Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε γνωρίσει και συναναστραφεί με ανθρώπους, που αποδείχτηκαν όχι και τόσο αληθινοί και αξιόλογοι, αλλά κακόβουλοι και υποκριτές.

Οι ψεύτικοι αυτοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται όχι μόνο από έλλειψη ειλικρίνειας, αλλά και από μια γενικότερα προβληματική στάση απέναντι στους άλλους ανθρώπους και τα πράγματα τριγύρω τους, γεγονός που καθρεφτίζει τα βαθύτερα ψυχικά τους θέματα, που δεν κατάφεραν ποτέ να διαχειριστούν.

Το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό των μη αυθεντικών ανθρώπων είναι ότι προσπαθούν απεγνωσμένα να τραβάνε την προσοχή των άλλων. Έχουν την ανάγκη να βρίσκονται στο επίκεντρο για να νιώσουν αρεστοί, αφού συνήθως έχουν έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Επίσης επιδεικνύουν συνέχεια τον εαυτό τους. Έχουν την τάση να μιλάνε πολύ για τον εαυτό τους, να μεγαλοποιούν ή να δραματοποιούν όσα κάνουν σε μια συνεχή προσπάθεια να δημιουργήσουν στους γύρω τους συγκεκριμένες εντυπώσεις.

Οι ειλικρινείς και ισορροπημένοι άνθρωποι δεν έχουν τέτοια ανάγκη αυτοπροβολής.

Οι ψεύτικοι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερη αντίληψη της έννοιας του σεβασμού, που για τους σωστούς ανθρώπους είναι κάτι αυτονόητο. Δείχνουν σεβασμό μόνο σε ανθρώπους ισχυρούς / ισχυρής θέσης προσπαθώντας κάπως έτσι να παρουσιάσουν τον εαυτό τους πιο κοντά σε αυτή την εικόνα.

Σημαντικό αρνητικό αυτών των ανθρώπων είναι το γεγονός ότι σπάνια τηρούν τις υποχρεώσεις ή τις υποσχέσεις τους. Τείνουν να αναλαμβάνουν πολλά πράγματα στα λόγια, να μιλάνε για πολλά που θα κάνουν, αλλά τελικά να αποδεικνύονται ασυνεπείς και ανεύθυνοι.

Οι αυθεντικοί και ώριμοι άνθρωποι μπορούν να θαυμάζουν και να επαινούν τα καλά άλλων ανθρώπων. Από την άλλη, οι ψεύτικοι, ανασφαλείς άνθρωποι έχουν την συνήθεια να κριτικάρουν τους άλλους με κάθε ευκαιρία για να νιώσουν οι ίδιοι «πιο πάνω» και η στάση τους θυμίζει συχνά την παροιμία «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια«.

Οι ψεύτικοι άνθρωποι μέσα στο θέατρο που παίζουν πολλές φορές παραπλανούν με φαινομενικά καλές και ευγενικές πράξεις. Στην πραγματικότητα όμως βοηθούν τους άλλους μόνο όταν έχουν κάποιο συμφέρον από αυτό, είτε για να ζητήσουν ανταλλάγματα, είτε για να ενισχύσουν την πλαστή εικόνα που προσπαθούν να «πουλήσουν» στους άλλους.

Τέλος, κάθε ισορροπημένος άνθρωπος προσπαθεί να εκφράζει τις απόψεις του με σύνεση και μπορεί να ακούσει και να σεβαστεί τις απόψεις των άλλων. Αυτό για τους ψεύτικους ανθρώπους είναι κάτι άγνωστο. Ο τρόπος που εκφράζονται είναι συνήθως τύπου κουτσομπολιό και θέλουν όλοι να συμφωνούν μαζί τους, αφού συνήθως δεν μπορούν να διαχειριστούν μια συζήτηση με επιχειρήματα.

Το ένστικτό μας συνήθως μας προειδοποιεί όταν δέχεται ενδείξεις «ψεύτικων», τοξικών ανθρώπων γύρω μας (υποκριτές, εγωκεντρικούς κτλ), ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιο κοντινό μας άτομο, που δυσκολευόμαστε να δεχτούμε ότι μπορεί να είναι έτσι.

Μην αγνοείτε ποτέ αυτές τις ενδείξεις.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.