Η ζωή μας καθημερινά είναι γεμάτη μαθήματα. Μαθήματα που μπορεί να πάρουμε μέσα σε μια στιγμή και άλλα που χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και εμπειρία για να τα εμπεδώσουμε. Άσχετα όμως με το αν είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα, υπάρχουν κάποια μαθήματα σημαντικά για τη ζωή μας, που όλοι θα έπρεπε να έχουμε κατανοήσει ιδανικά πριν κλείσουμε τα 30 μας χρόνια.

______________________________

Προσωπική εξέλιξη

1. Οι συνήθειές μας μπορούν να μας βελτιώσουν ή να μας καταστρέψουν. Κάθετί που κάνουμε είναι ένα κομμάτι του ποιοί είμαστε, πως νιώθουμε, ποιά είναι η ζωή μας. Κάθε μας συνήθεια αντανακλά ένα μέρος του εαυτού μας και της ψυχολογίας μας, που χρειάζεται είτε διόρθωση είτε ενίσχυση.
2. Είμαστε αυτά που διαβάζουμε. Αν το σώμα μας αποτελεί μια αντανάκλαση των διατροφικών μας επιλογών, τότε και το μυαλό μας αποτελεί μια αντανάκλαση των όσων διαβάζουμε, των πραγμάτων με τα οποία το «ταΐζουμε». Για παράδειγμα, αν τα social media ήταν τροφή, θα ήταν κάτι σαν ζαχαρωτά. Πόσα θα ήθελες να τρως καθημερινά;
3. Μην συγκρίνεις την ζωή σου με των άλλων. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του προβλήματα, τις δικές του αντιλήψεις, τις δικές του επιτυχίες. Το να κρίνουμε και να συγκρίνουμε περιπτώσεις τρίτων όντας «έξω από τον χορό» δείχνει περισσότερο «ελλείψεις» από μέρους μας, παρά κάποιου είδους υπεροχή. Ο καθένας μας έχει τη δική του πορεία για κάποιο λόγο και κυριότερο μέλημά μας θα πρέπει να είναι το πως θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι πρώτα εμείς οι ίδιοι.
4. Οι κοντινοί μας άνθρωποι είναι η «dream team» μας. Η πορεία της ζωής του καθενός μας, ακόμα και η διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς μας, είναι συνδεδεμένη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τους ανθρώπους που έχουν υπάρξει πιο κοντά μας (συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι, συνεργάτες κτλ). Χρειαζόμαστε κοντά μας ανθρώπους αισιόδοξους, υποστηρικτικούς, ειλικρινείς, δημιουργικούς. Άνθρωποι μίζεροι, τοξικοί και υποκριτές πηγαίνουν όλη την «ομάδα» πίσω αποτελώντας κυρίως περισσότερο βάρος και έξτρα προβλήματα.
5. Η ζωή μας είναι μια αντανάκλαση του πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με την αυτογνωσία. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να «επεξεργαζόμαστε» τον εαυτό μας, τους φόβους μας, τις ανασφάλειές μας, τις συνήθειές μας, τις επιλογές μας, τόσο περισσότερη γνώση του εαυτού μας έχουμε και συνεπώς είμαστε περισσότερο ισορροπημένοι και χαρούμενοι άνθρωποι.

Παραγωγικότητα

6. Ο τρόπος που ξοδεύουμε τον χρόνο μας δείχνει πως ξοδεύουμε και τα χρήματά μας. Οι έξυπνοι άνθρωποι διαχειρίζονται πιο σωστά τα χρήματά τους, γιατί γνωρίζουν και την αξία του χρόνου. Θέτουν στόχους και προτεραιότητες, εκμεταλλεύονται κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε ευκαιρία να κάνουν κάτι παραγωγικό και χρήσιμο.
7. Για να είμαστε πραγματικά παραγωγικοί, θα πρέπει να αποφεύγουμε τους «αντιπερισπασμούς». Η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει με το να ασχολείται κάποιος με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αντιθέτως, τα ποιοτικότερα αποτελέσματα έρχονται όταν κάνουμε λιγότερα πράγματα με περισσότερη προσοχή και συνέπεια. Less is more.
8. Η αναβλητικότητα κρύβει φόβους. Αποφεύγουμε τα πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε ή που φοβόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε. Για να ολοκληρώσουμε μια οποιαδήποτε υποχρέωση ή ευθύνη που μονίμως αναβάλλουμε ή προσπαθούμε να αποφύγουμε όσο πάει, θα πρέπει να αναρωτηθούμε με τον εαυτό μας τι είναι αυτό που πραγματικά μας κρατάει πίσω.
9. Η αποδοτικότητα είναι μια διαδικασία. Η καλή απόδοση δεν έρχεται την πρώτη ή την δεύτερη φορά που θα κάνουμε κάτι και αυτό είναι φυσιολογικό. Για να είμαστε πραγματικά παραγωγικοί και αποδοτικοί θα πρέπει να δεσμεύουμε τον εαυτό μας σε μια διαδικασία συνεχόμενης προσπάθειας για μακροπρόθεσμη εξέλιξη.
10. Η αποτυχία της προετοιμασίας σημαίνει προετοιμασία για αποτυχία. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει να ανταπεξέλθει σε πράγματα γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς να έχει ήδη προετοιμαστεί αναλόγως για να τα πετύχει. Καθετί που κάνουμε σήμερα έχει αντίκτυπο στο που θα βρισκόμαστε αύριο.

Σχέσεις

11. Η σημαντικότερη σχέση της ζωή μας είναι αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας. Γιατί αν δεν τα «έχουμε βρει» με τον εαυτό μας, αν δεν έχουμε μια ισορροπημένη και υγιή σχέση μαζί του, τότε και κάθε σχέση μας με άλλους ανθρώπους θα παραμένει προβληματική.
12. Οι φιλικές και ερωτικές σχέσεις είναι «συνεργασίες». Οι υγιείς και πετυχημένες σχέσεις είναι αυτές στις οποίες και οι δύο πλευρές περνάνε καλά και βελτιώνονται σαν προσωπικότητες. Αν σε μια φιλική ή ερωτική σχέση κάποιος νιώθει ότι δυσκολεύεται να είναι ο εαυτός του και να βρει μια ηρεμία, τότε σίγουρα βρίσκεται σε λάθος σχέση.
13. Η εμπιστοσύνη χτίζεται με πράξεις, όχι με λόγια. Δεν έχει καμία σημασία πόσα μας λέει κάποιος, πόσο βαρύγδουπα ακούγονται ή πόσες φορές τα επαναλαμβάνει. Η μόνη στιγμή που μια κουβέντα έχει αξία είναι όταν αποδεικνύεται στην πράξη. Άλλωστε είναι σχεδόν κανόνας ότι οι άνθρωποι που είναι «απασχολημένοι» με το να πράττουν, δεν μιλάνε ιδιαίτερα ούτε για τον εαυτό τους, ούτε για τα όσα θα κάνουν.
14. Μια πραγματική σχέση χτίζεται πάνω στην ευαισθησία. Είτε πρόκειται για κάποιον φίλο, έναν ερωτικό σύντροφο ή ακόμα και έναν συνάδελφο, οι «καλοί λογαριασμοί» που ανεβάζουν επίπεδο στη σχέση βασίζονται σε ευαισθησίες. Γιατί στην τελική, όλοι μαζί δίνουμε έναν αγώνα ζωής και οι επαφές που χρειαζόμαστε είναι μόνο οι αυθεντικές και ειλικρινείς.
15. Κάθε σχέση έχει τα σκαμπανεβάσματά της. Οι διαφωνίες και οι προστριβές είναι αναπόφευκτα μέσα στο σενάριο κάθε σχέσης. Αυτό που έχει σημασία είναι οι λύσεις. Και το κλειδί για κάθε λύση είναι ο σεβασμός και η προσπάθεια για αλληλοκατανόηση και από τις δύο πλευρές.

Υγεία

16. Το σώμα μας είναι ο ναός μας. Είναι το μέρος που φιλοξενεί την ψυχή μας και συνήθως πάνω του αντικατοπτρίζονται όσα νιώθουμε και όσα επιλέγουμε να είμαστε. Οφείλουμε να το προσέχουμε και να το σεβόμαστε από κάθε άποψη.
17. Η ζάχαρη δεν είναι φίλος μας. Χωρίς φυσικά να φτάνουμε σε άκρα και εμμονές, όσο μεγαλώνουμε αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι όλα αυτά τα προκλητικά γλυκίσματα και ετοιματζίδικα snacks δεν κάνουν καθόλου καλό στην υγεία μας. Και πως μπορούμε να λέμε ότι αγαπάμε τον εαυτό μας όταν τον ταΐζουμε «σκουπίδια»;
18. Ο καλός ύπνος είναι το παν. Και μαντέψτε τι δεν είναι μαγκιά: να περηφανεύεται κανείς για το πόσες ώρες έμεινε άυπνος γλεντώντας ή σερφάροντας στο ίντερνετ. Στην πραγματικότητα οι αΰπνίες συνδέονται με άγχος, κατάθλιψη, νευρικότητα, μειωμένη ενέργεια και επιδόσεις, δυσκολία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους κτλ κτλ.
19. Η σωματική δραστηριότητα είναι καταλυτικός παράγοντας της καλής υγείας. Όσο γεμάτο κι αν είναι το πρόγραμμά μας, πάντα μπορούμε να βρούμε λίγο χρόνο να ασχοληθούμε με την φυσική μας κατάσταση, έστω κι αν αυτό είναι ένα απλό περπάτημα. Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής είναι σημαντικές και δεν αργούν να φανούν.
20. Ο καφές είναι ωραίος, αλλά θέλει μέτρο. Την καφεΐνη πολλοί αγαπήσαμε, τις επιπτώσεις νευρικότητας, αΰπνίας, άγχους και πονοκεφάλων που φέρνει η υπερκατανάλωσή της όμως κανείς.

Καριέρα

21. Όσο βιάζεσαι και δεν «παίζεις δίκαια» δεν πας πουθενά. Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι και η λύση δεν είναι σίγουρα να πατήσει κανείς επί πτωμάτων, γιατί μόνο σε καλό δεν θα βγει στο τέλος. Αν επικεντρωθούμε ο καθένας στις ικανότητές μας και στην προσωπική μας εξέλιξη, όλα τα υπόλοιπα θα πάρουν το δρόμο τους έτσι κι αλλιώς.
22. «Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα». Τα λάθη είναι ανθρώπινα, συμβαίνουν σε όλους και στο τέλος της μέρας κανείς δεν τα θυμάται. Αυτό που όμως θυμούνται πάντα όλοι είναι αν ένας συνάδελφος είναι αναξιόπιστος, ανεύθυνος, ψεύτης, φαφλατάς, αγενής, ανήθικος, ρουφιάνος, εγωπαθής, μη συνεργάσιμος κτλ.
23. Δεν έχει σημασία τι έκανες στο παρελθόν, αλλά τι κάνεις τώρα. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι ισχύει και γενικότερα, όμως συγκεκριμένα στον επαγγελματικό τομέα, όπου και όσο κι αν έχεις δουλέψει στο παρελθόν, αυτό που έχει σημασία είναι η θέση στην οποία βρίσκεσαι σήμερα και η απόδοση και εξέλιξή σου σε αυτή.
24. Η μετριοφροσύνη μας πάει πολύ πιο μακρυά απ’ ότι η «ψευτομαγκιά». Δεν έχει νόημα να προσπαθεί κανείς να πείσει τους γύρω του για το πόσα γνωρίζει. Αυτό που μετράει είναι να παίζουμε ομαδικά, να είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε, να μάθουμε και να «δώσουμε» όπου μπορούμε. Κανείς δεν προσέχει όντως αυτούς που προσπαθούν να τραβάνε την προσοχή.
25. Το να είναι κανείς ικανός ηγέτης δεν έχει να κάνει με την αρχηγική του θέση. Ένας «φανταχτερός» τίτλος, μια κυριλάτη υψηλή θέση δεν συνεπάγονται ότι οι άλλοι θα σε ακούνε, θα σε σέβονται ή θα σε παίρνουν σοβαρά. Για να διοικήσει κανείς αποτελεσματικά μια ομάδα πρέπει αρχικά να φροντίσει να αποτελεί ο ίδιος ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Επιτυχία

26. Στόχος δεν είναι το τέλειο. Στόχος είναι η τέλεια εξάσκηση. Πολλές φορές πάνω στη φαντασίωση της υπέρτατης μελλοντικής επιτυχίας θυσιάζεται η πορεία του παρόντος, οι προθέσεις μπερδεύονται και ο ουτοπικός στόχος φυσικά δεν επιτυγχάνεται. Επιτυχία είναι κάθε βήμα στην πορεία μας να έχει έναν ουσιαστικό στόχο, να παρουσιάζει δημιουργικότητα και πρόοδο.
27. Τα υλικά κέρδη είναι πρόσκαιρα και δεν μπορούν ποτέ να μας ικανοποιήσουν πλήρως. Σίγουρα έχουν την αξία τους, τα λεφτά, οι τίτλοι, οι επιβραβεύσεις, όμως δεν μπορούν να είναι ο αυτοσκοπός μας. Κανένας άνθρωπος δεν ευτύχισε επειδή είχε πολλά λεφτά ή θεωρούταν δημοφιλής και περισπούδαστος. Άφθονα παραδείγματα μάλιστα αποδεικνύουν το αντίθετο. Η αξία και ποιότητα της ζωής μας βρίσκεται στις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας, στον αντίκτυπο που αφήνει η προσωπικότητά μας και οι επιλογές μας.
28. Αν χάσουμε τον ενθουσιασμό, χάνουμε και το παιχνίδι. Όσα πράγματα κι αν έχουμε καταφέρει, όσο πετυχημένοι κι αν θεωρούμαστε πλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε εκείνο το παιδί που ήμασταν κάποτε, που με περιέργεια, ενθουσιασμό και αγνή όρεξη ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι.
29. Είμαστε τόσο καλοί όσο το τελευταίο ρίσκο που πήραμε. Αν έχεις μείνει να μιλάς ακόμα για εκείνο το «κατόρθωμά» πριν κάμποσο καιρό και κάτι σπουδαία πράγματα που έκανες κάποτε, τότε έμμεσα παραδέχεσαι μια στασιμότητα που μόνο αρνητική μπορεί να είναι. Η επιτυχία βρίσκεται στην συνεχή προσπάθεια να «ξεπερνάμε» τον εαυτό μας με στόχο την αυτοβελτίωση αφήνοντας τις εκ του ασφαλούς κινήσεις.
30. Ουδείς αναντικατάστατος. Κάπου κάποιος νεότερος και πιο ορεξάτος από εμάς προσπαθεί με πείσμα για μια θέση όπως αυτή που έχουμε. Όσο καλοί κι αν θεωρούμε ότι είμαστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε και οι μόνοι. Το δύσκολο δεν είναι πιάσει κανείς την κορυφή, αλλά να μπορέσει να παραμείνει εκεί.

 

Πρωτότυπο άρθρο: Inc.com (Nicolas Cole)

Απόδοση για το Docuventa.gr: Άννα-Μαρία Κέκια

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.