Η θερμοκρασία έχει πέσει για τα καλά και ήδη όλοι έχουμε αρχίσει να προσαρμόζουμε το ντύσιμό μας και το σπίτι μας στις νέες συνθήκες. Μια τέτοια αναπροσαρμογή θα πρέπει να κάνουμε και όσον αφορά την φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου που διαθέτουμε.

Μετακίνησε τα φυτά πιο κοντά στα παράθυρα αφήνοντας όμως τουλάχιστον 20 εκατοστά απόσταση από το τζάμι. Έτσι θα τους δώσεις το φως που χρειάζονται, χωρίς να αφήσεις να επηρεαστούν από την εξωτερική θερμοκρασία.

Άλλαξε θέση στα φυτά που είχες κοντά σε καλοριφέρ. αλλά και σε όσα είχες κοντά σε βορινά παράθυρα, αφού με την αλλαγή της εποχής, τα παράθυρα αυτά θα παίρνουν ελάχιστο φως.

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου αρέσκονται σε περιβάλλον με 45% υγρασία. Ανάβοντας όμως το καλοριφέρ το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα. Χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα για να κρατήσεις τα επίπεδα εκεί που θέλεις.

Κράτα κλειστά τα παράθυρα που έχουν δίπλα τους φυτά, αφού τα ρεύματα αέρα και οι εναλλαγές θερμοκρασία μπορεί να τα βλάψουν.

Χρησιμοποίησε τον θερμοστάτη για να κρατήσεις όσο γίνεται σταθερή τη θερμοκρασία του σπιτιού. Ιδανικοί είναι οι 21-23 βαθμοί Κελσίου.

Αν παρατηρήσεις πως τα φύλλα των φυτών σου «γέρνουν» προς το παράθυρο, ένας τρόπος να τα βοηθήσεις να αναπτυχθούν ομοιόμορφα είναι να στρίβεις λίγο τη γλάστρα σε κάθε πότισμα.

Μείωσε το πότισμα στο μισό. Τσέκαρε πάντα το χώμα με τα δάχτυλά σου και βεβαιώσου πως όλες οι γλάστρες έχουν καλή αποστράγγιση. Ο πραγματικός φόβος των φυτών αυτή την εποχή, είναι το υπερβολικό πότισμα που οδηγεί στο σάπισμα των ριζών τους.

Το χειμώνα τα φυτά αναπτύσσονται πιο αργά επομένως αν τους έβαζες λίπασμα το καλοκαίρι, τώρα δεν χρειάζεται να το κάνεις. Άφησέ τα να «ξεκουραστούν» και μην ξεχνάς να μειώσεις στο μισό το πότισμα που τους έκανες το καλοκαίρι.

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι καλό θα είναι να παραμείνουν σε ένα σχετικά δροσερό σημείο του σπιτιού αφού θέλουν 50-50 ζέστη και κρύο. Από την άλλη οι ορχιδέες και οι φτέρες καλό θα είναι να μπουν στο μπάνιο, αφού αγαπούν τη ζέστη αλλά και την αρκετή υγρασία.

Αν παρ’όλα αυτά κάποια φύλλα αρχίσουν να μοιάζουν μαραμένα ή έτοιμα να πέσουν, είναι προτιμότερο να τα κόψεις προσεκτικά κοντά στην επιφάνεια του χώματος, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη νέων, υγιών φύλλων.

Κοινοποιήστε
ΠΗΓΗLifo.gr
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.