Η αιτία και το αιτιατό είναι άμεσα συνδεδεμένα με το καθετί που συμβαίνει κάθε δευτερόλεπτο. Μια σκέψη, μια κίνηση, μια κουβέντα, μια πολύπλοκη κατάσταση εξαρτάται πάντα από αυτά τα δυο. Η σχέση μας με το σύμπαν είναι σφιχτοδεμένη με τα γιατί αφού δεν υπάρχει περίπτωση κάτι να γίνεται δίχως λόγο.

Και πως φτάσαμε άραγε από γενιές φιλοσόφων και επιστημόνων, που ζούσαν με σανδάλια και ένα πανί στο σώμα τους, χιλιάδες χρόνια μετά να ασχολούμαστε με το υπερεγώ και το εγώ μέσα από την εικόνα και το ιδεατό, όλα αυτά τα φαινόμενα που απατούν τα απατηλά μας πρότυπα…. Κάπως έτσι έχουμε γίνει δέσμιοι της προβολής, του θεαθήναι και της βιτρίνας, λες και είμαστε τροφή για κενά βλέμματα και έρημα μυαλά….

Το πόσο συχνά “φαίνεσαι” δεν δείχνει κάτι σπουδαίο. Μπορεί να σημαίνει και το απόλυτο τίποτα. Γιατί να σημαίνει κάτι στον κόσμο η δική σου ανάγκη για αναγνώριση και προσοχή; Γιατί να θες την προσοχή του εντέλει, τι του είσαι; Για τον κόσμο δεν μετράει τόσο το πόσο φαίνεσαι, που φαίνεσαι ή ποιος φαίνεσαι ότι είσαι, όσο το γιατί το κάνεις όλο αυτό.

Κι όταν λέω ο κόσμος εννοώ το σύμπαν ολάκερο…Το σύμπαν το παράλληλο και το κάθετο στο οποίο είμαστε συμμέτοχοι και συνδημιουργοί. Το σύμπαν εκείνο στο οποίο θα αφήσεις παρακαταθήκη την ύπαρξή σου!

Το γιατί θα είναι πάντα βασική ερώτηση της ανθρώπινης ύπαρξης! Το που, πότε, ποιος, είναι ένα τίποτα χωρίς το γιατί. Αν μπορείς να απαντήσεις στο γιατί δεν χρειάζεται να φανείς κάπου για να μετράει στον κόσμο η παρουσία σου. Την έχεις ήδη κάνει αισθητή και ουσιαστική. Ξέρει ότι είσαι εκεί και ποιος είναι ο σκοπός σου. Ξέρει τι έχεις να του πεις. Κι ακριβώς επειδή αυτό το κάνεις μόνο εσύ, ξέρει και ποιος είσαι τελικά.

Αυτό το απλό γιατί είναι κλειδί για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η ίδια η ζωή σου και ο σκοπός που κάνεις το πέρασμά σου από αυτόν τον πλανήτη την δεδομένη στιγμή. Να την χειρίζεσαι σωστά λοιπόν. Μην την χαραμίζεις για το τίποτα. Ή αν έτσι γουστάρεις τελικά, να την χαραμίζεις, μην απορείς γιατί οι άλλοι κάνουν κάτι καλύτερο.

Πρέπει πρώτα να δεις γιατί εσύ κάνεις αυτά που κάνεις. Αν δεν ξέρεις το γιατί το δικό σου μην ψάχνεις το γιατί των άλλων.

Η απάντηση είναι μέσα σου…Για όλα τα γιατί του κόσμου…

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς