Συχνά βλέπουμε μπροστά μας θέματα με περιγραφές για διάφορους τύπους και συμπεριφορές που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχεις δίπλα σου έναν τοξικό άνθρωπο.

Αλήθεια, τι είναι ο τοξικός άνθρωπος;

Ας ξεκινήσουμε από την βάση του θέματος κι ας δούμε τι είναι επί της ουσίας ο τοξικός άνθρωπος.

Είναι εκείνος που με την συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους, τους φθείρει, τους διαβρώνει ψυχολογικά και το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε σιγά σιγά να χάσει τα αποθέματά του και να αποδυναμωθεί!

Με άλλα λόγια είναι άνθρωποι βαμπίρ που αντί για αίμα, μας ρουφούν την ενέργεια και το καταφέρνουν έτσι που να νομίζουμε πως εμείς έχουμε την ευθύνη γι’αυτό που συμβαίνει γενικά.

Κι όμως έχουμε την ευθύνη, ειδικά γι’αυτό που συμβαίνει σε εμάς, αφού επιτρέπουμε να μας επηρεάζουν κάποια πράγματα σε βαθμό που να χανόμαστε και να νιώθουμε ευάλωτοι.

Πέραν αυτού όμως, έχεις αναρωτηθεί αν κι εσύ είσαι τοξικός άνθρωπος ή επαναπαύεσαι στο γεγονός ότι, με βάση όσα βλέπεις γύρω σου, η τοξικότητα δεν είναι στα μειονεκτήματά σου;

Ας συνεχίσουμε με το επόμενο στάδιο της ανάλυσης του θέματος.

Η καθημερινή μας «τριβή» με τους άλλους ανθρώπους, τα βιώματα και οι καταβολές μας δεν προκύπτουν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, φυσικό επόμενο μετά από κάποιες καταστάσεις και γεγονότα, να έχουμε υιοθετήσει συμπεριφορές που αν δεν τις προσέξουμε γίνονται συνήθεια και εφαρμόζονται συστηματικά στην ζωή μας.

Αυτό έχει ως συνέπεια, στην διαδικασία προστασίας του εαυτού μας από νέες προστριβές που θα μας στιγματίσουν, να βρισκόμαστε είτε σε μια διαρκή άμυνα είτε σε μία ακατάπαυστη επίθεση προς οποιονδήποτε.

Και φυσικά, πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε τη φθορά που προκαλεί στους άλλους αυτή η στάση, αφού δεν βλέπουμε πέρα από την μύτη μας. Άλλωστε όποιος φοβάται δεν σκέφτεται καθαρά…

Η αυτοκριτική και η αυτογνωσία είναι πολύ σημαντικές διαδικασίες αλλά δύσκολα τις εφαρμόζουμε. Οι περισσότεροι αποφεύγουν τη συνειδητοποίηση των αρνητικών τους στοιχείων και δεν βλέπουν τι συμβαίνει τόσο μέσα τους όσο και στους άλλους, όταν τα χρησιμοποιούν.

Έχεις σκεφτεί γιατί οι άνθρωποι γύρω σου είναι διαρκώς σε μια κατήφεια;
Μήπως εσύ έχεις συμβάλει σε αυτό;

Αυτά τα ερωτήματα είναι μια καλή αρχή για να δεις τα πράγματα λίγο πιο σφαιρικά.

Σίγουρα δεν ευθύνεσαι για όλα τα κακά της ζωής των άλλων όμως αν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο και ενώ με άλλους ανθρώπους υπάρχει επικοινωνία αλλά σε εσένα δεν χαμογελούν, δεν μιλούν και δεν θέλουν να σε ακούσουν, μάλλον κάτι έχεις κάνει.

Θες να σκεφτείς τι κάνεις και επηρεάζεις αρνητικά τους άλλους;
Θες να μάθεις αν είσαι κι εσύ τοξικός;

Μπράβο! Είσαι ήδη σε καλό δρόμο.

Η ενσυναίσθηση είναι σπουδαία ιδιότητα που δυστυχώς δεν την εξασκούμε όσο θα’πρεπε. Αν έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι γιατί οι άλλοι νιώθουν άσχημα, ακόμα κι αν αυτό αφορά μόνο την σχέση τους μαζί σου και όχι την γενικότερη ψυχολογική τους κατάσταση, είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή για να «δουλέψεις» με την ενσυναίσθηση.

Στο δια ταύτα, θα σου πω μερικά παραδείγματα-συνήθειες που έχεις και έχουν τοξική επίδραση στους γύρω σου κι αν αναγνωρίσεις κάτι από αυτά στον εαυτό σου, σημαίνει πως ήρθε η ώρα να το αλλάξεις για το καλό σου.

Εξάλλου, τα αρνητικά συναισθήματα πρώτα γεννιούνται μέσα μας και μετά τα μεταδίδουμε. Άρα κι εσύ θα νιώσεις καλύτερα και, μαζί με εσένα, όλοι οι άλλοι!

  • Για όλα τα προβλήματά σου φταίνε οι άλλοι (Δηλαδή, εσύ είσαι πάντα και σε όλα σωστός;)
  • Είσαι γενικά το θύμα των καταστάσεων (Πιστεύεις ότι δεν έχεις καμία ευθύνη για ό,τι συμβαίνει;)
  • Λες πράγματα πίσω από την πλάτη των άλλων (Μήπως τους φοβάσαι για κάτι;)
  • Παίρνεις προσωπικά οτιδήποτε λέγεται (Νομίζεις ότι όλοι ξύπνησαν με την ιδέα να σε προσβάλλουν σήμερα;)
  • Αναζητάς συνέχεια επιβεβαίωση από τους άλλους (Γιατί πρέπει να παίρνεις συνέχεια τα εύσημα ή να είσαι το επίκεντρο της προσοχής;)
  • Γκρινιάζεις και μουρμουράς (Μήπως πρέπει να πάρεις κάποιες αποφάσεις;)
  • Δεν ικανοποιείσαι με τίποτα και θες περισσότερα (Είναι όντως «τα περισσότερα» ο τρόπος για να ευτυχήσεις;)
  • Θεωρείς ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους (Φοβάσαι τις αδυναμίες σου;)
  • Μιλάς συνέχεια για τα επιτεύγματά σου (Νιώθεις ανταγωνισμό ή απειλή από τους άλλους;)
Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς