμογή γνωριμιών, η οποία, μεταξύ μας, αντικατέστησε τα γραφεία συνοικεσίων.

Στη προσπάθεια μου να καταλάβω γιατί να χρειαζόμαστε μια τέτοια εφαρμογή για να βρούμε ταίρι και να ερωτευτούμε, δημιούργησα ένα profil και μπήκα στο παιχνίδι. Όσο συνειδητοποιημένα και αν το έκανα, δεν σας κρύβω ότι πέρασε ένα τετράωρο χαζεύοντας αγόρια, δίχως να το καταλάβω.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης αντιλήφθηκα ότι πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί… με κάποιους από αυτούς είχαμε δουλέψει στο παρελθόν μαζί, με άλλους είχα σχέση και κάποιους τους ήξερα φυσιογνωμικά από τη «γύρα». Η διαδικασία πολύ εύκολη και γρήγορη: Σύρε. Ταίριαξε. Μίλησε. Βγες ραντεβού. Με την ασφάλεια του ψεύτικου προφίλ – για έμενα είναι μεγάλο ταμπού- ξεκίνησα να συνομιλώ με κάποια «ταίρια» ηλικίας από 35 μέχρι 50 χρονών.

Πού βρήκα το ενδιαφέρον σε αυτό; Στο ότι γίνεται από τον καναπέ μου φορώντας τις πιτζάμες μου, δίχως το άγχος της απόρριψης, χαζεύοντας ταυτόχρονα τη σειρά μου ή κάνοντας δουλείες και χωρίς να έχει σημασία ποια είμαι και πώς είμαι… και φυσικά κανένας δεν θα σε χαρακτηρίσει απελπισμένη αν κάνεις την πρώτη κίνηση.

Που κατέληξα; Ότι είχε να μου μιλήσει τόσο πολύ άγνωστος κόσμος, από τη πενταήμερη της τρίτης λυκείου.

Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή τον σκοπό μου -μην πάει αλλού η κουβέντα, δεν θα ‘θελα- οι περισσότεροι χρήστες δέχτηκαν ευχαρίστως να απαντήσουν στις ερωτήσεις μου, χωρίς φόβο και πάθος.

Ας δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα της μικρής αυτής έρευνας:

– Πόσο καιρό έχεις την εφαρμογή;

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το tinder τα τελευταία τρία χρόνια. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως το κατέβασε στο πρώτο lockdown, από καθαρή περιέργεια και «για να περάσουν τον πολύ ελεύθερο χρόνο τους».

– Τι ψάχνεις στο tinder;

Εντυπωσιάστηκα με το γεγονός ότι οι περισσότεροι θέλουν απλά παρέα, κάποιον για να μιλήσουν στο τέλος της μέρας. Αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν κάποιον για να κάνουν σεξ -“λόγω εγκλεισμού δεν βγαίνουμε σε μπαρ, ε και κάπως πρέπει να γίνει η δουλειά”- και ελάχιστοι για να βρουν σύντροφο.

– Έχει καταλήξει κάποια γνωριμία σε ραντεβού;

Όσοι  κυνηγάνε το σεξ, προφανώς και βγήκαν ραντεβού. Οι άντρες που ζουν σε μεγάλες πόλεις βγαίνουν ευκολότερα από αυτούς που ζουν στην επαρχία (είπαμε, ο Βόλος είναι μικρός). Κάποιοι το ξεκινάνε και ό,τι ήθελε προκύψει. Σε μεγάλο ποσοστό αρχίζουν την επικοινωνία χωρίς να σκεφτούν τι θα γίνει παρακάτω.

– Tinder ή live flirting;

Ομόφωνη η κοινότητα του tinder απάντησαν ότι ΝΑΙ, είναι πιο εύκολο το φλερτάρεις διαδικτυακά. Δεν υπάρχει αμηχανία, φόβος, ντροπή, και κανείς δεν θα σε χαρακτηρίσει «λιγούρη» με ένα απλό “Καλησπέρα, τι κάνεις;”. Παρ’ όλα αυτά όλοι τους παραδέχτηκαν ότι τίποτα δε αντικαθιστά το ζωντανό φλερτ, “απλά εδώ είχε άλλο παιχνίδι”.

– Συνήθεια ή ανάγκη;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο, μάλλον ακολουθούν τη μόδα της εποχής. Μια έξτρα βοήθεια στους περίεργους καιρούς πιο πολύ.

– Πόσο ταμπού είναι το tinder;

Είναι τόσο ταμπού όσο επιλέξεις εσύ να το κάνεις στο κεφάλι σου. Δεδομένου ότι όλα τα social χρησιμοποιούνται κατά πολύ ως μέσο γνωριμιών, δεν μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο άσχημα αυτή η εφαρμογή. Μην ξεχνάμε ότι οι παππούδες του tinder είναι το facebook και το Instagram.

_________________________________________

Τι μας είπαν όμως οι γυναίκες του tinder;

Μιλώντας με δύο φίλες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή κατέληξα ότι η φιλοσοφία και ο σκοπός τους διαφέρει κατά πολύ από των αντρών. Κατά μέσο όρο πάντα.

– Πόσο καιρό έχεις την εφαρμογή;
 • Από αρχές Νοέμβριου.
 • Σχεδόν 3 χρόνια. Δεν μπαίνω όμως συχνά. Μπαίνω όταν έχω διάθεση, χρόνο και είμαι σε φάση αναζήτησης συντρόφου.
– Τι ψάχνεις στο tinder;
 • Αρχικά μία συντροφιά-παρέα ανδρική. Μια συντροφιά έστω και από μια οθόνη κινητού, μια κουβέντα που μπορεί να καλύψει την μοναξιά που νιώθουμε, πιο πολύ τώρα στην περίοδο του covid.
 • Ψάχνω μια ενδιαφέρουσα γνωριμία, που ίσως καταλήξει και σε σχέση, ίσως και όχι. Είναι σα να βγαίνεις για ένα ποτό για να γνωρίσεις κόσμο. Με την διαφορά ότι δεν υπάρχουν “ποζεράδες”, αφού όλοι μιλάνε με όλους, αν φυσικά υπάρχει matching.
 – Έχει καταλήξει κάποια γνωριμία σε ραντεβού;
 • Προς το παρόν δεν έχει καταλήξει κάποια γνωριμία σε ραντεβού, ίσως γιατί είναι δύσκολη περίοδος λόγω covid, αλλά το πιο αληθές είναι ότι δεν μου έχει κεντρίσει κάποιος το ενδιαφέρον. Περιμένω αυτόν που θα πει το κάτι διαφορετικό, ώστε να μου κάνει το κλικ.
 • Φυσικά. Στατιστικά το 20% των matching καταλήγουν σε ραντεβού. Το 3% σε κάτι παραπάνω, ενώ το 1% μπορεί να καταλήξει και σε σχέση. Τα στατιστικά είναι εμπειρικά και δεν προέρχονται από επίσημη έρευνα με μεθοδολογία πέραν αυτής της παρατήρησης και εμπειρίας. Άρα πρέπει να βγείς πολλά ραντεβού για να βρεις αυτό το καλό! Πάντως ναι, έχω συνάψει σχέση από το tinder για αρκετούς μήνες. Δεν προχώρησε για κάθε λόγο που δύο άνθρωποι δεν συνεχίζουν μια σχέση, όπως συμβαίνει και σε real life.
– Tinder ή live flirting;
 • Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής… Οπότε σίγουρα live flirting… Πίσω από μια φωτογραφία ή έναν χαρακτηρισμό δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα. Αλλά σίγουρα οι πιο ντροπαλοί θα προτιμήσουν το tinder. Για αρχή τουλάχιστον, μέχρι να ξεθαρρέψουν και να βγουν στην πραγματική ζωή.
 • Live flirting φυσικά, δαγκωτό! Βέβαια πόσο οι άνθρωποι φλερτάρουν έξω αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Το Tinder σου δίνει μια ασφάλεια ότι α) και οι δύο είστε single (λέμε τώρα) β) έχετε μπει για να φλερτάρετε και να βγείτε ραντεβού και γ) αν δεν σου αρέσει ο άλλος ή σου φανεί κάπως “κουλός”, απλά τον “ξεματσάρεις”.
– Συνήθεια ή ανάγκη;
 • Ανάγκη, όχι συνήθεια. Ανάγκη για να νιώσεις ποθητή, αρεστή σε κάποιον, έστω και με αυτόν τον τρόπο.
 • Ανάγκη. Είναι πολύ βαρετό για να γίνει συνήθεια. Πρέπει να αφιερώσεις πολλές ώρες και για να κάνεις ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα στο τι υπάρχει μέσα στην εφαρμογή απαιτεί χρόνο.
– Πόσο ταμπού είναι το tinder;
 • Δυστυχώς για πολλούς είναι ταμπού. Γιατί πιστεύουν ότι η επικοινωνία έχει ως μόνο στόχο την σωματική επαφή και γι’ αυτό το κατακρίνουν πολλοί. Για εμένα είναι η ανάγκη να γνωρίσεις νέα άτομα που στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο, και ακόμα πιο δύσκολο να ταιριάξεις…
 • Όχι τόσο ταμπού όσο παλαιότερα. Ζευγάρια μάλιστα που γνωρίζω είναι μαζί χρόνια, είναι καλά, και το λένε ότι γνωρίστηκαν στο tinder.

__________________________________

Αν αντικαταστάθηκε το “Γνωριστήκαμε μέσω κοινής παρέας” από το “Γνωριστήκαμε μέσω sοcial” ή αν είναι ο σωστός ή ο λάθος τρόπος για να γνωρίσεις κάποιον, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην ντρέπεσαι για τον τρόπο που σου βγαίνει να φλερτάρεις, να είσαι ειλικρινής για τις προθέσεις σου και γιατί όχι, να έχεις τη διάθεση να ερωτευτείς.

Γιατί όλα εκεί καταλήγουν… στην αγκαλιά που θα χαθείς απόψε το βράδυ!

(Happy Valentine’s Day!!)

Κοινοποιήστε
Ουρανία Σταμούλη
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο. Πέρασα στη σχολή Γεωπονίας αλλά τελικά ασχολήθηκα με την αισθητική. Όταν ήμουν μικρή όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει να γίνω δημοσιογράφος…κι έτσι ξεκίνησα και εγώ να κάνω συνεντεύξεις! Λατρεύω τον ήλιο, τη θάλασσα, τα βιβλία και τις κρύες μπύρες! Έχω δύο σκυλιά και πολλές ιστορίες να μοιραστώ μαζί σας!!!!