Mε γνωρίζετε όλοι ως κυρά Φροσύνη, θρύλο τολμώ να πω πως αποτελώ πλέον. Το πλήρες όνομά μου είναι Ευφροσύνη Βασιλείου και η μοίρα συνέδεσε δίχως να με ρωτήσει την ύπαρξή μου με τον Αλή Πασά Τεπελενλή, τον Πασά των αγαπημένων μου Ιωαννίνων.

Mέχρι σήμερα εξυμνούν την ομορφιά μου, ωστόσο εγώ από σεμνότητα και μετριοφροσύνη δεν θα σταθώ σ’αυτό. Αυτό που λαχταράει η ψυχούλα μου και τα αδικοχαμένα νιάτα μου είναι να με συνοδεύσετε στα σοκάκια των Ιωαννίνων. Τι λέτε θα μου το κάνετε το χατίρι;

___________________________

ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ)

Βρίσκεται σε υψόμετρο 483 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και παρόλο που έγινε ο υγρός μου τάφος, κατά κάποιον αλλόκοτο τρόπο εξακολουθώ να την λατρεύω. 18 γυναίκες ανάμεσά τους κι εγώ οδηγηθήκαμε με βάρκες εδώ στη λίμνη, με τα κρύα νερά της να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα κορμιά μας. Ω, εμένα δεν πρόλαβε ο σατανικός Αλή Πασάς να με χώσει μέσα σε σακί όπως τις άλλες κι έτσι πνίγηκα δίχως να έχω εγκλωβιστεί εκεί μέσα.

Στο κέντρο περίπου της λίμνης δεσπόζει μια νησίδα που πήρε το όνομά μου, Το νησί της κυρά-Φροσύνης! Γνωρίζατε άραγε πως είναι το μοναδικό νησί λίμνης που κατοικείται στην Ευρώπη; Περίπου 100 οικογένειες δίνουν ζωή στο νησάκι, που είναι προσβάσιμο σε σένα επισκέπτη ανά μισή ώρα με καραβάκια ως και τα μεσάνυχτα. Λιθόστρωτα σοκάκια καρτερούν να τα διαβείτε, ενώ ταβέρνες με εκλεκτούς και όχι συνηθισμένους για κάποιους μεζέδες, όπως τα τηγανητά βατραχοπόδαρα και τα χέλια, είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να σας προσφέρουν γαστρονομικές απολαύσεις.

Αγαπημένο σημείο του νησιού για μένα είναι η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, εκεί που εκτελέστηκε ο φονιάς μου! Το Μουσείο του Αλή Πασά το αποφεύγω για λόγους ευνόητους, αφού εδώ κανείς μπορεί να δει την αναπαράσταση του πνιγμού μου. Εσύ όμως ταξιδιώτη να πας, να μάθεις όλη την αλήθεια!

ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι που βρίσκεται στην πλατεία. Χτισμένο το 1905, διαχρονικό μέχρι σήμερα. Πολλές φορές αιωρούμαι ανάμεσα στους δείκτες του προσπαθώντας να γυρίσω τον χρόνο πίσω, τότε που μπορούσα να αγκαλιάσω τα δυό μου τα παιδιά, τότε που ζούσα! Το βράδυ το ρολόι έχει άλλη χάρη καθώς φωτίζεται και με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η όμορφη αρχιτεκτονική του.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΥΛΟΥ ΒΡΕΛΛΗ

Στην περιοχή Μπιζάνι, 12 χιλιόμετρα πριν τα Ιωάννινα, μην ξεχάσεις επισκέπτη να μπεις μέσα στον χώρο τούτο. Άφωνο θα σε αφήσουν τα κέρινα ομοιώματα, ομοιώματα ανθρώπων που σημάδεψαν την Ιστορία μας, την ιστορία της Προεπανάστασης, της Επανάστασης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί φυσικά και οφείλεις να δεις από κοντά το εργαστήρι του γλύπτη “πατέρα” του μουσείου.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Τέσσερα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την πόλη θα βρεθείς στο Πέραμα, σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που έχεις συνηθίσει. Το σπήλαιο του Περάματος ανακαλύφθηκε τυχαία, όπως συνήθως όλα αυτά που φέρουν τον τίτλο του τρανού, το 1940.

Η σαραντάλεπτη ξενάγηση θα σε κατατοπίσει, η μαγεία του 2ου σε μέγεθος χερσαίου σπηλαίου της Ελλάδας θα χαραχτεί για πάντα στην μνήμη σου, επισκέπτη. Πολύ εντυπωσιακή επίσης η αίθουσα των αγαλμάτων που είναι απαράμιλλης ομορφιάς. Προσοχή στα υποδήματα σας καθώς εδώ εύκολα γλιστρά κανείς. Μην κοιτάτε εμένα που πλέον ως πνεύμα μπορώ να αιωρηθώ!

ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χτισμένο το 528 μ.Χ. από τον Ιουστινιανό με σκοπό την καλύτερη οχύρωση. Στην εποχή του δολοφόνου μου του Αλή Πασά, είχε μετατραπεί στο μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο της χώρας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι εδώ μέσα με ερωτεύτηκε ο Πασάς την εποχή που υπήρξα η ερωμένη του γιού του. Δεν επιβεβαιώνω ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο!

Το κάστρο διαθέτει 4 εισόδους κι αν ανέβει κανείς ως την κορυφή του θα ανταμειφθεί με την πανοραμική θέα των Ιωαννίνων. Μέσα στο κάστρο σώζεται το Σουφαρί Σαράι, (σχολή ιππικού του Αλή πασά), η Τουρκική βιβλιοθήκη, η Εβραϊκή συναγωγή , τα ερείπια του βυζαντινού Λουτρού, το σπίτι του Πασά Καλού (στα τείχη του Κάστρου). Δεν θα σας λείψουν τα όμορφα, παραδοσιακά καταλύματα στην γύρω περιοχή.

________________________

Ταξιδιώτη, αν σε φέρει ο δρόμος από την πόλη που αγαπώ μην λησμονήσεις εκτός των άλλων να επισκεφτείς και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Φετιχιέ Τζαμί, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Αρχοντικό Μίσιου. Κι αν κάπου ακούσεις τον πένθιμο λυγμό μου, μην διστάσεις λόγια παρηγορητικά να μου μηνύσεις με τον άνεμο…

Κυρά Φροσύνη (Ευφροσύνη Βασιλείου, 1773-1801)
Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."