Πολλές φορές μπορεί να φτιάξουμε λίγο παραπάνω φαγητό ή να φάμε λίγο λιγότερο, να μας περισσέψει και να το φάμε την επόμενη μέρα. Και πολύ καλά κάνουμε, γιατί όπως λένε και οι απανταχού μαμάδες «δεν πετάμε φαγητό».

Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που αφού μαγειρευτούν, μπορούν μεν να διατηρηθούν για την επόμενη μέρα, αλλά δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται, καθώς είτε χάνουν την θρεπτική τους αξία, είτε αλλοιώνονται και γίνονται επικίνδυνες για τον οργανισμό μας.

Κάποιες από αυτές τις τροφές είναι οι εξής:

  1. Πατάτες

Οι αγαπημένες μας πατάτες χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά αν αφού μαγειρευτούν μείνουν αρκετές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τις ξαναζεστάνουμε μπορεί να αναπτύξουν την βουτολινική τοξίνη ή αλλαντοτοξίνη, που οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση. Αν οι πατάτες που μαγειρέψατε δεν καταναλωθούν άμεσα, θα πρέπει να τις βάλετε σύντομα στο ψυγείο και να τις φάτε και την επόμενη μέρα, αλλά μόνο κρύες.

2. Αυγά

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη, η οποία αν εκτεθεί επανειλημμένα σε υψηλές θερμοκρασίες γίνεται τοξική και επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα.

3. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι καλό να καταναλώνονται την ίδια μέρα που τα μαγειρεύουμε. Αν ζεσταθούν ξανά μετά το μαγείρεμά τους, αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών τους και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για την επόμενη μέρα, αλλά να  φαγωθούν κρύα. Το ίδιο ισχύει και για κάθε φαγητό που περιέχει μανιτάρια, όπως το ριζότο ή κάποια σούπα.

4. Σέλινο / Παντζάρι 

Το σέλινο, το γογγύλι, το παντζάρι, όπως και τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, περιέχουν νιτρικά άλατα. Αυτά αλλοιώνονται όταν το λαχανικό ξαναζεσταθεί και μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία έχουν καρκινογόνες ιδιότητες. Μετά το μαγείρεμά τους επιλέξτε να τα καταναλώνετε κρύα ή να τα αφαιρέσετε από το φαγητό που θέλετε να ξαναζεστάνετε.

5. Ρύζι

Το ρύζι δεν αποτελεί τόσο πρόβλημα αν ξαναζεσταθεί, όσο σχετικά με την συντήρησή του. Αν το μαγειρεμένο ρύζι παραμείνει αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, αναπτύσει βακτήρια, τα οποία δεν απομακρύνονται με το ζέσταμα και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Φροντίστε να το βάλετε στο ψυγείο εντός μιας ώρας μετά το μαγείρεμα και αν μετά ξαναζεσταθεί δεν θα είναι πρόβλημα.

6. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες όμως όταν θερμαίνονται για δεύτερη φορά, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους και μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο πεπτικό σύστημα. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να το ξαναζεστάνουμε, θα πρέπει να το αφήσουμε πολλή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία και να βεβαιωθούμε ότι έχουν ζεσταθεί καλά όλα τα μέρη του. Το ιδανικότερο βέβαια είναι να το καταναλώσουμε κρύο σε κάποια σαλάτα ή σάντουιτς.

7. Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, είναι πάντα καλύτερο να τρώγονται ωμά. Αν μαγειρευτούν όμως, σίγουρα δεν πρέπει να τα ξαναζεστάνετε, γιατί τα νιτρικά τους άλατα μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

8. Φυτικά έλαια

Το ηλιέλαιο, το καλαμποκάλευρο, το λάδι καρύδας, το λάδι φουντουκιού, το λάδι από αβοκάντο είναι μερικά φυτικά έλαια που δεν έχουν μεγάλη αντοχή στην θερμότητα και είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα. Αν εκτεθούν αρκετά σε υψηλή θερμοκρασία, μπορούν να μετατραπούν σε λιπαρά επικίνδυνα για τον οργανισμό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε το λάδι ωμό σε κάθε περίπτωση.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.