Όλοι γνωρίζουμε την παροιμία: «Κάνε το καλό και ρίξ’το στον γυαλό».

Πόσοι όμως την ακολουθούμε και βασικά πόσοι έχουμε καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει;

Δεν κρύβεται κάποιο κρυφό υπονοούμενο, είναι ξεκάθαρο το μήνυμα. Κάνε το καλό και ρίξ’ το στον γυαλό, ώστε να το πάρει η θάλασσα μαζί της.

Το θέμα είναι ότι στην σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις ανθρώπους, οι οποίοι να την εφαρμόζουν.

Καλές και ανιδιοτελείς πράξεις δεν κάνουν πολλοί άνθρωποι.

Πλέον η απάντηση που δίνει ο καθείς είναι: «Και εγώ τι θα κερδίσω από αυτό»;

Έχουμε μάθει να τα κοστολογούμε όλα. Έτσι μας έκαναν, έτσι θέλαμε να γίνουμε, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι σε όλα έχουμε βάλει μια τιμή και δεν δεχόμαστε να ρίξουμε το κασέ της ανθρωπιάς μας.

Φοβόμαστε να κάνουμε κάτι καλό και να δώσουμε απλόχερα την βοήθεια μας, μην μας πουν κορόιδα. Προτιμώ όμως να είμαι κορόιδο για κάποιους, παρά μια εγωκεντρική ύπαρξη με μοναδικό σκοπό το προσωπικό μου συμφέρον.

Κάνε το καλό και μην το κοκορευτείς, μην το “χτυπήσεις” στον άλλον για να φανείς καλός, γιατί πάλι χάνει την αξία του.

Βοήθα χωρίς γκρίνια, χωρίς να προσδοκάς κάποιο αντάλλαγμα.

Το μόνο αντάλλαγμα που θα πάρεις θα είναι η ηθική και ψυχική ικανοποίηση. Αυτά είναι ανώτερα συναισθήματα που δεν μπορούν να τα αισθανθούν όλοι και κάποιοι ίσως να μην τα νιώσουν και ποτέ στην ζωή τους.

Άλλωστε μια καλή πράξη, όπως και μια κακή, το σύμπαν θα βρει έναν τρόπο να την επιστρέψει. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να φορτώσουμε το κάρμα μας με θετικές ενέργειες από τις δικές μας καλές πράξεις;

Ξέρω, όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν σε έναν ιδανικό κόσμο. Ο κόσμος είναι αυτός που θέλουμε εμείς να είναι.

Και όχι, οι καλές πράξεις δεν μας εξασφαλίζουν μια θέση στον Παράδεισο, ούτε την σωτηρία της ψυχής μας. Καταφέρνουμε όμως να κάνουμε το αυτονόητο, να αφήσουμε για λίγο στην άκρη το εγώ μας και να κοιτάξουμε το εμείς.

Και όπως είπε και ο αγαπημένος μου συγγραφέας Πάολο Κοέλιο: «Όταν προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι από ότι είμαστε, τα πάντα γύρω μας γίνονται επίσης καλύτερα».

Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτήν την φράση και ας πορευτούμε ανάλογα με το τι τελικά θέλουμε όχι μόνο για εμάς αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Εις το επανιδείν,

Με αγάπη, Maria

Κοινοποιήστε
Μαρία Διαμαντίδη
Έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Πατρών. Είναι γενικά ανήσυχο πνεύμα. Παθιάζεται με ό,τι καταπιάνεται και θέλει πάντα να το φέρνει εις πέρας. Δεν συμβιβάζεται με ένα μέτριο αποτέλεσμα. Εκτός από full time μαμά , αυτήν την περίοδο γράφει άρθρα στο Montelaki , στο Workingmama και στο Maxmag. Μότο ζωής που την εκφράζει απόλυτα: Όλα στην ζωή, είναι ένα ρίσκο.