Η κρανιά, είναι ένα κρυφό θησαυροφυλάκιο αφού οι καρποί της μας προσφέρουν πλούσια οφέλη για τον οργανισμό μας και οφείλουμε να το γνωρίζουμε.
Ας το γνωρίσουμε, λοιπόν!
Η Cornus Mas Cornaceae, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι το πιο σπουδαίο δέντρο της οικογένειας Cornaceae.
Είναι φυλλοβόλο με πυκνό φύλλωμα, κίτρινα άνθη και οι καρποί της, οι οποίοι την έχουν κάνει γνωστή, έχουν σφαιρικό σχήμα, βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι ξινοί.
Η κρανιά, είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα «κράνεια». Αναφέρεται πως η Κίρκη με τους καρπούς της κατάφερε να μετατρέψει τους άνδρες του Οδυσσέα σε γουρούνια.
Η σύγχρονη και επιστημονική ονομασία της κρανιάς έχει τις ρίζες της από τη λέξη κέρατο στα λατινικά
Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τα οφέλη που προσφέρουν τα κράνα στον άνθρωπο και υπάρχει αυξητική τάση στην καλλιέργειά τους, με τις περισσότερες να εντοπίζονται σήμερα στη Ροδόπη, την Ημαθία, τις Σέρρες, την Κοζάνη και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Πολλά χωριά σε αυτές τις περιοχές έχουν το όνομα Κρανιά, προς τιμήν του φυτού, στα οποία κατά παράδοση παράγονται εξαιρετικές μαρμελάδες και λικέρ από κράνα.
Για την ανάπτυξή της η κρανιά χρειάζεται μόνο νερό και έχει μεγάλο πλεονέκτημα όποιος τα καλλιεργεί καθώς δεν καταστρέφεται εύκολα από έντομα και δεν προσβάλλεται από νόσους των φυτών. Έτσι, δεν χρειάζεται φαρμακευτικές και χημικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα, εκ των πραγμάτων, να παράγει 100% βιολογικούς καρπούς.
Τα κράνα, ο θησαυρός του ελληνικού δάσους, χαρακτηρίζονται υπερτροφή. Όχι κι άδικα!
Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, τα κράνα είναι πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από οποιονδήποτε άλλο καρπό. Ξεπέρασαν ακόμα και το ρόδι και τα δαμάσκηνα, που έχουν εδώ και χρόνια την πρωτιά.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το ρόδι εδώ
Τα κράνα, υπερέχουν άλλων καρπών λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, βιταμίνη C και ισχυρά φυτικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το πιο σημαντικό μονοσακχαρίτη του ανθρώπινου οργανισμού και βασικό δομικό συστατικό του DNA, τη δεοξυριβόζη.
Η πλούσια διατροφική τους αξία προσδίδει στην κατανάλωσή τους μία σειρά από οφέλη για την υγεία μας και αποτελούν πολύ σημαντική προσθήκη στην διατροφή μας.
- Βελτιώνουν την λειτουργία του ήπατος και των νεφρών
- Καταπολεμούν τις λοιμώξεις
- Έχουν αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές και αντιισταμινικές ιδιότητες
- Προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες
- Βοηθούν στις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος
- Έχουν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση
- Οποιοδήποτε παράγωγό τους λειτουργεί ως τονωτικό, προσδίδει ενέργεια και διαύγεια
Είναι γεγονός ότι οι ανεπεξέργαστοι καρποί έχουν ιδιόμορφη γεύση, αλλά αν τους αφήσετε για 2-3 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, αυτοί θα γίνουν πιο γλυκοί.