Υπήρξα ποιητής, δραματουργός, μουσικός και θεατρικός συγγραφέας, εγώ ο σπουδαίος Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, όπως με χαρακτήρισαν κάποιοι. Εγώ που γεννήθηκα σε ένα ταπεινό Ανδαλουσιανό χωριό. Ποτέ δεν υπάκουσα στα “δεν πρέπει” του μυαλού, πυξίδα μου το πάθος, που πολλές φορές με οδήγησε στην κατάθλιψη. Κεντρικά θέματα των έργων μου υπήρξαν η αγάπη, το πάθος και ο βίαιος θάνατος, επηρεασμένος προφανώς από δικά μου τραυματικά και μη βιώματα.

Ξένε, θα ήθελες να μου τείνεις το χέρι σου και να σε ξεναγήσω στα σοκάκια της αγαπημένης μου Γρανάδας;

___________________________________

Alhambra, Granada, Spain, Fortress, Palace, BuildingALHAMBRA (ΑΛΑΜΠΡΑ)

Πρόκειται για φρούριο και ανάκτορο των Μαυριτανών μοναρχών και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ισλαμικής Αρχιτεκτονικής. “Ο ίσκιος της ψυχής μου χάνεται μέσα σε ένα σούρουπο από αλφάβητα ομίχλη από βιβλία και λόγια, ο ίσκιος της ψυχής μου!” (Απόσπασμα από το ποίημα “Ο ίσκιος της ψυχής μου”) ψιθυρίζω κάθε φορά που ίπταμαι νοερά πάνω από το σημείο αυτό. Το σώμα μου μπορεί να με πρόδωσε, αφού παραδόθηκε στον Χάροντα ύστερα από την δολοφονία μου από παραστρατιωτικούς του δικτάτορα Φράνκο, η ψυχή μου όμως ποτέ!

Μέσα στην Αλάμπρα ανεγέρθηκε το παλάτι του Κάρολου Ε’ και το 1984 αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ίσως να χρειαστεί να αφιερώσετε και μια ολόκληρη μέρα για να θαυμάσετε αυτόν τον χώρο, του οποίου οι κήποι είναι μοναδικοί μα αξίζει τον κόπο. Τα εισιτήρια εξαντλούνται νωρίς, άρα τα κλείνετε αρκετό καιρό πριν.

Granada, Altar, Church, Religion, Chapel, Temple

KAΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΓΡΑΝΑΔΑ

Ο ναός έχει χτιστεί πάνω από ένα πρώην Αραβικό τζαμί και η ολοκλήρωσή του χρειάστηκε ολάκερα 180 χρόνια! “Έσβησε τ’όνειρο για πάντα! Στη βροχερή τη νύχτα μαθαίνει η καρδιά μου την τραγωδία τη φθινοπωρινή που τα δέντρα αργοστάζουν” (Απόσπασμα από το ποίημα “Άλλο Τραγούδι”), πιάνω τον εαυτό μου να επαναλαμβάνει σαν η σκιά μου πέφτει πάνω στο ναό.

Το κύριο παρεκκλήσι περιέχει δύο γονατιστά ομοιώματα του Καθολικού βασιλιά και βασίλισσας Φερδινάνδου και Ισαβέλλας, ενώ στο παρεκκλήσι της Τριάδας μπορείτε να θαυμάσετε μεταξύ των άλλων και έργα του Ελ Γκρέκο.

Portada museo y templo del museo-monasterio de la Concepción

ΜΟΝΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ (Monasterio de la Concepcion)

Από τα πιο παλιά μοναστήρια στη Γρανάδα που στην ουσία αποτελεί ένα ιδιαίτερο, ένα συμβατικό μουσείο. Επισκέψιμοι είναι οι εξής χώροι: αίθουσα κεφαλαίων, η αίθουσα βάθους, το μοναστήρι, η χαμηλή χορωδία, η εκκλησία, το σαλόνι, η ρητορική και έως και συνολικά 12 δωμάτια που ενσωματώνουν αρχειακά έγγραφα, χρυσοχόους, αντικείμενα μονών, πίνακες και γλυπτά από διάφορους καλλιτέχνες. Αποτελεί το κρυφό κόσμημα της Γρανάδας!

enfi, Flickr

PLAZA NUEVA

“Δολοφονημένος από τον ουρανό ανάμεσα σε σχήματα που πάνε προς το φίδι και σε σχήματα που ψάχνουνε το κρύσταλλο θ’αφήσω να πέσουν τα μαλλιά μου” (Απόσπασμα από το ποίημα “Επιστροφή από περίπατο”). Αν είσαι “εκλεκτός” θα με δεις να απαγγείλω τα λόγια του έργου μου το κέντρο ή και στην άκρη της πλατείας.

Παρά το γεγονός ότι το όνομά της σημαίνει καινούρια πλατεία, είναι η παλαιότερη πλατεία της Γρανάδας. Η πλατεία δημιουργήθηκε κατά τη χριστιανική εποχή και βρίσκεται σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της πόλης, ενώ περιβάλλεται από μικρά καταστήματα, καφέ, τάπας μπαρ και εστιατόρια.

Alhambra and the Palacio de Generalife Granada, Spain | Alhambra ...

GENERALIFE (ΧΕΝΕΡΑΛΙΦΕ)

Το παλάτι της Generalife ήταν το θερινό παλάτι και εξοχική κατοικία των Νασριδών σουλτάνων της Γρανάδας και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1984. Όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα σας θα αντικρίσετε πράσινο, ενώ τα υπέροχα συντριβάνια δε γίνεται να μην χαραχτούν παντοτινά στην μνήμη σας. Ένας πραγματικός παράδεισος με τις μικρές λίμνες να κλέβουν την παράσταση. Εντύπωση δε, θα σας προκαλέσει το άρτιο αρδευτικό σύστημα εκείνης της εποχής.

_____________________________________

Κι εδώ κάπου ξένε, αποσύρομαι, αφού η νοσταλγία και η θλίψη ισχυρή επιρροή επάνω μου πάλι έχουν. Αν βρεθείς ποτέ στην αγαπημένη μου Γρανάδα, μην λησμονήσεις να επισκεφτείς εκτός των άλλων και το επιστημονικό πάρκο Parque de las Ciencias και την κρύπτη του Fray Leopoldo de Alpandeire.

Federico García Lorca (1898-1936)
Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."