Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι ακόμη και σήμερα, ενώ έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από τότε που άφησα την τελευταία μου πνοή, τα έργα μου αναλύονται εκτενώς, καθώς παραμένουν διαχρονικά και χρήζουν βαθιάς ανάλυσης. Μέσα από αυτά επιχειρούσα να περιγράψω την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου κaι ο όρος “καφκικό” έχει καθιερωθεί ως ορολογία.

Κάποτε είχα πει: “Γράφω διαφορετικά από όπως μιλάω, μιλάω διαφορετικά από όπως σκέφτομαι, σκέφτομαι διαφορετικά από όπως θα’πρεπε να σκέφτομαι κι έτσι όλοι μαζί συνεχίζουν στο βαθύτατο σκοτάδι”.

Ω, δεν επιθυμώ να σας παρασύρω στην πολυπλοκότητα της σκέψης μου, κάθε άλλο! Μέλημά μου είναι μονάχα να σας ξεναγήσω στα σοκάκια της πόλης που αγαπώ, της Πράγας. Τι λέτε, θα με ακολουθήσετε;

ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ

Αράδες από την “Δίκη”, την “Μεταμόρφωση” και τον “Πύργο”, πονήματά μου που μέσα απ’την μπερδεμένη μου συχνά ψυχή έγραψα, στροβιλίζονται πάνω από τούτη την αψιδωτή γέφυρα.

Είναι μια από τις πιο ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης και υψώνεται αγέρωχα πάνω απ’τον ποταμό Μολδάβα. Κατασκευάστηκε υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρόλου Δ’, του οποίου και το όνομα φέρει. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα, αξίζει να την περπατήσετε απ΄άκρη σ΄άκρη και να θαυμάσετε τα 30, κυρίως μπαρόκ, αγάλματα που απεικονίζουν αγίους και προστάτες.

Πλανόδιοι πωλητές ίσως και να τραβήξουν την προσοχή σας με την πραμάτεια τους, ενώ αν είστε λίγο τυχεροί όλο και κάποιο βιολί ή κιθάρα μουσικών που θα περνούν από εκεί θα σας μαγέψει.

ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Κάποιοι λένε πως υπέφερα από κλινική κατάθλιψη. Δεν θα το επιβεβαιώσω, ούτε και θα το διαψεύσω, τα συμπεράσματα δικά σας. Όση μαυρίλα κι αν κουβαλούσε ενίοτε ο εσωτερικός μου κόσμος, πάντα χανόταν στην θέα αυτού του εντυπωσιακού κάστρου.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα παγκοσμίως και εδώ είχαν την έδρα τους τα γραφεία των Τσέχων βασιλέων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και των Προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και Τσεχίας. Στο κάστρο φυλάσσονται επίσης τα κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας.

Μην φοβηθείτε την ελαφρώς κουραστική, ανηφορική ανάβαση. Πιστέψτε με, η θέα της πόλης από ‘κει ψηλά θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω! Αν βρεθείτε εκεί στις 12 π.μ, ίσως να προλάβετε και την αλλαγή φρουράς που γίνεται. Σ’αυτό το στην ουσία κτιριακό συγκρότημα τις εντυπώσεις κερδίζουν ο Ναός του Αγίου Βίτο, το Σοκάκι Των Αλχημιστών και οι χώροι με τις πανοπλίες των ιπποτών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ FRANZ KAFKA

Ήμουν σε δίλημμα, δεν ήθελα αρχικά να αναφερθώ σ’αυτόν τον χώρο, δεν ξέρω κατά πόσο ακόμη και σήμερα είμαι ανοιχτός μπροστά στην οποιαδήποτε τιμή κι αν μου κάνουν.

Σ’αυτό το μυστηριώδες και υπαρξιακό, όπως χαρακτηρίζεται, μουσείο εκτίθενται προσωπικά μου αντικείμενα και αναπαραστάσεις των ιδεών μου που παίζουν με στοιχεία πραγματικά και φαντασιακά.

Μην λησμονήσετε να διαβάσετε αν μπορέσετε την επιστολή προς τον πατέρα μου, του οποίου η αυταρχική φύση με στιγμάτισε αρνητικά θα έλεγα. Μια ελαφριά θλίψη που μπορεί να αισθανθείτε μόλις φύγετε από δω, μην σας τρομάξει. Εξάλλου δεν φημιζόμουν και ποτέ για την αισιοδοξία μου, σωστά;

ΝΗΣΙ ΚΑΜΠΑ – ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Κάθε φορά που ακόμη και τώρα με κατακλύζουν σκέψεις σαν το κουβάρι μπερδεμένες, αφήνω το είναι μου να αιωρηθεί πάνω από τούτο το νησάκι που δημιουργήθηκε τον 12ο αιώνα, όταν φτιάχτηκε ένα κανάλι για να τροφοδοτεί τους νερόμυλους.

Το σχήμα του νησιού σταθεροποιήθηκε μετά την Πυρκαγιά της Μικρής Πόλης το 1541, ενισχυμένο πλέον με μπάζα. Αρχικά φιλοξενούσε αριστοκρατικούς και δημοτικούς κήπους κι έπειτα κατοικήθηκε κυρίως από ξυλουργούς και τεχνίτες. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι πάρκο γεμάτο ζωή την ημέρα, κατάλληλο για πεζοπορία και για πικ νικ. Εδώ θα βρείτε και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και κατά μήκος του πάρκου θα έρθετε σε επαφή με λογιών λογιών γλυπτά, όπως εκείνο των Γιγαντιαίων Μωρών.

ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ JOHN LENNON

Χρονικά δεν θα μπορούσαμε να συναντηθούμε ποτέ στον εδώ κόσμο. Τώρα πού ξέρετε, ίσως και να ανταλλάζουμε απόψεις με αυτή την ενδιαφέρουσα προσωπικότητα!

Ο συγκεκριμένος τοίχος δεν απέχει πολύ από το νησί Κάμπα και την Γέφυρα του Καρόλου και αποτελεί συμβολικό τάφο του θρύλου των Beatles. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, o Lennon έγινε το σύμβολο των Τσέχων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι έγραψαν πάνω σ’αυτόν τον τοίχο στίχους και συνθήματά του. Είναι σχετικά μικρό κομμάτι τοίχου, γεμάτο με πολλές στρώσεις γκράφιτι που περνάνε μηνύματα αγάπης, ειρήνης και ελευθερίας.

_____________________________

Κάπου εδώ σταματάει και η ξενάγηση στην πόλη που αγαπώ, την Πράγα. Βλέπετε, η ασθενική μου κράση δεν μου επιτρέπει κάτι παραπάνω. Αν βρεθείτε στην Πράγα μην λησμονήσετε εκτός των άλλων να επισκεφτείτε και την Εβραϊκή Συνοικία, την Πύλη της Πυρίτιδας, το Σπίτι Που Χορεύει και το Παλάτι Βαλενστάιν.

Franz Kafka (1883 – 1924)
Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."