Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου σε πολλές χώρες του κόσμου, εκτός της Γαλλίας όπου λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα στις 13/11/2015, γιορτάζεται στις 3 Νοεμβρίου.

Η γιορτή καθιερώθηκε το 2000 από τον Δρ. Wataru Mori,  ο οποίος ίδρυσε στο Τόκιο το World Kindness Movement για την προαγωγή της καλής θέλησης και της ευγένειας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μέσα από αυτό κατάφερε να συσπειρώσει πάρα πολλές εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη μελέτη και την προώθηση, της ατομικής και συλλογικής ανθρώπινης συμπεριφοράς, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της.

Σύμφωνα με μελέτες η καλοσύνη ως ιδιότητα έχει θετική επίδραση στην προσωπικότητα, καθώς και σε όλους τους τομείς της ζωής του ατόμου. Αυτό που έχει σημασία είναι να εκφράζεται με ειλικρίνεια, θετικό πνεύμα, διάθεση αλληλεγγύης και χωρίς αναμονή ανταπόδοσης.

Η καλοσύνη του ανθρώπου που επιθυμεί το καλό και την ευτυχία του συνανθρώπου του, δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ανεκτικότητα ούτε με ένδειξη αδυναμίας. Αποτελεί πηγή χαράς, ηρεμίας, συναισθηματικής ευφυίας και δυναμικής χαρακτήρα. Ουσιαστικά συντελεί αποτελεσματικά στη δημιουργία ηθικού, πνευματικού και ψυχολογικού πλούτου στο άτομο.

Το αυθεντικό συναίσθημα καλοσύνης μπορεί να κατευνάσει αρνητικά συναισθήματα του παρελθόντος και η θετικότητα της καλοσύνης μπορεί να μεταδοθεί, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι είναι από την φύση τους ενσωματωμένοι σε κοινωνικά περιβάλλοντα έτσι που η ευεξία του ενός να επηρεάζει την ευεξία των άλλων.

Μην σκέφτεσαι όμως το μέγεθος της καλής σου πράξης, παρά μόνο την αυθεντική πηγή της έκφρασής της. Η καλοσύνη δεν μετριέται σε μεμονωμένα περιστατικά αλλά σε στάση ζωής! Κάνε, λοιπόν, την διαφορά στην ζωή σου κάνοντας καθημερινά κάτι καλό για κάποιον άλλο κι άφησε την ροή της φύσης να σου επιστρέψει τα δώρα της!

Μια καλή πράξη προκαλεί αυθόρμητα χαμόγελα και ψυχική ανάταση, απλά και μόνο επειδή κάποιος μοιράζεται τον χρόνο του, τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και γενικότερα τον ίδιο του τον εαυτό με όλους τους άλλους.

Δεν θέλει κόπο για να κάνεις κάτι καλό για κάποιον. Μια μικρή κίνηση αρκεί!

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς