Το ρόδι είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις εκπληκτικές ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι φρούτο, όμως εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερτροφή λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές και νησιωτικές περιοχές.
Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.
Διατροφική αξία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο).
Μπορείτε να απολαύσετε τους σπόρους του ως έχουν ή να πιείτε τον χυμό τους, αλλά ακόμα και να τους χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σάλτσες ή γιαούρτι.
Αντιοξειδωτική δράση
Τόσο ο αυτούσιος καρπός, όσο και ο χυμός του ροδιού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσιές, όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων.
Η περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικά ξεπερνά αυτή του πράσινου τσαγιού, του κόκκινου κρασιού και άλλων φρουτοχυμών. Η συστηματική κατανάλωση ροδιού συμβάλλει στον καθαρισμό του οργανισμού, στην μείωση του λίπους και αναστέλλει την αύξηση του σωματικού βάρους.
Οφέλη για την καρδιά
Σύμφωνα με έρευνες οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κατανάλωση του ευεργετικού του χυμού βοηθά στην μείωση της κακής, LDL χοληστερόλης και του κινδύνου αθηρωμάτωσης των αγγείων.
Βοηθά επίσης στην μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικών επεισοδίων και της αρτηριακής πίεσης.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Δεν θα μπορούσαν οι ευεργετικές ιδιότητες ενός τόσο πλούσιου καρπού να μην γίνονται εμφανείς και εξωτερικά του σώματός μας. Η κατανάλωση ροδιού παρέχει ουσίες, που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος, στην αναγέννηση των κυττάρων και στην προστασία βλαβών και ρυτίδων από τον ήλιο.
Άτομα με προβλήματα ακμής μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ρόδι για να την καταπραΰνουν και να ελαχιστοποιήσουν τις ουλές που μπορεί να συνέβαιναν. Οι ουσίες του ροδιού περιέχουν επίσης ελαστίνη και κολλαγόνο κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο καθαρό και νεανικό.
Για την περίοδο της εγκυμοσύνης η κατανάλωση ροδιού αποτελεί μια ιδανική και ίσως απαραίτητη επιλογή, αφού η περιεκτικότητά του σε φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C, σίδηρο και φυτικές ίνες βοηθά στη διατήρηση της υγείας της εγκύου, ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ επίσης μειώνει τις κράμπες και τις δυσκολίες του ύπνου. Αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος προς το μωρό μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο βλάβης του εγκεφάλου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες του ροδιού μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Για τους άντρες: οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού μπορούν να καταπολεμήσουν την στυτική δυσλειτουργία και τον καρκίνο του προστάτη, ενώ αυξάνουν και την ορμόνη της τεστοστερόνης.
Τα οφέλη που προσφέρουν τα συστατικά του ροδιού στην καρδιά είναι σημαντικά, όμως η λίστα με τις ευεργετικές του ιδιότητες δεν τελειώνει εδώ. Τα συστατικά του χυμού του ροδιού έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση. Έρευνες δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού φαίνεται να προλαμβάνουν και να καταστέλλουν διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως αυτόν του προστάτη και του δέρματος.
Η υψηλή ποσότητα σιδήρου που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει στην αναιμία, οι βιταμίνες του στην διαχείριση φλεγμονών (άσθμα, πονόλαιμο, βήχα) και τα αντιβακτηριακά του στοιχεία βοηθούν στην πέψη, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, της ναυτίας και των αιμορροΐδων μεταξύ άλλων.