Ελισάβετ, αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας. Πόσο μακρινοί μου φαίνονται μέχρι και σήμερα αυτοί οι τίτλοι, αφού αυτό που ήθελα πάντα ήταν να με αποκαλούν απλώς Σίσσυ. Δεν ξέρω αν υπήρξα άτυχη και τραγική φιγούρα ή αν ήμουν ευλογημένη από τον ίδιο τον Θεό. Εκείνο όμως που γνωρίζω σίγουρα είναι πως λάτρεψα το νησί των Φαιάκων.
Τι λέτε λοιπόν θα μου τείνει κανείς το χέρι του για να τον ξεναγήσω στο νησί της Κέρκυρας, στο νησί που αγαπώ;
______________________
ΑΧΙΛΛΕΙΟ
Δε νομίζω να εντυπωσιάζει κάποιον το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί την πρώτη μου επιλογή. Παλάτι της πριγκίπισσας Σίσσυ χαρακτήρισαν το Αχίλλειο και δεν μπορώ να κρύψω το χαμογελάκι της ευτυχίας που ζωγραφίζεται στο πορσελάνινο πρόσωπό μου. Εδώ ήταν το προσωπικό μου καταφύγιο, η ασφάλειά μου, εδώ αισθανόμουν η μικρή Σίσσυ κι όχι η καταπιεσμένη από το πρωτόκολλο της Αυλής αυτοκράτειρα!
Aρχικά εδώ βρισκόταν η έπαυλη ενός ντόπιου, την οποία και αγόρασα. Με πάθος περίσσιο την μετέτρεψα σε ένα ξεχωριστού κάλλους ανάκτορο αφιερώνοντάς το στον μυθικό Αχιλλέα, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Υπάρχουν δύο εκδοχές για τον λόγο που επέλεξα αυτό το νησί και την απομόνωσή μου εδώ. Άλλοι ισχυρίστηκαν πως με κατέβαλε ψυχικά ο θάνατος του γιού μου, άλλοι πάλι μίλησαν για ασθένεια που επέβαλε την αλλαγή κλίματος, αφού εκείνο της Αυστρίας ήταν λιγότερο ευνοϊκό. Δεν θα διαψεύσω μα ούτε και θα επιβεβαιώσω ούτε την μια εκδοχή ούτε την άλλη.
Το Αχίλλειο απέχει 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας κι αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε. Με διακόσμηση εξ ολοκλήρου δική μου θα θαυμάσετε αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων, μυθικών ηρώων και θεών. Μην λησμονήσετε να ρίξετε μια ματιά στα έργα τέχνης που κοσμούν τους εξώστες των δύο ορόφων.
ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
Υπάρχουν στιγμές, που όταν η θλίψη και πάλι κερδίζει έδαφος, περιπλανιέμαι αθόρυβα σε τούτο το σημείο. Σας κάνω λόγο για το Παλαιό Φρούριο που βρίσκεται χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο. Πολλές φορές διάφοροι κατακτητές το μετέτρεψαν προς όφελός τους και σήμερα θα το θαυμάσετε με την μορφή που του έδωσαν τελικά οι Ενετοί. Ο χώρος έχει σήμερα μνημειακό χαρακτήρα κι εδώ στεγάζεται μάλιστα εκτός των άλλων και η Δημόσια Βιβλιοθήκη του νησιού. Αν είστε τυχεροί ίσως και να απολαύσετε και κάποια από τις μουσικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο φρούριο ανά τακτά διαστήματα.
ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ
Δεν σας κρύβω πως συχνά πυκνά παίζω κρυφτούλι με κάποιες πλουμιστές πεταλούδες που περνούν από δω που και που. Όσο ψηλά κι αν είναι τα κυπαρίσσια αυτού του καταπράσινου μικρού νησιού με σχήμα που μοιάζει με ποντίκι αν το θαυμάσεις μέσα από ένα αερόστατο ή αεροπλάνο, πάντα τις εντοπίζω τις πεταλουδίτσες γελώντας περιπαικτικά. Πόσο ελεύθερη αισθάνομαι εδώ μακριά από τους κανόνες της Αυλής που πάντα αντιπαθούσα!
Μετρημένες είναι οι στιγμές που σας επιτρέπεται να επισκεφτείτε το Ποντικονήσι κι αυτό για λόγους προστασίας του. Συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου είναι για σας προσβάσιμο, αφού είναι η μέρα που γιορτάζει η εκκλησία του νησιού. Λίγα μέτρα μακριά υπάρχει και η Παναγία των Βλαχερνών, που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία της Κέρκυρας. Καΐκια και γραφικές βάρκες θα φροντίσουν για την μεταφορά σας.
ΚΑΝΟΝΙ
Το λατρεύω αυτό το μέρος τόσο πολύ, όσο με λάτρεψε κι ο λαός της Ουγγαρίας τότε που το 1867 ο Αυστροουγγρικός Συμβιβασμός θεωρήθηκε προσωπικό μου επίτευγμα. Εδώ υπήρχε η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. κι απέχει γύρω στα 3 χιλιόμετρα από το κέντρο.
Φαντάζομαι πως ο νους σας πάει κάπου ακούγοντας το όνομά του. Ναι, οφείλει την ονομασία του πράγματι σε ένα κανόνι που είχε τοποθετηθεί εκεί το 1798 από τους Γάλλους προς ενίσχυση της προστασίας του νησιού, ενώ σήμερα φωτογραφίζονται δίπλα του χιλιάδες τουρίστες. Αέρας κοσμοπολίτικος με καφέ και μπαρ να προσφέρουν διασκέδαση και την απαραίτητη για τον επισκέπτη χαλάρωση.
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μην το χάσετε αυτό το θέαμα σας παρακαλώ πολύ! Πολλές φορές αφήνομαι ξανά και ξανά στην εικόνα των τελευταίων λεπτών της ζωής μου, τότε που κάποιος αναρχικός με δολοφόνησε στην Γενεύη θέλοντας λέει μ’αυτόν τον τρόπο να αντιδράσει στην καταπιεστική άρχουσα τάξη και η ψυχή μου δηλώνει αδράνεια και αποχή απ’την χαρά.
Κι όμως κάθε εποχή που πλησιάζει το Πάσχα όλα αυτά ως δια μαγείας εξαφανίζονται, γιατί ξέρω πολύ καλά πως το λατρεμένο μου νησί το χαμόγελο θα επαναφέρει και πάλι στο όμορφο πρόσωπό μου!
Πουθενά αλλού δεν θα βιώσετε τόσο μοναδικές στιγμές που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο με έθιμα και εκδηλώσεις για 10 ολάκερες μέρες.
Το αποκορύφωμα είναι φυσικά το έθιμο του σπασίματος της στάμνας, όπου ο θόρυβος των πήλινων σταμνών που σπάνε διώχνουν το κακό του θανάτου.
_________________________
Ταξιδιώτη, σαν έρθεις στο νησί που αγαπώ μην προσπεράσεις το Νέο Φρούριο, το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, την Ιόνια Βουλή, Μπενίτσες και Παλαιοκαστρίτσα. Και που ξέρεις, αν είσαι αρκετά προσεκτικός, ίσως και να με δεις κάπου εκεί να χτενίζω τα πλούσια μαλλιά μου…
Πριγκίπισσα Σίσσυ (Empress Elisabeth of Austria, 1837 – 1898)