Το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την γυμναστική και την σωματική άσκηση γενικότερα. Η Σοφία Παθέκα είναι η γυμνάστρια που λειτούργησε σε πολλές από μας ως πρότυπο, εκείνη που με τον άμεσο τρόπο που την χαρακτηρίζει μας σήκωσε από τον καναπέ και μας παρακίνησε να βελτιώσουμε το κορμί μας και να κάνουμε κάτι καλό και για την υγεία μας.

Το personal training, το crossfit και τα συναφή μπορεί να αποτελούν πλέον μέρος της εποχής στην οποία ζούμε, ωστόσο η γυμναστική με την κλασική έννοια, αυτή που την συνοδεύεις συνήθως με κάποιο μπιτάτο κομμάτι, εξακολουθεί να έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Όπως και η Σοφία Παθέκα, που μας έμαθε πως δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να φροντίσεις τον εαυτό σου, αρκεί να το θέλεις!

Η Σοφία και η Τηλεόραση

Οι πρωινές εκπομπές έχαιραν από την πρώτη στιγμή θερμής υποδοχής, καθώς το ελληνικό κοινό τις αγκάλιασε αμέσως. Σιγά σιγά κατάφεραν να μπουν για τα καλά στην ζωή κυρίως των τηλεθεατριών, καθώς προσέφεραν ψυχαγωγία και χρήσιμες για την καθημερινότητα συμβουλές. Το κομμάτι της γυμναστικής αποτέλεσε τα πρώτα χρόνια κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα και διεκδίκησε επάξια ένα μεγάλο ποσοστό δημοφιλίας.

Η Σοφία Παθέκα έκανε αμέσως αίσθηση! Από την πρώτη κιόλας εμφάνιση στο γυαλί κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Και κυρίως: μας έπεισε πως πρέπει επιτέλους να γυμναστούμε!

Μέσα από τον «Πρωινό Καφέ» και το «Πολύ Καλημέρα Σας» πήραμε χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορούμε με λίγα λεπτά την ημέρα να βελτιώσουμε προβληματικά σημεία του κορμιού μας, ενώ στο «Πάνω Στην Ώρα» στην ενότητα του “bikini” μεταμόρφωσε μέσα σε 3 μόλις μήνες ριζικά δύο γυναικεία σώματα! Eυχάριστη έκπληξη ήταν πέρυσι το σύντομο γκεστ πέρασμά της από το γνωστό σίριαλ «Μην Αρχίζεις την Μουρμούρα».

Η Σοφία και οι…300

Η Σοφία Παθέκα θα βρεθεί ξαφνικά και με έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο υπεύθυνη του Γυμναστηρίου Της Βουλής! Με την έκπληξη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της θα δεχόταν on air σημαντική επαγγελματική πρόταση. Και τι πρόταση! Ο τότε υφυπουργός αθλητισμού κύριος Λιάνης θα επικοινωνούσε κατά την διάρκεια εκπομπής της κυρίας Παναγιωταρέα και θα την προσλάμβανε στο Γυμναστήριο της Βουλής. Το όλο εγχείρημα πήγε πολύ καλά και η Σοφία έδωσε κι εκεί τον καλύτερο εαυτό της.

Sophia still loves gymnastics!

Πραγματικά δεν θα μπορούσα να σκεφτώ την Σοφία Παθέκα μακριά από την γυμναστική, είναι το φυσικό της περιβάλλον! Εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται ως personal trainer, ενώ εισηγείται σεμιναρίων σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Επιπλέον είναι υπεύθυνη εξετάστρια για την απονομή του τίτλου European Certification of Personal Training της αντίστοιχης ευρωπαϊκής εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά εμένα, εξακολουθώ να την θαυμάζω ως γυμνάστρια, μα τώρα πλέον την εκτιμώ κι ως άνθρωπο, αφού παραμένει ένα κορίτσι απλό και προσιτό…

Για το περιοδικό μας η Σοφία Παθέκα άφησε για λίγο τα όργανα γυμναστικής κι αφιέρωσε χρόνο για να απαντήσει στα δέκα ερωτήματά μας. Ευχαριστούμε Σοφία!

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΠΑΘΕΚΑ

1. Τι είναι πιο δύσκολο, η εκγύμναση του μυαλού ή του κορμιού;

Η εκγύμναση του μυαλού θέλει τρόπο… ενώ η εκγύμναση του σώματος θέλει κόπο! Καλό είναι να συνδυάσουμε και τα δύο με βάση το σοφό ρητό νους υγιής εν σώματι υγιεί!!!

2. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής και πιάνετε την κουβέντα. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα ρωτούσατε και γιατί;
Αυθόρμητα θα ρωτούσα τι είδους άσκηση έκαναν, τι έτρωγαν και με ποιο τρόπο αντιμετώπιζαν τους τραυματισμούς. Γιατί κάθε εποχή έχει τις δικές της διατροφικές συνήθειες και ένα ξεχωριστό τρόπο εκγύμνασης. Επιπλέον με ενδιαφέρουν πολύ τα διάφορα βότανα και γιατροσόφια μια άλλης εποχής.
3. Πόσες φορές την ημέρα περνάει από το μυαλό μιας γυμνάστριας να καταναλώσει οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και πως χαλιναγωγεί αυτές τις σκέψεις; (Πείτε μας το μυστικό, θα σώσετε κόσμο σας λέω)
Ομολογώ ότι είναι πολλοί οι πειρασμοί και αρκετές φορές φτάνουμε στα όρια να κάνουμε μία διατροφική ατασθαλία. Δεν είναι κακό να γίνει μία φορά, αλλά η επανάληψη θα γκρεμίσει ότι έχουμε χτίσει. Γι’ αυτό κάθε φορά που νιώθουμε έτσι, πάμε μία βόλτα στον καθρέφτη σηκώνουμε την μπλούζα, κατεβάζουμε το παντελόνι, κοιταζόμαστε… και μας κόβετε η όρεξη… ώστε να γυρίσουμε πάλι στο μαρούλι!!
4. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε τεκμηριωμένη απάντηση, ελπίζουμε να μας την δώσετε εσείς: «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;»
Είναι ένα ερωτηματικό που βασανίζει πολλές γενιές! Θα ήθελα να το αφήσω αναπάντητο έτσι για να έχουμε να ασχολούμαστε!
5. Βρίσκεστε σε γνωστό χώρο αθλητισμού και σας πλησιάζουν πέντε άτομα ζητώντας μια φωτογραφία μαζί σας. Με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη δέχεστε, όταν ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι σας έχουν περάσει για συνάδελφό σας. Πως αντιδράτε;
Γελάω με την καρδιά μου. Αναρωτιέμαι όμως γιατί τόσοι άνθρωποι με μπέρδεψαν με την συνάδελφο! Μήπως μοιάζουμε;;
6. Ποιοί λουφάρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, οι άντρες ή οι γυναίκες;
Λουφάρουν περισσότερο αυτοί οι οποίοι δεν έχουν στόχο, δεν έχουν ψυχή και δεν έχουν καταλαβει ότι «αν δεν βρέξεις …γλουτούς …δεν τρως ψάρι».
7. Με το χέρι στην καρδιά, οι γυμνάστριες βαριούνται που και που να γυμναστούν;
Ειλικρινά υπάρχουν στιγμές που το σώμα δεν ακολουθεί τις εντολές λόγω κούρασης. Γιατί είναι μία δουλειά με πολύ μεγάλη σωματική κόπωση. Από τη στιγμή όμως που ο γυμναστής θα πατήσει το play, έστω και μηχανικά, θα ξεκινήσει χωρίς να βαριέται!
8. Αυτό το κλασσικό της Ελληνίδας «κάνε με κορμάρα, γιατί σε δυο μήνες βγαίνω παραλία», πόσο μπορεί να σας φέρει στα όριά σας, αφού γνωρίζετε ότι είναι σχεδόν ουτοπικό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Ούτε να δίνουμε φρούδες ελπίδες ότι μπορεί κάποιος να φτιάξει σώμα σε δύο μήνες πριν το καλοκαίρι! Χαμογελάω όταν τα ακούω και εξηγώ για πιο λόγο δεν είναι δυνατόν να γίνει!
9. Ποιά γαστρονομική ατασθαλία επιτρέπει η Σοφία Παθέκα στον εαυτό της;
Λόγω της πολυετούς διαμονής μου στην Ιταλία έχω αδυναμία στις μακαρονάδες και την πίτσα. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνω ατασθαλία και μάλιστα χωρίς τύψεις!
10. Ποιά από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (οι απαντήσεις καμία και όλες απορρίπτονται!)
Η ερώτηση 4 με δυσκόλεψε περισσότερο, γιατί δεν ήξερα αν πρέπει να δώσω απάντηση και να σας διαφωτίσω (χαχα) ή να συνεχίσω αφήνοντας σας με το ερωτηματικό!
Την αγάπη μου!
Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."