«Ο κακολόγος σκοτώνει την τιμή ενός ανθρώπου, ενώ ο φονιάς τη ζωή. Αλλά επειδή η τιμή είναι ανώτερη από την ζωή, η κακολογία είναι σοβαρότερη από το φόνο, γιατί ο φονιάς σκοτώνει με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του μόνο τους ζωντανούς, ενώ ο κακολόγος με μια κουβέντα του και με μεγάλη ασφάλεια σκοτώνει ζωντανούς και πεθαμένους», είπε ο Σωκράτης.

Πόση αυτοπεποίθηση, ανωτερότητα και ηθική ικανοποίηση, νιώθουμε κουτσομπολεύοντας και κρίνοντας αρνητικά τα λόγια, τις επιλογές και τις ζωές των άλλων.

Όπως είπε και ο Bernard Russel: «Κανένας δεν κουτσομπολεύει για τις κρυφές αρετές του άλλου».

Όλοι –έστω σχεδόν όλοι-, το έχουμε κάνει αυτό κάποια στιγμή στην ζωή μας, το θέμα όμως είναι όσο περνάνε τα χρόνια να συνειδητοποιούμε ότι δεν προσφέρει απολύτως τίποτα σε κανέναν και ότι αντιθέτως πληγώνονται άνθρωποι. Υπάρχουν άνθρωποι που από ψευδή και κακόβουλα κουτσομπολιά έχουν φτάσει στην κατάθλιψη ή και ακόμα χειρότερα να έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

Πόσες φορές μάθαμε κάποιο κουτσομπολιό εις βάρος μας και είπαμε –δεν κοιτάνε καλύτερα την καμπούρα τους- ακριβώς το ίδιο λένε και εκείνοι για εμάς.

Καταλαβαίνω ότι το κους κους είναι ένας τρόπος να έρχονται πιο κοντά οι άνθρωποι, δεν το ασπάζομαι αλλά μπορεί και να ισχύει για κάποιους, όμως κάνοντας σχόλια που κρύβουν κακία, απέχθεια και ζήλια δεν είναι κους κους.

Ενδεχομένως να έχετε γνωρίσει και εσείς κάποια στιγμή στην ζωή σας, έναν άνθρωπο που ενώ  δεν τον γνωρίζατε καλά, να σας «θάβει» τους επί χρόνια κολλητούς του. Επειδή μου έχει τύχει κάποιες φορές και εμένα, το μόνο που σκεφτόμουν εκείνη την ώρα ήταν «γύρευε τι θα λέει για μένα μετά». Γιατί έτσι πάνε αυτά και το ξέρετε.

Καλύτερα λοιπόν, να σταθούμε κάποια στιγμή μπροστά στον καθρέφτη μας, να τραβήξουμε το πέπλο με το οποίο τον έχουμε καλύψει, και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να τα βάλουμε μια φορά με τον εαυτό μας που τόσο πολύ αγαπάμε και προστατεύουμε. Είναι σκληρό και δύσκολο αυτό που σας προτείνω αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα νιώσουμε την ηθική ανάταση που αποζητάμε μέσω του κουτσομπολιού.

Προφανώς και θα συνεχίσει να υπάρχει το κους κους στην ζωή μας, τουλάχιστον όταν το κάνουμε να μην γινόμαστε επικριτικοί και κακοί. Για αλλαγή ας τονίσουμε κάποια καλά ενός άλλου ανθρώπου, δεν πειράζει να είναι κάποιος άλλος καλύτερος από εμάς σε κάτι.

Και τέλος, είναι η ζωή του καθενός και θα την ζήσει όπως θέλει. Έτσι και αλλιώς, ότι και να κάνει, ότι και να πει, εμείς θα τον κρίνουμε!

Εις το επανιδείν,
Με αγάπη, maria

Κοινοποιήστε
Έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Πατρών. Είναι γενικά ανήσυχο πνεύμα. Παθιάζεται με ό,τι καταπιάνεται και θέλει πάντα να το φέρνει εις πέρας. Δεν συμβιβάζεται με ένα μέτριο αποτέλεσμα. Εκτός από full time μαμά , αυτήν την περίοδο γράφει άρθρα στο Montelaki , στο Workingmama και στο Maxmag. Μότο ζωής που την εκφράζει απόλυτα: Όλα στην ζωή, είναι ένα ρίσκο.