Η Selena Quintanilla-Pérez γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1971, στο Lake Jackson του Τέξας, και ήταν το μικρότερο από τα 4 παιδιά των Abraham Quintanilla, Jr. και της Marcella Ofelia.

Ο πατέρας της ήταν πρώην μουσικός και μετέδωσε τις γνώσεις του στα παιδιά. Η Selena ήταν αυτή που είχε μεγαλύτερη έφεση στο τραγούδι και άρχισε να τραγουδάει από 3 ετών. Έτσι, έξι χρόνια μετά, ο πατέρας της σύστησε μια μπάντα με όλα τα παιδιά του και την ονόμασε Selena y Los Dinos.

Έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις σε ένα οικογενειακό εστιατόριο, το οποίο όμως μετά από λίγο καιρό χρεοκόπησε και αναγκαστικά μετακόμισαν στο Corpus Christi του Texas, όπου έπαιζαν μουσική σε διάφορα σημεία και περιστάσεις, ακόμα και στον δρόμο.

Η Selena άρχισε σιγά σιγά να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις να είναι μεγαλύτερες, γεγονός που οδήγησε τον πατέρα της να την σταματήσει από το σχολείο, για να μην της κόψει την καριέρα.

Κατάφερε να πάρει το απολυτήριο γυμνασίου σε ηλικία 17 ετών και έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Louisiana, όμως επέλεξε να γραφτεί στο Pacific Western University με κατεύθυνση την διοίκηση επιχειρήσεων.

Ο πατέρας τους βλέποντας την δημοφιλία της μπάντας να αυξάνεται, αποφάσισε να πάρει ένα παλιό βανάκι, να το αναδιαμορφώσει και με αυτό να κάνουν περιοδείες.

Το ρίσκο ήταν μεγάλο και έτσι τα πρώτα χρόνια έπαιζαν για τα προς το ζην ενώ μερικές φορές με μεγάλη δυσκολία μπορούσαν να αγοράσουν καύσιμα.

Η μπάντα που άρχισε να αποδίδει καρπούς το 1984 που έκανε το πρώτο της άλμπουμ (επανακυκλοφόρησε το 1995 ως Mis Primeras Grabaciones) με το οποίο τόλμησαν να παρουσιάσουν Tejano μουσική με γυναίκα τραγουδίστρια, ένα είδος που μέχρι τότε ήταν ανδροκρατούμενο.

Το 1987 ξεκίνησε να μετράει επιτυχίες, όταν στις απονομές βραβείων «Tejano Music Awards» κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Γυναίκας Τραγουδίστριας. Ένα βραβείο που έπαιρνε και τα επόμενα 9 συνεχόμενα έτη!

Κι όμως αυτή η συγκυρία για κάποιους δεν σήμαινε κάτι. Πολλοί αρνήθηκαν να παίξουν τα τραγούδια τους και άλλοι έκριναν πως δεν θα κάνουν ποτέ καριέρα γιατί επέλεξαν ένα είδος που τραγουδούν μόνο οι άνδρες.

Μόλις 2 χρόνια μετά ακολούθησε η απονομή των βραβείων Capitol και EMI.

Το 1989 αποφάσισε να κυκλοφορήσει άλμπουμ με το δικό της μόνο όνομα, το οποίο πήγε πολύ καλά στα charts. Κάπως έτσι την ανακάλυψε η Coca-Cola και της ζήτησε να λάβει μέρος στις καμπάνιες της στο Texas.

Παράλληλα, η Selena γνώρισε τον Chris Pérez, που είχε το δικό του συγκρότημα και μια σχέση να τον περιμένει στο San Antonio.

Πήραν τις απαραίτητες αποστάσεις, όμως ο έρωτας τους ήταν τόσο δυνατός που ο ίδιος μπήκε αργότερα στο συγκρότημα της η οικογένεια Quintanilla αφήνοντας όλα τα άλλα πίσω. Οι δυο τους άρχισαν να βγαίνουν ραντεβού και τελικά έγιναν ζευγάρι.

Σε αυτή τη σχέση, ο πατέρας της ήταν τόσο αντίθετος που απέλυσε τον Perez, ακολούθησαν διάφορες καταστάσεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Οι ίδιοι προσπαθούσαν να κρύψουν την σχέση τους λόγω της αντίδρασης του πατέρα της μέχρι που στις 2 Απριλίου 1992 παντρεύτηκαν, με το σκεπτικό ότι αυτό θα του άλλαζε γνώμη. Πέρασε ωστόσο αρκετός καιρός για να αποδεχτεί το γεγονός, να απολογηθεί για την στάση του και να τον πάρει ξανά στην μπάντα.

Η Selena παρά τις προσωπικές αναστατώσεις, εξακολουθούσε να κάνει μεγάλα μουσικά βήματα. Το 1990 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Ven Conmigoενώ παράλληλα πραγματοποιούσε συναυλίες.

Εκείνη την περίοδο, μπαίνει στην ζωή τους η Yolanda Saldívar που διέκρινε την δυναμική της, παρακολουθώντας μια από τις συναυλίες της και πρότεινε στον πατέρα της να ανοίξουν ένα fan club. Η πρόταση αυτή έγινε αμέσως δεκτή, εκείνος την όρισε ως διευθύντρια του club και η Selena άρχισε να γίνεται απίστευτα δημοφιλής στο κοινό.

Το άλμπουμ της Selena Live! το 1994 βγήκε Καλύτερο Λατινοαμερικάνικο Άλμπουμ στα 36α Grammy Awards καθώς και Άλμπουμ της χρονιάς στα BillboardLatin Music Awards και στα Tejano Music Awards.

Με την επιτυχία της ήρθαν προτάσεις για συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές ενώ η ίδια άρχισε να κυκλοφορεί την δική της σειρά ρούχων Selena Etc. στα δικά της καταστήματα σε Corpus Christi και San Antonio.

Η ιδέα πήγαινε καλά και υπήρχαν προτάσεις για περισσότερα καταστήματα, επομένως έβαλαν στην διαχείρισή τους και την Saldívar, μετά την εξαιρετική απόδοσή της με την διαχείριση του fan club.

Ακολούθησε ακόμα ένα επιτυχημένο άλμπουμ που με την κυκλοφορία του έφτασε στο νο1 του US Billboard Regional Mexican Albums charts και στο νο3 του US Billboard Top Latin Album chart.

Από την στιγμή που έφτασε στο νο1 των Top Latin Albums, έμεινε στην πρώτη πεντάδα μέχρι τις αρχές του 1995, σχεδόν για 1 χρόνο. Έκανε τις υψηλότερες πωλήσεις στα Latin albums των ΗΠΑ και μπήκε στο Latin Music Hall of Fame.

Το τελευταίο της άλμπουμ ήταν ανάμεσα στα καλύτερα όλων για το 1995, γεγονός που ανέβασε την Tejano μουσική μέσα στις τάσεις της pop και ο κόσμος την αποκαλούσε «βασίλισσα της Tejano».

Κι ενώ βρίσκεται στην κορυφή, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για εκείνη.

Λίγους μήνες μετά την προαγωγή της Saldívar, άρχισαν να φτάνουν στα αφτιά της οικογένειας ότι έκανε πράγματα που έβλαπταν την επιχείρηση όπως το ότι απέλυε οποιονδήποτε δεν συμπαθούσε με αποτέλεσμα τα καταστήματα να υπολειτουργούν.

Η Selena δεν το δεχόταν καθώς δεν πίστευε πως αυτή τη γυναίκα που την έχει βοηθήσει τόσο θα έκανε οτιδήποτε για να της χαλάσει την εικόνα και την φήμη.

Τότε όλοι στράφηκαν στον πατέρα της ο οποίος της συνέστησε να μην τα παίρνει όλα αψήφιστα και να την προσέχει όμως η Selena δεν ήθελε να του δώσει σημασία γιατί και στο παρελθόν της είχε δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της με τους άλλους.

Έτσι, στις αρχές του 1995 και όσο οι φήμες και τα σχόλια αυξάνονταν σε συνδυασμό με επιστολές μελών του fan club που έκαναν διάφορα παράπονα, πήραν την απόφαση να το ερευνήσουν και ανακάλυψαν πως η Saldívar τους έκλεβε χρήματα.

Την απέλυσαν προσωρινά και της ζήτησαν να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν την αθωότητά της διαφορετικά θα έπαιρνε η υπόθεση την νομική οδό.

Τρεις εβδομάδες μετά, συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου 1995, συναντιούνται στο ξενοδοχείο Days Inn στο Corpus Christi για την παράδοση των οικονομικών αρχείων. Η Saldívar δήλωσε πως δεν τα είχε και ότι κάποιος της τα πήρε, αφού την βίασε, όσο ήταν στο Μεξικό.

Η Selena τρομαγμένη την πήγε σε ένα τοπικό νοσοκομείο για εξετάσεις κι εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με την πλήρη απογοήτευση αφού κανένας γιατρός δεν βρήκε σημάδια βιασμού και άρα η Saldívar την κορόιδευε και την εκμεταλλευόταν.

Έτσι, όταν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο η Selena απαίτησε με έντονο τρόπο πια να της παραδώσει τα αρχεία ενώ η Saldívar έβγαλε ένα όπλο από τη τσάντα της και την σημάδεψε. Η Selena προσπάθησε να διαφύγει αλλά η Saldívar την πυροβόλησε και την πέτυχε στον δεξί της ώμο, σε σημείο που αποκόπηκε μια αρτηρία. Σοβαρά τραυματισμένη έτρεξε προς το λόμπι για βοήθεια, η Saldívar την κυνηγούσε κι εκείνη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ έτρεχε.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν κατάφερε να ζήσει λόγω μεγάλης απώλειας αίματος. Μόλις 16 μέρες πριν τα 24α γενέθλιά της άφησε την τελευταία της πνοή.

Την επόμενη μέρα έγινε αγρυπνία παρουσία 3000 θαυμαστών και ανακοινώθηκε πως για 1 μέρα ακόμα θα ήταν σε ανοιχτό, λαϊκό προσκύνημα, όπου θα απαγορευόταν ρητά η χρήση φωτογραφικής μηχανής και βιντεοκάμερας. Τελικά, πέρασαν από εκεί γύρω στις 40 χιλιάδες θαυμαστές για να τη δουν και να της πουν το τελευταίο αντίο.

Η κηδεία της έγινε στις 3 Απριλίου στο Seaside Memorial Park του Corpus Christi και παρευρέθηκαν 6000 καλεσμένοι της οικογένειας, πολύ εκ των οποίων ήταν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και ταξίδεψαν γι’αυτόν και μόνο το σκοπό. Παράλληλα, η ακολουθία ήταν σε ζωντανή μετάδοση σε ραδιόφωνα, για όσους δεν μπόρεσαν να βρεθούν εκεί, ενώ επίσης κάπου στις 4000 θαυμαστές συγκεντρώθηκαν στο Los Angeles Sports Arena για να την τιμήσουν.

Όσον αφορά την κατάληξη της Saldívar, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού σε ισόβια κάθειρξη, με ενδεχόμενο αναστολής μετά από 30 χρόνια (δηλαδή το 2025). Πρόκειται για μια από τις πιο βαριές ποινές που μπορούσε να επιβληθεί τότε στην πολιτεία του Τέξας.

Το γεγονός έγινε αμέσως η είδηση της εποχής.

Πολλά δίκτυα ενημέρωσης διέκοπταν το κανονικό τους πρόγραμμα για να αναφερθούν στη δολοφονία, στη Selena και την ζωή της.

Το περιοδικό People αφιέρωσε στη μνήμη της ένα άρθρο με τίτλο «Selena 1971-1995, η ζωή της μέσα από εικόνες» και έφτασε τα σχεδόν 450 χιλιάδες αντίτυπα, ενώ λίγες εβδομάδες μετά αφιέρωσε ένα ολόκληρο περιοδικό σε εκείνη, φτάνοντας τις 600 χιλιάδες.

Στις 12 Απριλίου του 1995, ο Τζόρτζ Μπους που τότε ήταν κυβερνήτης του Τέξας, έχρισε την ημέρα των γενεθλίων ως γιορτή «Η μέρα της Selena».

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, μπήκε στη κατάταξη του U.S. Billboard 200 ως η νούμερο 1 Ισπανόφωνη τραγουδίστρια και ήρθε στη δεύτερη θέση ακολουθώντας το HIStory του Μάικλ Τζάκσον.

Η πορεία της Selena εξακολουθούσε να συγκλονίζει τον κόσμο για πολύ καιρό, μετά το τραγικό της τέλος, που η ζωή της μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, το 1997, με πρωταγωνίστρια την Jennifer Lopez. Αυτή η ταινία λέγεται πως επηρέασε και ενέπνευσε την Lopez να κάνει στροφή στην καριέρα της και από ηθοποιός να γίνει τραγουδίστρια.

Έναν χρόνο μετά την ταινία εγκαινιάστηκε στο Corpus Christi ένα μουσείο για εκείνη το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες θαυμαστές της, μέχρι και σήμερα ενώ το 2006, σχεδόν μια δεκαετία μετά τον απρόσμενο θάνατό της, έφτιαξαν χάλκινο άγαλμα, το οποίο είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τις πραγματικές της διαστάσεις και είναι γνωστό ως «Mirador de la Flor».

Η Selena υπήρξε μοναδική ερμηνεύτρια που παρά τις δυσκολίες άγγιξε το όνειρο της επιτυχίας και την αναγνώριση, δημιούργησε δικό της αποτύπωμα στην μουσική βιομηχανία και όρισε νέες τάσεις στην pop μουσική των ’90s.

Πούλησε 60 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, είναι η μόνη που έχει βάλει 5 άλμπουμ ταυτόχρονα στο ΗΠΑ Billboard 200 και η Albany Times Union την χαρακτήρισε ως μια από τις «100 Καλύτερες Αμερικανίδες στην Ιστορία». Όλα αυτά φανερώνουν πως υπήρξε όντως μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνιδες όλων των εποχών.

Η τραγική της κατάληξη ακόμα συγκινεί και δημιουργεί ερωτήματα…

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς