Πολλές οι ιδιότητες μου! Φιλόσοφος, γεωμέτρης, θεωρητικός της μουσικής, μα πάνω από όλα, μαθηματικός. Με είπαν θεμελιωτή των ελληνικών μαθηματικών και δίχως να θεωρηθεί  κομπασμός, πιστεύω ότι δικαιωματικά κατέχω αυτόν τον τίτλο.

Το μυαλό μου λειτουργούσε πάντα με μαθηματικό τρόπο και η αριθμητική ερμηνεία του σύμπαντος αποτελεί μέχρι σήμερα δική μου αποκλειστικότητα.

Είμαι ο Πυθαγόρας ο Σάμιος και θα χαιρόμουν αν με ακολουθούσατε στα σοκάκια του νησιού που αγαπώ, την Σάμο…

__________________________________________

File:Ευπαλίνειο όρυγμα 03.jpg

ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ

Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής, το οποίο από το 1992 έχει χαρακτηριστεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων κατασκευάστηκε με εντολή του τυράννου της Σάμου Πολυκράτη κατά τον 6ο αιώνα για να χρησιμεύσει ως υδραγωγείο. Θεωρείται αξεπέραστο θαύμα της μηχανικής και της τοπογραφίας, τόσο για το σχεδιασμό του όσο και για την αρτιότητα της εκτέλεσης του έργου.

Σχεδιαστής και μηχανικός του έργου ήταν ο Μεγαρίτης αρχιτέκτονας Ευπαλίνος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του βουνού. Η κατασκευή αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, αφού εκείνη την εποχή οι γεωμετρικές γνώσεις δεν ήταν πολλές και φυσικά δεν υπήρχαν τοπογραφικά όργανα. Το 1872 βρέθηκε τυχαία η βόρεια είσοδος, ενώ δύο χρόνια μετά και η νότια.

Επισκέπτη, πίστεψε με, πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, την οποία σε συμβουλεύω να μην χάσεις. Υπάρχουν τρεις διαδρομές ανάμεσα στις οποίες μπορείς να επιλέξεις και μην ξεχάσεις να φορέσεις τα αθλητικά σου παπούτσια, καθώς μπορεί και να γλιστρήσεις με άλλα υποδήματα.

Ο φωτισμός είναι κάτι παραπάνω από καλός και η ξενάγηση πολύ κατατοπιστική. Ίσως και να με ανακαλύψεις σε κάποιο σημείο εκεί μέσα, καθώς θα σου ψιθυρίζω ένα από τα γνωστά αποφθέγματά μου: “Ο κόσμος είναι αριθμοί”

Statue, Pythagoras, Math, Village, Stone, Architecture

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

Μεγαλωμένος με μεγάλη σεμνότητα και σωφροσύνη, με δυσκολία αναφέρομαι στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού. Παρόλα αυτά θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν πως δεν κολακεύομαι από αυτή την έμπρακτη απόδειξη αγάπης.

Το άγαλμά μου στέκει αγέρωχο στην προβλήτα του γραφικού λιμανιού στο Πυθαγόρειο της Σάμου και προσελκύει μικρούς και μεγάλους. Τα γύρω καταστήματα σίγουρα θα σας ελκύσουν. Το άγαλμα παραπέμπει με έναν ευφυέστατο τρόπο στο θεώρημά μου, αυτό που κάποιους από σας παίδεψε σαν μαθητές.

Vronta monastery inner courtyard.JPG

ΜΟΝΗ ΒΡΟΝΤΑ

Είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου, που χτίστηκε το 1566 από τους αδελφούς μοναχούς Ιάκωβο και Μακάριο κοντά σε παλαιότερα ερείπια ναού της Παναγίας και είναι αφιερωμένο στην γέννηση της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με την παράδοση, ονομάστηκε Βροντιανή ή Βροντά, επειδή στο υψόμετρο των 458 μέτρων που χτίστηκε φυσάει συνήθως δυνατός σιρόκος, που συνοδεύεται με βροντές.

Το μοναστήρι ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του και το επίχρυσο, ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Ξυλόγλυπτος κι επιχρυσωμένος είναι όμως κι ο δεσποτικός θρόνος, που χρονολογείται από το 1703. Εντυπωσιακό είναι το μικρό εκκλησάκι, βυζαντινού ρυθμού προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πτέρυγα, το οποίο έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Σαμίου ζωγράφου Ανδρόνικου.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το 1999 κατέστρεψε ένα σεβαστό κομμάτι της μονής, ωστόσο έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς την αποκατάσταση των ζημιών.

Heraion of Samos 2.jpg

ΗΡΑΙΟ

Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην θεά του γάμου, την Ήρα.

Το συγκεκριμένο Ηραίο αποτέλεσε Ιωνικό Κέντρο Λατρείας. Οι ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως αρκετά σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι τον ναό τον επισκέπτονταν πιστοί από από τη Συρία, τη Μεσοποταμία, τη Βαβυλωνία, τη Φοινίκη και το Γιβραλτάρ.

Ο ναός ήταν ορθογώνιος με 155 κίονες, το ύψος των οποίων έφτανε τα 20 μέτρα. Σήμερα ο μοναδικός κίονας που σώζεται έχει ύψος 13 μέτρα. Αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σου ταξιδιώτη, και που ξέρεις, αν ανήκεις στους εκλεκτούς, ίσως με δεις να κόβω βόλτες εκεί κοντά μαζί με την σύζυγό μου την Θεανώ, την διασημότερη αστρονόμο και κοσμολόγο της Αρχαιότητας.

Μουσείο Σαμιακού Οίνου, ταξίδι στην παραδοσιακή οινοποίηση

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουλίου του 2005 και από τότε είναι και επίσημα ανοιχτό όλο το χρόνο για ντόπιους και μη επισκέπτες. Ο χώρος αποτελείται από διάφορες αίθουσες στις οποίες μπορεί να μάθει κανείς πράγματα σχετικά με την παραδοσιακή οινοποιεία και την κατασκευή βαρελιών.

Τεράστιες ξύλινες δεξαμενές, παλιά εργαλεία, παλιές φιάλες οίνου, όργανα Χημείου, αλλά και η αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες, που δείχνει στον επισκέπτη πως φυτρώνει και αναπτύσσεται το αμπέλι μέχρι την στιγμή του τρύγου, έχουν σίγουρα τεράστιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις του κρασιού – και όχι μόνο.

______________________________________

Επισκέπτη, κάπου εδώ πρέπει να σε αφήσω. Αν σε φέρει ο δρόμος σου από το νησί μου την Σάμο, μην λησμονήσεις μεταξύ των άλλων να επισκεφτείς και την παραλία Μικρό Σεϊτάνι, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου και την Σπηλιά του Πυθαγόρα.

Πυθαγόρας ο Σάμιος (580 π.Χ. – 496 π.Χ.) 
Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."