Όταν αντιμετωπίζεις προκλήσεις με τη διαχείριση του κόσμου και του εαυτού σου, συνήθως έχεις να αντιμετωπίσεις και την κριτική των άλλων για το πόσο σωστά κάνεις τα πράγματα.
Σε πολλές περιπτώσεις η κριτική μπορεί να σε γεμίζει τύψεις, να σε μπερδεύει ή να σου δημιουργεί ανασφάλεια και εκνευρισμό. Αυτή η αύξηση της εσωτερικής σου έντασης σε μια περίοδο γενικότερης αναστάτωσης, μπορεί να σε κάνει να ξεσπάς εκεί που δεν πρέπει.
Για να μπορέσεις να διαχειριστείς την κριτική πρέπει να παραδεχτείς 2 πράγματα:
Η κριτική που δέχεται κάποιος, ειδικά σε περιόδους σημαντικών αλλαγών και υψηλής έντασης στη ζωή, φέρνει έντονα συναισθήματα. Οπότε καλό είναι, εφόσον σε ενοχλεί αυτή η κατάσταση, να την αποδεχθείς και να μην την παρατείνεις με το να αντιστέκεσαι.
Η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι και δεν θα την αλλάξει κανείς άλλος εκτός από εσένα.
Άφησε αυτή την συνειδητοποίηση να σε οδηγήσει μακριά από τις σκέψεις των άλλων.
Αυτό που σε ενδιαφέρει πραγματικά να αλλάξεις δεν είναι οι κριτικές που δέχεσαι, ούτε τα κίνητρα και οι προθέσεις εκείνων που τις εκφράζουν αλλά τον δικό σου τρόπο που βλέπεις, φιλτράρεις και επεξεργάζεσαι αυτό που λαμβάνεις από τους άλλους και να πάρεις την ευθύνη γι αυτό.
Εσύ είσαι ο κύριος του εαυτού σου και δεν εξαρτάσαι από τις διαθέσεις των τρίτων.
Είναι αποδεκτό να ακούς όλα όσα λέγονται όμως πρέπει να επικεντρώνεσαι σε αυτά που εσύ πιστεύεις.
⇒ Κι αφού παραδεχτείς αυτά τα 2 μπορείς να περάσεις στην επόμενη φάση με την βοήθεια της Nευροεπιστήμης που έχει δώσει πρακτικούς τρόπους για την διαχείριση των ψυχοσυναισθηματικών καταστάσεων.
Αν τους ακολουθήσεις θα μπορέσεις να κατακτήσεις την ηρεμία και την ισορροπία, ώστε να εστιάσεις σε αυτά που κάνουν τη διαφορά στη ζωή σου και θα βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου.
1. Αναγνώρισε το συναίσθημα
Κάθε φορά που σου ασκείται κριτική έχεις μια δυσάρεστη αίσθηση, μια ένταση η ένα αρνητικό συναίσθημα.
Βρες τι είναι αυτό που σου προκαλεί την δυσφορία: το γεγονός ότι έχεις χάσει τον έλεγχο ή ότι οι τρίτοι δεν έχουν θέση στην δική σου πραγματικότητα;
Αντιμετώπισε την κατάσταση με παρατηρητική διάθεση και θα δεις ότι το αρνητικό συναίσθημα θα αλλάξει ένταση και διάρκεια με αποτέλεσμα να σε επηρεάζει όλο και λιγότερο.
2. Βρες κάτι θετικό στην κριτική
Η κριτική είναι απλά η άποψη κάποιου άλλου, όμως το πως την αντιλαμβανόμαστε είναι θέμα δικής μας επιλογής. Αν δεν θες να ταλαιπωρείς άδικα τον εαυτό σου, σκέψου κάτι θετικό που μπορεί αποκομίσεις από αυτήν την κριτική.
Δοκίμασε να εφαρμόσεις αυτή την οπτική γωνία τη στιγμή που την δέχεσαι και ευχαρίστησε μέσα σου εκείνον που την έκανε. Δεν είναι θέμα ανωτερότητας αλλά θέμα διαχείρισης της πληροφορίας.
Αυτός ο άνθρωπος σου έδωσε τη δυνατότητα να έχεις μια συνειδητοποίηση για τον εαυτό σου και τα όσα σου συμβαίνουν. Με αυτόν τον τρόπο αντιστρέφεις τον αρνητισμό και δημιουργείς νέους θετικούς νευροσυσχετισμούς κάθε φορά που δέχεσαι μια κριτική.
3. Δείξε κατανόηση
Την επόμενη φορά που θα δεχτείς κριτική, αντιμετώπισε με συμπόνοια την πεποίθηση του ανθρώπου που την εκφράζει. Ο σκοπός είναι να διαχειριστείς το συναίσθημα που σου προκαλεί κι όχι να του κάνεις ψυχανάλυση.
Αναλογίσου από που μπορεί να πηγάζει η κριτική του στο συγκεκριμένο θέμα και δείξε κατανόηση για την άποψή του, άσχετα αν συμφωνείς τελικά ή όχι.
Το να κατανοούμε τους λόγους που κάποιος έχει μια άποψη μας βοηθά να δούμε κι εμείς κατά πόσο μπορεί να φανεί εποικοδομητική στην παρούσα φάση.
4. Σταμάτα να κρίνεις
Η φράση “μην κρίνεις για να μην κριθείς” δεν είναι τυχαία. Σίγουρα το μυαλό σου πάει στο ότι προκαλείς τους άλλους να σου κάνουν αυτό που κάνεις αλλά δεν είναι μόνο αυτο!
Με την άσκηση κριτικής διεγείρεις στον εγκέφαλο σου τις ίδιες ακριβώς συνάψεις και νευρονοδιαδρόμους που χρησιμοποιούνται και όταν δέχεσαι εσύ κριτική. Οπότε είναι σαν να προπονείς τον εαυτό σου στο να αντιλαμβάνεται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ευαισθησία την κριτική που δέχεσαι, προκαλώντας ουσιαστικά, όχι μόνο με την πράξη σου αλλά και από την φύση σου, όλο το αρνητικό συναίσθημα να έρθει στην πόρτα σου!
Με άλλα λόγια, είναι καιρός να σταματήσεις κάθε είδους κριτική σε οποιονδήποτε και για οτιδήποτε. Απόφυγε τις ταμπέλες και γίνε περισσότερο παρατηρητής καταστάσεων, ενισχύοντας έτσι την λειτουργία του νου σου.
Είναι φυσικό να σου έρθει μια σκέψη κρίσης, μην νιώσεις άσχημα γι’αυτό, όμως αντί να την εκφράσεις καλύτερο θα ήταν να την αναλύσεις, να αποδεχθείς την πραγματικότητα, να πάρεις τις ουσιαστικές και χρήσιμες πληροφορίες και να αφήσεις τα υπόλοιπα να φύγουν από το μυαλό σου.
Η κριτική και οι προθέσεις των άλλων δεν είναι στο χέρι σου.
Το πώς εκλαμβάνεις ή επεξεργάζεσαι εσύ την κριτική, είναι.