Ο καιρός έχει κρυώσει ήδη αρκετά, τα χαλιά παίρνουν ξανά σιγά σιγά τη θέση τους στα πατώματα των σπιτιών μας και σύντομα τα μέσα θέρμανσης θα μας είναι απαραίτητα.

Δυστυχώς όταν ανοίγει η θέρμανση, αρχίσουν να φουσκώνουν και οι λογαριασμοί και μαζί εντείνεται και η ανησυχία μας για το πως θα έχουμε ένα ζεστό σπίτι χωρίς ταυτόχρονα να μας βγαίνει ο κούκος αηδόνι.

Υπάρχουν μερικοί απλοί και εύκολοι τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να διαμορφώσετε το σπίτι σας, ώστε να είναι πιο ζεστό και χουχουλιάρικο χωρίς κανένα κόστος.

  1. Βάλτε χαλιά παντού

Καλύψτε με χαλιά, φλοκάτες ή μοκέτες όσο μεγαλύτερο μέρος των δωματίων σας μπορείτε. Θα αποτρέψουν την απώλεια θερμότητας από το δάπεδο, θα μπορείτε να πατάτε ακόμα και χωρίς υποδήματα χωρίς να κρυώνετε και το σπίτι σας θα είναι, αλλά και θα φαίνεται πιο ζεστό.

2. Χρησιμοποιήστε έξυπνα τις κουρτίνες

Όταν έχει έντονο ήλιο, ανοίξτε διάπλατα τις κουρτίνες των δωματίων για να απορροφήσουν την φυσική ζεστασιά και όταν πέσει ο ήλιος φροντίστε να τις κλείσετε αμέσως, ώστε η θερμότητα που κερδίσατε να παραμείνει μέσα στο σπίτι. Όσο πιο χοντρές ή σκούρες είναι οι κουρτίνες, τόσο καλύτερα και τα αποτελέσματα.

3. Εκμεταλλευτείτε τον φούρνο

Θα ανοίξετε που θα ανοίξετε τον φούρνο για το μαγείρεμα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις υψηλές του θερμοκρασίες για να ζεστάνετε λίγο περισσότερο τον χώρο σας. Μετά το ψήσιμο, αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή, ώστε η θερμότητά του να διαχυθεί στο δωμάτιο.

4. Σφραγίστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα

Αρκετή απώλεια ζέστης και είσοδο κρύου έχουμε από τις χαραμάδες, που υπάρχουν συνήθως στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού. Ελέγξτε αν και που υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και σφραγίστε τα ανοίγματα με σιλικόνη.

5. (Απο)μονώστε τους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε

Κλείστε τις πόρτες από τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, ώστε η ζέστη να παραμείνει στους χώρους που κινείστε. Μπορείτε επίσης να μονώσετε αυτούς τους κλειστούς χώρους βάζοντας εκείνα τα μακρόστενα κυλινδρικά «μαξιλάρια» στην χαραμάδα κάτω από την πόρτα.

6. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Εκτός από το γεγονός ότι και εσείς θα χαλαρώσετε και θα ζεσταθείτε με ένα ζεστό ντους, αν αφήσετε την πόρτα ανοιχτή, ο ζεστός ατμός θα «ταξιδέψει» και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

7. Μην καλύπτετε τα σώματα θέρμανσης

Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι να τοποθετούμε έπιπλα και αντικείμενα μπροστά και πάνω στα καλοριφέρ. Απομακρύνετε τα έπιπλα από τα σώματα θέρμανσης, ώστε να αυξηθεί η απόδοσή τους και επίσης φροντίστε να μην έχετε τα κρεβάτια ή τους καναπέδες πολύ κοντά στις μπαλκονόπορτες, που ενδεχομένως να «μπάζουν» λίγο κρύο.

8. Αντιστρέψτε τη φορά του ανεμιστήρα οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι σχεδιασμένοι να κινούνται με τη φορά του ρολογιού σπρώχνοντας τον δροσερό αέρα από πάνω προς τα κάτω και δημιουργώντας ρεύμα. Αν αντιστρέψετε τη φορά των ελίκων τους, θα σπρώχνουν τον ζεστό αέρα από πάνω προς τα κάτω, εκεί όπου βρίσκεστε εσείς.

9. Μην αμελείτε την συντήρηση των σωμάτων θέρμανσης

Για να έχετε καλύτερη απόδοση, αλλά και περισσότερη οικονομία όσον αφορά τα σώματα θέρμανσης στο χώρο σας, θα πρέπει να φροντίζετε για την συντήρησή τους. Κάντε εξαέρωση τα καλοριφέρ και καθαρίστε τα κλιματιστικά σας πριν αρχίστε να τα χρησιμοποιείτε. Επίσης είναι σημαντικό να τα ρυθμίζετε σε μια μέτρια, σταθερή θερμοκρασία και όχι πολύ υψηλή.

10. Ντυθείτε ζεστά 

Το να έχετε το καλοριφέρ στο φουλ και να κυκλοφορείτε στο σπίτι με το κοντομάνικο, εκτός του ότι δεν είναι τόσο σοφό για λόγους οικονομίας, είναι και κάπως αντιφατικό. Χειμώνας είναι, ευκαιρία να φορέσετε ένα άνετο και χουχουλιάρικο ντύσιμο, που και θα σας ζεστάνει και θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα ακόμα και μέσα στο σπίτι σας. Φροντίστε επίσης να «ντύσετε» και τα κρεβάτια και τους καναπέδες σας με ριχτάρια και καλύμματα.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.