Το καλοκαίρι είναι πλέον προ των πυλών και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Η θάλασσα γίνεται και πάλι το ιδανικότερο μέρος για ξεκούραση, χαλάρωση και αναζωογόνηση του οργανισμού μας, αφού από αρχαιοτάτων χρόνων είναι επιβεβαιωμένα τα πολλαπλά οφέλη της στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ο Ιπποκράτης, θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής επιστήμης, εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο “θαλασσοθεραπεία” για να περιγράψει τις θεραπευτικές επιδράσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος στους ανθρώπους. Τα στοιχεία του θαλασσινού νερού και αέρα είναι ευρέως γνωστά μέχρι σήμερα για την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό μας.

Η θάλασσα είναι ένας από τους “γιατρούς” της φύσης, που ορίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως σύμβολο κάθαρσης, χαλάρωσης και ευεξίας.

____________________________________

Θαλασσινό νερό

Το θαλασσινό νερό περιέχει μεταξύ άλλων άλατα, ιχνοστοιχεία, ηλεκτρολύτες και μικροοργανισμούς, που διαθέτουν αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το θαλασσινό αλάτι περιέχει κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο, συστατικά απαραίτητα για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος, του δέρματος, του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Το νερό της θάλασσας ενυδατώνει και ανοίγει τους πόρους του δέρματος βοηθώντας με τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει να αποβάλλονται από το σώμα συσσωρευμένες τοξικές ουσίες που προκαλούν διάφορες ασθένειες. Έχει την ιδιότητα επίσης να ανακουφίζει από δερματικές παθήσεις, όπως ακμή, έκζεμα, κνίδωση ή ψωρίαση, ειδικότερα σε συνδυασμό με τον ήλιο (με προσοχή πάντα στην υπερβολική έκθεση σε αυτόν).

Τα άλατα της θάλασσας απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ προσφέρουν ενυδάτωση αποκαθιστώντας ουσιαστικά το κολλαγόνο στο δέρμα.

Μελέτες παγκοσμίως επιβεβαιώνουν ότι το θαλασσινό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας στην χαλάρωση, την βελτίωση της διάθεσης και την αναζωογόνηση του δέρματος και των οστών. Με άλλα λόγια, βοηθά τον οργανισμό να “ενεργοποιηθεί” και να καταπολεμήσει παθήσεις που σχετίζονται με τις αρθρώσεις, το αναπνευστικό και νευρικό σύστημα, καθώς και φλεγμονές και διάφορους πόνους.

Άνθρωποι που κολυμπούν συχνά αποκτούν μια φυσική ασπίδα απέναντι σε χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Το κολύμπι στη θάλασσα θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη άσκηση γυμναστικής που μπορούμε όλοι να κάνουμε και αυτό εξηγείται και επιστημονικά. Μέσα στο νερό αισθανόμαστε μόνο το 10% του βάρους του σώματός μας! Έτσι οι μύες μας λειτουργούν και ασκούνται χωρίς να νιώθουν βάρος και συνεπώς η διαδικασία για εμάς είναι λιγότερο κουραστική και σημαντικά ωφέλιμη.

Τέλος, τα ανόργανα άλατα του θαλασσινού νερού δρουν βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου και αντιμετωπίζοντας την αϋπνία. Όλοι έχουμε νιώσει ότι κοιμόμαστε πολύ καλύτερα μετά από μια εξόρμηση για κολύμπι στη θάλασσα.

Θαλασσινός “αέρας”

Η θαλασσινή αύρα περιέχει υγιή αρνητικά ιόντα, που βελτιώνουν την ικανότητα απορρόφησης οξυγόνου. Πιο συγκεκριμένα, τα ιόντα αυτά φέρνουν σε ισορροπία τα επίπεδα της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας νευροδιαβιβαστή του οργανισμού που συνδέεται με τη διάθεση και το άγχος. Κάπως έτσι, ο εγκέφαλός μας εξυγονώνεται σημαντικά και αισθανόμαστε πιο ευδιάθετοι και χαλαροί.

Ο θαλασσινός αέρας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνοντας σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός και ωφέλιμος για ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή και ιγμορίτιδα, καθώς και πιο απλές σχετικές παθήσεις.

Ακόμα και το να ζει κάποιος κοντά στη θάλασσα ή έστω να περνάει ένα χρονικό διάστημα απολαμβάνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον, βοηθά να ισορροπούν ορμόνες σημαντικές, που σχετίζονται με παθογενέσεις συναισθηματικών διαταραχών. Ο ήχος των κυμάτων της θάλασσας από μόνος του φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα άγχους οδηγώντας σε μια μοναδική χαλάρωση.

Δεν είναι τυχαίο παράλληλα ότι η φύση της θάλασσας μας έχει προμηθεύσει με διάφορα αγαθά με ωφέλιμες ιδιότητες, όπως τα φύκια, που αποτελούν πολύτιμα συστατικά της κοσμετολογίας και της φαρμακευτικής επιστήμης. Προϊόντα με συστατικά της θάλασσας αποτελούν την “ελίτ” στον τομέα των καλλυντικών και θεραπευτικών υλικών. 

_______________________________

Στην Ελλάδα είμαστε ευλογημένοι να ζούμε σε μια χώρα με εκπληκτικές και πλούσιες θάλασσες σε κάθε μεριά της και έχουμε κάθε δυνατότητα να το εκμεταλλευτούμε κάνοντας τη φύση σύμμαχό μας στην βελτίωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Αν κάτι πρέπει να προσέχει κανείς όταν βρίσκεται στη θάλασσα, είναι φυσικά η υπερβολική και επιπόλαιη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Κυρίως τις καυτές μεσημεριανές ώρες, από τις 12μ.μ. ως τις 4μ.μ. είναι καλύτερο να παραμένουμε σε ένα σκιερό μέρος, ενώ είναι σημαντικό γενικά να καταναλώνουμε πολύ νερό για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.