Μέχρι σήμερα έχω το προνόμιο να με αποκαλούν την βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, κάτι που με τιμά ιδιαίτερα. Με χαρά κι ευγνωμοσύνη παρατηρώ τις νεότερες γενεές να με προτιμούν, ακόμη και σήμερα στην εποχή του διαδικτύου και του δυστυχώς εφήμερου.

Έχω γράψει και ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ, αλλά ας μην γελιόμαστε, στην καρδιά σας τρύπωσα μόνο με τον Ηρακλή Πουαρώ και τους άλλους ήρωες από τα αστυνομικά μυθιστορήματά μου.

Αναρωτιέμαι, θα θέλατε να με συνοδεύσετε στην πόλη που αγαπώ, το Λονδίνο;

__________________________________

Big Ben, London, Parliament, England

BIG BEN

Μπιγκ Μπεν, έτσι ονομάζεται η μεγάλη καμπάνα και το ρολόι στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουέστμινιστερ. Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου 1858.

“Ω Μαίρη Κλαρία Άγκαθα Μίλερ”, όπως είναι το όνομά μου κανονικά, αναφωνώ κάθε φορά που αιωρούμαι από πάνω του μπαίνοντας στον πειρασμό να πειράξω τους δείκτες του. “Εδώ θα μπορούσες να τοποθετήσεις τον επόμενο ήρωά σου!”

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος Big Ben. Σύμφωνα με την πρώτη, που θεωρείται και η πλέον πιθανή, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Πολιτικού Μηχανικού Sir Benjamin Hall, ο οποίος επέβλεπε και συντόνιζε την εγκατάσταση της καμπάνας. Οι εργάτες συνήθιζαν να τον αποκαλούν Big Ben και το όνομά του είναι χαραγμένο πάνω στη μεγάλη καμπάνα του ρολογιού.

Σύμφωνα με την δεύτερη και λιγότερο επικρατέστερη εκδοχή, οφείλεται στον Άγγλο πρωταθλητή πυγμάχο βαρέων βαρών Benjamin Caunt, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ως  Big Ben.

Δε νοείται να μην επισκεφτεί κανείς το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου και επί τη ευκαιρία να δει και τα ανάκτορα Ουέστμινιστερ, στα οποία και στεγάζεται το Κοινοβούλιο Του Ηνωμένου Βασιλείου.

Buckingham Palace, London, Statue, Landmark, Tourism

ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ

Βρίσκονται κοντά στο Σάιντ Τζέιμς Παρκ και κατασκευάστηκαν το 1703 για λογαριασμό του Σέφιλντ, δούκα του Μπάκιγχαμ, και αγοράστηκαν το 1761 από τον βασιλιά της Αγγλίας, Γεώργιο τον Γ’. Αποτελεί σήμερα την έδρα της βασίλισσας Ελισάβετ και για πρώτη φορά άνοιξαν την πόρτα τους και στο κοινό πριν από 25 χρόνια. Μην περιμένετε βέβαια να σας αφήσουν να περιηγηθείτε και στα 775 δωμάτια!

Oι οργανωμένες ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται συνήθως από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, επιτρέπουν στους επισκέπτες την πρόσβαση και στα 19 State Rooms, τους βασιλικούς κήπους και το Royal Mews. Συνυπολογίστε δε το κάπως ακριβό εισιτήριο και την πολλές φορές μεγάλη ουρά έως ότου μπορέσετε να μπείτε μέσα στον χώρο. Από το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της επίσκεψης είναι σίγουρα και η αλλαγή φρουράς.

Δεν σας κρύβω πως πολλές φορές σκέφτηκα να τοποθετήσω κάποιον ήρωά μου εδώ μέσα, ο οποίος κατά τον προσφιλή μου συγγραφικό τρόπο, θα δηλητηρίαζε κόσμο και κοσμάκη, μα συγκρατήθηκα!

Tower Bridge, London, Evening, Abendstimmung, Sunset

TOWER BRIDGE

Η Tower Bridge ή αλλιώς Γέφυρα Του Πύργου χτίστηκε μεταξύ 1886 και 1894. Η γέφυρα διασχίζει τον Τάμεση ποταμό κι αποτελεί συνδυασμό κινητής και κρεμαστής γέφυρας. Για την κατασκευή της χρειάστηκαν περισσότεροι από 11.000 τόνοι χάλυβα, πέντε εργολάβοι και 450 εργαζόμενοι.

Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας τότε και η σύζυγός του πριγκίπισσα της Ουαλίας εγκαινίασαν τη γέφυρα σε επίσημη τελετή στις 30 Ιουνίου 1894. Aποτελείται από δύο πύργους γέφυρας, που ενώνονται μεταξύ τους στο ανώτερο επίπεδο με δύο οριζόντιες πεζογέφυρες, σχεδιασμένες να αντέχουν τις οριζόντιες δυνάμεις τάσης, οι οποίες ασκούνται από τα τμήματα της γέφυρας που βρίσκονται προς τη ξηρά.

Iστορική γέφυρα που σίγουρα αξίζει μια βόλτα κατά μήκος της κυρίως το βράδυ. Το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι όταν ανοίγουν οι πύλες και περνούν από μέσα κρουαζιερόπλοια!

Museum, London, Architecture, Building, History

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Αποτελεί μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού με συλλογές που αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα και είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους.

Ιδρύθηκε το 1753, βασιζόμενο κυρίως στις συλλογές του φυσιολόγου και επιστήμονα Sir Hans Sloane. Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 15 Ιανουαρίου 1759.

Σε περίοπτη θέση και τα Μάρμαρα Του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνεια. Αν και Βρετανίδα, ματώνει η καρδιά μου που τα βλέπω εδώ κι όχι στο φυσικό τους περιβάλλον. “Shame on you Lord Elgin“, του λέω συχνά, όταν συναντιόμαστε εδώ στον διαφορετικό από τον δικό σας κόσμο, κι εκείνος απλώς σκύβει το κεφάλι.

London Eye, Ferris Wheel, London, Uk

LONDON EYE

Πρόκειται για μια γιγαντιαία ρόδα-τροχό στη νότια όχθη του Τάμεση. Η κατασκευή έχει ύψος 135 μέτρα και ο τροχός έχει διάμετρο 120 μέτρα. Όταν άνοιξε για το κοινό το 2000 ήταν ο ψηλότερος τροχός του κόσμου.

Μπορεί κανείς να δει το Λονδίνο από ψηλά μέσα σε μια γυάλινη κάψουλα 20 ως 25 ατόμων, της οποίας η περιστροφή διαρκεί περίπου μια ώρα. Άψογη οργάνωση, καταπληκτική θέα, τιμές λίγο τσουχτερές, ωστόσο αποτελεί μοναδική εμπειρία.

_________________________________________

Ταξιδιώτη, κάπου εδώ θα πρέπει να σε αποχαιρετήσω. Αν ποτέ βρεθείς στο Λονδίνο, μην λησμονήσεις μεταξύ των άλλων να επισκεφτείς και το Αββαείο του Ουέστμινστερ, το Χάιντ Παρκ, την Πλατεία Πικαντίλι και τους Κήπους Κένσιγκτον.

Agatha Christie (1890-1976)

 

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."