Ένας χειριστικός άνθρωπος δεν είναι εύκολα και αμέσως αναγνωρίσιμος. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα χειριστικό άτομο δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε ή δεν θέλουμε να το αναγνωρίσουμε ή δεν παραδεχόμαστε ότι είναι χειριστικό, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ανθρώπινος παραλογισμός.

Ένας χειριστικός άνθρωπος χρειάζεται και ξέρει φυσικά να κρύβεται. Δεν είναι χαλαρός. Έχει ένα μυαλό που συνέχεια σκέφτεται πως θα σε ξεγελάσει και πως θα σε εξαπατήσει. Είναι συνέχεια σε μια κατάσταση διέγερσης. Τα λόγια του δεν συμβαδίζουν με τις πράξεις του.

Δεν παραδέχεται τα λάθη του συχνά έως ποτέ. Προσπαθεί να παίξει με το μυαλό σας. Πλάθει σενάρια για την επίτευξη των συμφερόντων του. Μπορεί να διασύρει το όνομα σας προς όφελος του!

Είναι κατά κόρον πονηρός, όχι έξυπνος. Λειτουργεί υπόγεια. Τον ενδιαφέρει το δικό του καλό. Λειτουργεί μέσα από τις ελλείψεις του. Έχει την τάση να ειρωνεύεται και να μπερδεύει την ορθή κρίση μέσα σας. Στην περίπτωση που επισημάνετε το ότι δεν σας αρέσει η πλάκα του, θα σας πει το ανεξήγητο, το αναπόδεικτο, το αβάσιμο “δεν έχεις χιούμορ”.

Θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι εσείς έχετε το πρόβλημα, παρόλο που αυτό εμφανώς κατοικοεδρεύει στην δική του ψυχοσύνθεση. Λειτουργεί με κυνισμό. Είναι αδύναμος. Μπορεί επίσης να στρέψει άτομα εναντίον σας, αν ποτέ αποδείξατε ότι έχει λάθος.

Η χειριστικότητα είναι κάτι σαν εθιστική συμπεριφορά “επιβίωσης”. Είναι αυτόνομη. Οι ρίζες της βρίσκονται συνήθως στην παιδική ηλικία, όπου το παιδί μιμήθηκε την συμπεριφορά κάποιου γονέα του ή πολύ κοντινού του ανθρώπου.

Η άμεση αλήθεια και η διαπραγμάτευση με τον περίγυρο του, του φαίνεται σχεδόν αδύνατη. Με έμμεσο και πονηρό πάντα τρόπο λέει το εξής: “Γνωρίζω ότι είμαι χειριστικό άτομο, απλά είμαι “λίγο” (!) χειριστικός και για αυτό δεν γίνομαι τοξικός/ δεν σκοπεύω (θέλω) να αλλάξω, διότι είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μου, οπότε κοιτάξτε να το αποδεχτείτε και να συμβιβαστείτε με αυτό όλοι εσείς που με συναναστρέφεστε”.

Ο χειριστικός λοιπόν γίνεται επικίνδυνος όταν αρχίζει και αλλάζει τον τρόπο χειραγώγησης του, τα θέλω και τις επιλογές των άλλων προς όφελος του.

Το καλό νέο είναι ότι όταν πονέσει αρκετά, τότε είναι έτοιμος και πρόθυμος να αλλάξει. Τότε παραδέχεται τα λάθη του, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Μέχρι να πονέσει “έπαιζε” με τους δικούς του όρους, αλλά έχει μείνει μόνος πια. Έχει φορέσει την πανοπλία του χειριστικού, η οποία αρχίζει και τον καταστρέφει σταδιακά. Αυτή η επαναλαμβανόμενη τακτική, αργά ή γρήγορα, θα τον φέρει πίσω στην αλήθεια, η οποία θα του πει ότι αν δεν αλλάξει, θα τα χάσει όλα,ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό.

____________________________________

Εάν υποψιάζεστε ότι είστε χειριστικοί ή ότι χρησιμοποιείτε χειριστικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να διαλύετε τις σχέσεις και τις φιλίες σας, τότε παρατηρήστε τον εαυτό σας, “τσακώστε” τον χειριστικό τύπο μέσα σας και διώξτε τον.

Υιοθετώντας νέες συμπεριφορές, μπορείτε να δημιουργήσετε νέες συνάψεις στον εγκέφαλο σας, δηλαδή νέες πληροφορίες που παγιώνονται και γίνονται εξελικτικά η δεύτερη φύση σας. Ο παλιός αυτόματος πιλότος αποδυναμώνεται. Βέβαια, πάντα θα υπάρχει αυτό το αγκαθάκι και η τάση του να εκδηλωθεί. Καλό θα ήταν να μην το επιτρέψετε.

Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα νικητές. Αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ μας, η εποικοδομητική επικοινωνία και σαφώς η έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων.
Κοινοποιήστε
Αλέξανδρος Ταρχανίδης
Είμαι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχω μια ιδιαίτερη έφεση στην ζωγραφική, διότι μέσα από αυτήν, μπορώ να εκφράσω τα βαθύτερα εσωτερικά συναισθήματα μου και να αναπτύξω την δημιουργικότητα μου. Στην θεματολογία των έργων μου, κυριαρχεί η φύση, ο άνθρωπος και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν. Ακόμη, είμαι λάτρης της συγγραφής, ιδίως κοινωνικού περιεχομένου και ψυχολογίας. Στόχος μου είναι να ενθαρρύνω, να ευαισθητοποιήσω και να " ταρακουνισω" τον αναγνώστη/ την αναγνώστρια.