Πριν από καιρό έλαχε να κάτσω σε ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι. Κάποια στιγμή στα πλαίσια μίας μουσικής συζήτησης ειπώθηκε η ερώτηση “μα καλά η Ελλάδα πόσο πίσω είναι; ποτέ δεν έχει βγάλει έναν ροκ ερμηνευτή με διεθνή καριέρα”. Και τότε απάντησα πως η χώρα μας είχε την τύχη να έχει έναν μεγάλο ροκ σταρ με σπουδαία καριέρα εντός και εκτός συνόρων…Τον Ντέμη Ρούσσο.
Ο Ρούσσος ήταν ένας σπουδαίος ερμηνευτής και νιώθω τυχερός που η χώρα μας έχει αναδείξει έναν τέτοιο καλλιτέχνη. Αλλά παράλληλα νιώθω και άτυχος, που λόγω του νεαρού της ηλικίας μου δεν είχα ποτέ μου την ευκαιρία να δω από κοντά μία συναυλία του.
___________________________________
Τα πρώτα βήματα
Ο Ντέμης Ρούσσος γεννήθηκε (15 Ιουνίου 1946) και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν γιος του Γιώργου και της Όλγας Ρούσσου, που ήταν Έλληνες της Αιγύπτου και δραστηριοποιούνταν στον ερασιτεχνικό θεατρικό σύλλογο της Αλεξάνδρειας.
Από τα παιδικά του χρόνια μελέτησε μουσική και ήταν μέλος της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας της Αλεξάνδρειας, ενώ κατά την κρίση του Σουέζ οι γονείς του έχασαν τα πάντα και η οικογένεια μετοίκησε στην Ελλάδα.
Μετά την εγκατάσταση του στην Ελλάδα, ο Ρούσσος έκανε τα πρώτα του βήματα στην μουσική σκηνή. Η αρχή έγινε με την συμμετοχή του στο συγκρότημα Idols σε ηλικία 17 χρόνων, όπου γνώρισε τους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Λουκά Σιδερά, με τους οποίους αργότερα θα σχημάτιζε τους Aphrodite’s Child. Αργότερα, μεταπήδησε στους We Five, ένα συγκρότημα που έπαιζε κυρίως διασκευές, χωρίς να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.
Η πορεία με τους Aphrodite’s Child
Ο Ρούσσος έγινε γνωστός στο κοινό το 1967 ως μέλος του progressive rock συγκροτήματος Aphrodite’s Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα και ως μπασίστας. Η ξεχωριστή φωνή του και το υπέροχο καλλιτεχνικό ύφος του συνέβαλλαν ώστε το συγκρότημα να γνωρίσει διεθνή επιτυχία στη Γαλλία και άλλα μέρη της Ευρώπης από το 1968 έως το 1972.
Τον Μάιο του 1968 οι Ρούσσος, Παπαθανασίου και Σιδεράς προσπάθησαν να μετοικήσουν στο Λονδίνο, το τότε διεθνές κέντρο της ποπ μουσικής, για να ακολουθήσουν διεθνή σταδιοδρομία, αλλά τους σταμάτησαν στα σύνορα λόγω προβλημάτων με την άδεια εισόδου τους. Τότε στράφηκαν προς το Παρίσι, όπου και εγκαταστάθηκαν υπογράφοντας συμβόλαιο με την Philips Records.
Το πρώτο τους single ήταν το “Rain and Tears”, το οποίο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1968 σε όλη την Ευρώπη και σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία σε πολλές χώρες.
Οι Aphrodite’s Child ηχογράφησαν αρκετά singles και τρεις δίσκους, οι οποίοι γνώρισαν διεθνή επιτυχία, με τον δίσκο “666”, να θεωρείται αφενός ο πιο αξιοσημείωτος του συγκροτήματος και αφετέρου ένας από τους πιο κλασσικούς του progressive rock είδους.
Ο Ρούσσος με τον Παπαθανασίου συνεργάστηκαν και μεμονωμένα εκτός των Aphrodite’s Child. Ειδικότερα, το 1970 ηχογράφησαν μαζί soundtrack της ταινίας “Sex Power” και το 1977 το “Magic”.
Η μεγαλύτερη στιγμή της συνεργασίας του Ρούσσου με τον Παπαθανασίου ήταν το “Race to the End”, μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar “Οι Δρόμοι της Φωτιάς”, που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο “Tu Libertad”. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος και στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας “Blade Runner” με το τραγούδι “Tales of the Future”.
Η solo καριέρα
Η solo καριέρα του Ρούσσου ξεκίνησε το 1971 με το single “We Shall Dance”. Ο Ρούσσος αρχικά δεν είχε εμπορική επιτυχία, αλλά μέσα από την περιοδεία του σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε σε κορυφαίο ερμηνευτή διεθνούς φήμης.
Η καριέρα του έφτασε στο απόγειο της τη δεκαετία του ’70 με πολλές επιτυχημένες κυκλοφορίες. Το τραγούδι του “Forever and Ever” ανέβηκε στην κορυφή πολλών ευρωπαϊκών charts το 1973, μεταξύ των οποίων και το βρετανικό το 1976.
Ακολούθησαν και άλλες μεγάλες επιτυχίες, όπως τα “My Friend The Wind”, “My Reason”, “Velvet Mornings”, “Goodbye My Love, Goodbye”, “Someday Somewhere” και “Lovely Lady Of Arcadia”.
Αξιοσημείωτη στιγμή στην solo καριέρα του Ρούσσου ήταν η αγγλική διασκευή του τραγουδιού “Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε” του Δήμου Μούτση από τον δίσκο “Συνοικισμός Α” του 1972, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο μια σύντομη περίοδο συνεργασίας του με τον Έλληνα συνθέτη.
Το 1973, ο Ρούσσος, πραγματοποίησε στην Αγγλία την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή The Basil Brush Show, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή της Νανάς Μούσχουρη. Επίσης, το 1980, ο Ρούσσος γνώρισε και πάλι μεγάλη επιτυχία με το single “Lost in Love” των Air Supply, το οποίο ερμήνευσε σε ντουέτο με την Φλόρενς Γουόρνερ και με τον Ντικ Μόρισι στο σαξόφωνο.
Η κατάθλιψη, η αποχή και η επάνοδος στο τραγούδι
Την δεκαετία του 1980 ο Ντέμης Ρούσσος ταλαιπωρήθηκε από κατάθλιψη, η οποία τον ανάγκασε να απέχει από τα καλλιτεχνικά δρώμενα για περίπου δέκα χρόνια.
Η επάνοδος του ήρθε το 1993 με το “Insight”. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων “Immortel”, “Serenade” και “In Holland” χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στυλ. Μετά την επάνοδο του στο τραγούδι ο Ρούσσος συνέχισε τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες.
Ειδικότερα, το 2002 έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στη Βρετανία, ενώ την διετία 2006-2008 έλαβε μέρος στην Âge Tendre Et Têtes De Bois, στην οποία συμμετείχαν τραγουδιστές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία τις δεκαετίες του ’60 και ’70.
Η τελευταία ηχογράφηση του Ρούσσου σε στούντιο ήταν το “Demis”, το οποίο κυκλοφόρησε στις 11 Μαΐου 2009, ενώ στις 25 Ιουνίου 2010 πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνιση του στην Ελλάδα μετά από 37 χρόνια, σε μια συναυλία στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
Τα προβλήματα υγείας και το τέλος του ερμηνευτή
Ο Ντέμης Ρούσσος είχε χρόνια πρόβλημα με την παχυσαρκία έχοντας κάνει πολλές προσπάθειες για να αδυνατίσει και να βελτιώσει την υγεία του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ταλαιπωρήθηκε από την επάρατη νόσου του καρκίνου και τελικά κατέληξε την 25η Ιανουαρίου του 2015, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία.
Αεροπειρατεία και απόδοση τιμών
Το 1987, ταξιδεύοντας αεροπορικώς από Αθήνα προς Ρώμη, ο Ρούσσος έπεσε θύμα αεροπειρατείας. Οι αεροπειρατές, όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία του, γιόρτασαν τα γενέθλια του εντός του αεροσκάφους, ενώ ήταν και από τους πρώτους που απελευθέρωσαν.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος αστρονόμος Τιμούρ Κριάτσκο έδωσε το όνομά του Ντέμη Ρούσσου στον αστεροειδή κύριας ζώνης που ανακάλυψε στις 24 Οκτωβρίου 2009 από το Ειδικό Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ζελεντσούσκαγι.
________________________________________
Ο Ντέμης Ρούσσος δεν ήταν απλώς ένας ερμηνευτής! Ήταν ο ορισμός του καλλιτέχνη. Με μια καριέρα που όλοι θα ζήλευαν και με ένα ταλέντο σπάνιο και μοναδικό, κατάφερε να καταξιωθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο Ντέμης Ρούσσος έφυγε, αλλά η μουσική του θα μείνει για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένη στην μουσική ακουστική όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και των υπόλοιπων θαυμαστών του ανά τον κόσμο!