Πίσω από το φασαριόζικο σκηνικό που προκαλεί το παιδί που εκφράζει το συναίσθημα του θυμού, θα βρούμε δυσαρέσκεια, πόνο ή παράπονο.

Το παιδί, ουσιαστικά, έχει ήδη εκφράσει αυτά τα συναισθήματα στο παρελθόν, δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση και προχώρησε σε ένα πιο έντονο τρόπο να στείλει το μήνυμά του.

Προσπάθησε να δεις τι πραγματικά συμβαίνει στο παιδί και ζήτησέ του να χρησιμοποιεί μία πιο ακριβή λέξη για το συναίσθημα που έχει εκείνη τη στιγμή.

Έτσι, κατά έναν περίεργο τρόπο, θα δεις ότι όχι μόνο το παιδί θα χειρίζεται καλύτερα όσα θέλει να εκφράσει, αλλά κι εσύ θα αισθανθείς εντελώς διαφορετικά. Αυτό το τόσο απλό πράγμα θα βοηθήσει να αυξηθούν οι πιθανότητες να λυθεί το πρόβλημα πιο γρήγορα.

Όμως, όσο απλό κι αν ακούγεται, για να γίνει πραγματικότητα θέλει επανάληψη και συνέπεια μέχρι να δεις ότι χρησιμοποιεί τελικά την ακριβή λέξη και μαζί με αυτήν να αλλάζει και η ένταση των συναισθημάτων σας.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σταθείς στο ύψος των ματιών του, να του ζητήσεις ήρεμα την ακριβή λέξη, χωρίς πίεση, κι αν δεν μπορεί να βρει κάποια λέξη, ζήτησέ του να σου πει τον λόγο για τον οποίο νιώθει έτσι.

Να θυμάσαι ότι το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί η πηγή του θυμού του, ώστε να μπορείς να το χειριστείς ανάλογα και να καταφέρεις να το ηρεμήσεις χωρίς πρόσθετες εντάσεις.
Η καλή επικοινωνία είναι θεμέλιος λίθος και είναι δικό μας καθήκον να του μάθουμε πως θα επικοινωνεί όσα νιώθει και σκέφτεται. Αν δείξεις κατανόηση τη στιγμή που εκφράζεται ο θυμός και μπορέσεις να διατηρήσεις τη φωνή σου ήρεμη και σταθερή, θα ηρεμήσει και το παιδί.

Είναι σημαντικό, μόλις διαπιστώσεις ότι έχει κάνει κάποια αλλαγή στον τρόπο που διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να το επιβραβεύσεις! Αν, παρόλα αυτά, διαπιστώσεις ότι το παιδί βρίσκεται ακόμα σε ένταση, μην δέχεσαι εσύ όλη την αποφόρτιση. Πρέπει να μάθει ότι δεν είναι σωστό να ξεσπάει πάνω σου, οπότε μπορείς να του προτείνεις να χτυπήσει ένα μαξιλάρι μέχρι να εκτονωθεί.

Μία αγκαλιά, ένα φιλί ή να του πεις το πόσο περήφανη και χαρούμενη σε κάνει, θα του δώσουν το κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθεια.

Εξίσου καλό είναι να ανακοινώσεις την πρόοδό του και στην υπόλοιπη οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση, όπως και το αίσθημα της επιτυχίας της επίτευξης ενός στόχου, και αυτό σίγουρα θα το κάνει να θέλει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

 

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς