Τα λεγόμενα «παθητικά σπίτια» (Passive Houses) αφορούν μια φιλοσοφία κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και θεωρούνται τα σπίτια του μέλλοντος.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι ότι είναι οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον, αφού μπορούν να διατηρούν όλο το χρόνο μια επιθυμητή θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.

Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο από 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο, για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου. 

Τα συμβατικά μέσα θέρμανσης δεν χρειάζονται ούτε για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, αφού τα Παθητικά Σπίτια εκμεταλλεύονται πλήρως και αποτελεσματικά τον ήλιο και τις εσωτερικές πηγές θερμότητας.

Και το καλοκαίρι όμως, με ειδικό σχεδιασμό σκίασης και φυσικού νυχτερινού αερισμού, επιτυγχάνεται η παθητική τεχνική ψύξης, που διατηρεί το σπίτι σε μια σταθερά δροσερή θερμοκρασία.

Επενδύοντας σε σωστή μόνωση όλου του κτιρίου, σωστά σχεδιασμένα και μονωμένα παράθυρα και κουφώματα, καθώς και ειδικά συστήματα αερισμού με ανάκτηση ενέργειας, τα παθητικά σπίτια σχεδιάζονται ελαχιστοποιώντας τα σημεία διαρροών στον χώρο και καταφέρνοντας τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση χωρίς κόστος.

Ο συνδυασμός σταθερών θερμοκρασιών και σωστής εναλλαγής αέρα εμποδίζουν επίσης τις φθορές από υγρασία και την ανάπτυξη μούχλας.

Οι Βολιώτες μηχανικοί Στέφανος Χατζούλης και Χριστίνα Γεωργιάδη υλοποίησαν το πρώτο διεθνώς πιστοποιημένο «παθητικό σπίτι» στην Ελλάδα μετά από σχεδόν πέντε χρόνια μελέτης και σχεδιασμού. Η κατασκευή τους έχει συμπεριληφθεί μέσα στα μόλις 850 κτίρια-πρότυπα παγκοσμίως, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ενός παθητικού κτιρίου.

Οι δύο μηχανικοί δημιούργησαν πριν λίγα χρόνια ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών στην Αγριά Βόλου, το οποίο μελετήθηκε και χτίστηκε από την τεχνική εταιρεία «XG Group Of Engineers» με έδρα το Βόλο.

Στόχος της πρωτοπόρας εταιρείας, που δραστηριοποιείται με ανοδική πορεία μέχρι σήμερα, είναι να αρχίσουν όλα τα κτίρια να διαμορφώνονται με βάση τις αρχές των παθητικών κτιρίων, τόσο τα καινούρια όσα και τα ήδη υπάρχοντα, όπως σχολεία, ξενοδοχεία κτλ, καθώς αυτός είναι ο οικονομικότερος και πιο ποιοτικός τρόπος υλοποίησης παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα στην περιοχή της Μαγνησίας έχουν αναβαθμιστεί και ανεγερθεί περισσότερα από 30 κτίρια με βάση τις τεχνικές των παθητικών κτιρίων από την εταιρεία «XG Group of Engineers«, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και το πρώτο παθητικό σπίτι στην Κρήτη με μηδενικό κόστος θέρμανσης.

Ο Στέφανος Χατζούλης και η Χριστίνα Γεωργιάδη ίδρυσαν το 2012 στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Παθητικών κτιρίων, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει ήδη πάνω από 100 μηχανικοί.

Στις 2 & 3 Νοεμβρίου η ομάδα του Ινστιτούτου πραγματοποίησε με επιτυχία το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθητικών Σπιτιών, ενώ τον Ιούλιο η Βολιώτικη εταιρεία βραβεύτηκε με το «Sustainable Product & Services Award» στα Environmental Awards 2018, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την δράση και την φιλοσοφία της εταιρείας

στην επίσημη ιστοσελίδα τους X-G.gr.

Λίγα λόγια για το πρώτο ελληνικό σπίτι του μέλλοντος

Αξίζει να δούμε ξανά μερικές χαρακτηριστικές πληροφορίες σχετικά με το «σπίτι του μέλλοντος», ώστε να κατανοήσουμε την πραγματική καινοτομία της παθητικής σχεδιαστικής φιλοσοφίας όσον αφορά τα ποσοστά απόδοσης, λειτουργικότητας και οικονομίας που προσφέρει.

Το πρωτοπόρο κτίριο στην Αγριά πέρασε από μια σειρά τεχνικών ελέγχων και διαρκή παρακολούθηση από τους αρμόδιους φορείς σε όλα τα επίπεδα, έγιναν επιμελείς μετρήσεις και οι επιδόσεις του ελέγχθηκαν σε πραγματικό χρόνο για διάστημα 2 ετών.

Ο σχεδιασμός του αποδείχθηκε σωστός σύμφωνα με τις αρχές του παθητικού κτιρίου και έγινε έτσι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση «Passive House Institute».

Το σπίτι του μέλλοντος δεν είναι ένα φουτουριστικό κατασκεύασμα με περίτεχνη αρχιτεκτονική, είναι όμως ένα σπίτι εξαιρετικά οικονομικό στην κατανάλωση και την συντήρηση, που προσφέρει άριστη ποιότητα διαβίωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (comfort class A+ κατά ISO 7730). Τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης που γνωρίζουμε περνούν πλέον σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο και τα συμβατικά μέσα μπαίνουν σε δεύτερο ρόλο.

Για παράδειγμα, αν στο σπίτι υπήρχε εγκατεστημένο λεβητοστάσιο με δεξαμενή πετρελαίου τριών τόνων, το πετρέλαιο της δεξαμενής θα επαρκούσε για 25 χρόνια!

Αντίστοιχα το καλοκαίρι, το σπίτι μπορεί να διατηρηθεί ικανοποιητικά δροσερό με τη χρήση ενός και μόνο κλιματιστικού δυναμικότητας μόλις 14000 BTU.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίησή του παράχθηκαν στην Ελλάδα, καθώς αυτό αποτελούσε και βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Το εν λόγω συγκρότημα στην Αγριά, όπως και άλλα κτίρια που επιμελήθηκε η εταιρεία είναι προσβάσιμα σε όποιον θέλει να τα επισκεφθεί και να ενημερωθεί σχετικά για την κατασκευή τους.

 

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.