Με θεωρώ ανυπέρβλητο, δίχως αυτό να θέλω να ηχήσει εγωιστικό ή υπερβολικό. Θεωρούμαι φανταστικός χαρακτήρας, ήρωας μυθιστορήματος γοτθικού τρόμου, αποκύημα της έμπνευσης του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ. Πολλές φορές ωστόσο η φαντασία έχει σκοντάψει πάνω στον ρεαλισμό δίχως να το συνειδητοποιήσει αμέσως.

Δεν θα σας αποκαλύψω πόσες ή συγκεκριμένα ποιές πτυχές του χαρακτήρα μου τις εμπνεύστηκε ο δημιουργός μου από τον ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαντ Ντρακούλ, ας το πράξετε μόνοι σας.

Ονομάζομαι κόμης Δράκουλας και σας ζητώ να μου τείνετε το χέρι σας. Μια βολτά μαζί μου στα σοκάκια του λατρεμένου μου Βουκουρεστίου θα σας μείνει αξέχαστη!

__________________________

ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΡΑΝ (Castelul Bran)

Θα πληγωνόμουν βαθύτατα αν δεν επισκεπτόσασταν το σπιτικό μου και ποιός ξέρει ίσως και να το αντιλαμβανόμουν κι ως προσβολή! Το κάστρο δεν θα το βρείτε μέσα στην πόλη, μα κοντά στο χωριό Μπραν και αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας.

Ξεπροβάλλει περήφανα στα όρια Τρανσυλβανίας και Βλαχίας και είναι περισσότερο γνωστό ως κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Μην ακούτε κάποιους που αμφισβητούν ότι ο δημιουργός μου αναφερόταν σ’αυτό το συγκεκριμένο κάστρο. Συκοφάντες και ζηλόφθονοι πάντα θα υπάρχουν! Αν και αποτελεί την οικία μου, εντούτοις σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Η γοτθική αρχιτεκτονική του και η άγρια ομορφιά του τοπίου σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν. Μην νιώσετε σε καμία περίπτωση απειλή αν αναγνωρίσετε την ψιλόλιγνη σκιά μου πάνω σε κάποιον τοίχο, σπάνια ανάμεσα στους επισκέπτες υπάρχει κάποια που θα μπορούσε να ερεθίσει τους …κοπτήρες μου. Φροντίστε να μπείτε και στην ειδική αίθουσα που λειτουργεί σαν έκθεση με είδη βασανισμού, μα και να γευτείτε τα υπέροχα πιάτα του εστιατορίου του κάστρου.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (Muzeul Satului)

Μα τα λευκά μου αιμοσταγή δόντια, πόσες και πόσες παρθένες δεν ποθώ συχνά όταν περνούν από δω! Το Dimitrie Gusti National Village Museum βρίσκεται στο πάρκο Ερεστρέου και έχει συνολική έκταση 200 περίπου εκτάρια. Περιέχει περισσότερα από 300 διαφορετικά ξύλινα κτίσματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν την αρχιτεκτονική παράδοση της χώρας. Η λίμνη που υπάρχει στο πάρκο που φιλοξενεί το μουσείο αποτελεί επίσης ένα δέλεαρ για έναν απολαυστικό περίπατο στην φύση.

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (Palatul Parlamentului)

Ένας κόμης τα έχει συνήθως καλά με όλους τους πολιτικούς, οπότε δεν θέλω να εκφέρω καμία άποψη τέτοιας φύσης! Πιστεύω πως όποιος δεν επισκεφτεί τον χώρο αυτό, είναι σαν να μην πήγε ποτέ στο Βουκουρέστι!

Παλιότερα το έλεγαν Παλάτι του Λαού και μέχρι σήμερα είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κτήριο. Χτίστηκε με εντολή του κομμουνιστή προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τα μεγαλοπρεπέστατα κυβερνητικά κτήρια της Βόρειας Κορέας, ήθελε να δημιουργήσει κάτι ανάλογο. Σήμερα στεγάζονται εδώ η Βουλή, η Γερουσία και ένα Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Κάποιες από τις αίθουσες είναι προσβάσιμες και στο κοινό.

ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ (Romanian Athenaeum)

Αποτελεί το κυρίως Μέγαρο Μουσικής της χώρας και δηλώνω λάτρης του! Ελάτε τώρα, αμέσως να κρίνετε τα βαμπίρ! Φυσικά και είμαστε φιλόμουσα, ίσως περισσότερο κι από εσάς!Επιβλητικό κτήριο με “άρωμα”…Ελλάδας, αφού η αρχιτεκτονική του θυμίζει Αρχαία Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι το αρκετά οικονομικό εισιτήριο που αποτελεί σίγουρα ένα επιπρόσθετο συν. Στον επάνω όροφο υπάρχει η λυρική σκηνή των 650 θέσεων και μια μοναδικού κάλλους τοιχογραφία.

ΝΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΛΕΩΣ (Biserica Stavropoleos)

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας! Δεν συχνάζω σε τέτοια μέρη για λόγους προφανείς. Εσείς όμως φυσικά και θα πάτε! Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά έναν τόσο όμορφο Ορθόδοξο ναό στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Ο ναός έχει ελληνικό ιστορικό ενδιαφέρον και είναι αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους. Λιτός χώρος με εξαίσιο τρούλο και τοιχογραφίες.

__________________________

Φίλε ταξιδιώτη κάπου εδώ θα πρέπει να ακολουθήσω τον ήχο που κάνουν τα ανοιχτά φτερά των νυχτερίδων. Αν ποτέ βρεθείς στην πόλη που αγαπώ, μην λησμονήσεις να περάσεις και από τα υπέροχα δημόσια πάρκα της, το μοναστήρι Σνάγκοφ, το Μουσείο του Ρουμάνου Αγρότη και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γκριγκόρε Αντίπα.

Vlad Tepes / Vlad Dracula 1431 – 1476
Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."