Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε μουσική καθημερινά και τείνουν να αλλάζουν τα ακούσματά τους ανάλογα με τις εκάστοτε διαθέσεις τους. Η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει αποδείξει εδώ και χρόνια την επιρροή που μπορεί να έχει η μουσική στην ψυχική μας υγεία και όχι μόνο.
Πρόσφατη έρευνα του British Academy of Sound Therapy (BAST) έδειξε πως η μουσική μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες και στο μέλλον θα μπορούσε και να συνταγογραφείται μια συνιστώμενη ημερήσια δόση ως βοήθεια για καλύτερη συγκέντρωση, αίσθηση ευεξίας, χαλάρωση και αντιμετώπιση της μελαγχολίας.
Η έρευνα “Music as Medicine” πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 7.581 ατόμων και συνοπτικά το 89% υποστήριξε ότι η μουσική είναι απαραίτητη για την υγεία και/ή την ευημερία τους.
“Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι ήχοι επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά ήταν υπέροχο που επιβεβαιώσαμε ότι το ευρύ κοινό αναγνωρίζει και χρησιμοποιεί αυτές τις γνώσεις στην καθημερινή του ζωή.”
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
- Το 90,15% χρησιμοποιεί τη μουσική για χαλάρωση
- το 81,80% για να αισθανθεί χαρά/ευτυχία
- το 46,5% για να διαχειριστεί ή να ξεσπάσει τη θλίψη
- και ένα 32,53% χρησιμοποιεί τη μουσική ως βοήθεια συγκέντρωσης
Μουσική και χαλάρωση
Η μουσική που ενδείκνυται για χαλάρωση διαθέτει ήρεμο, αργό ρυθμό, απλές μελωδίες και καθόλου στίχους, ενώ 13 λεπτά ακρόασης χαλαρωτικής μουσικής αρκούν για να αισθανθεί κανείς τα ευεργετικά της αποτελέσματα.
Ένα ποσοστό γύρω στο 80% επιβεβαίωσε πως ένιωσε θετικά οφέλη, όπως μειωμένη μυϊκή ένταση, εξαφάνιση αρνητικών σκέψεων, αίσθηση γαλήνης και ευφορίας και καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Μουσική και ευτυχία
Η έρευνα αποκάλυψε πως χρειάζονται μόλις 9 λεπτά μουσικής με έντονο ρυθμό και θετικούς στίχους για να αισθανθούμε “ανεβασμένοι”.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (89%) επιβεβαίωσε πως βελτιώθηκαν τα επίπεδα ενέργειάς τους, αισθάνθηκαν να έχουν περισσότερο έλεγχο της ζωής τους και πιο “ικανοί να αναλάβουν οτιδήποτε” (82%), ενώ πολλοί γέλασαν περισσότερο και ένιωσαν πιο χαρούμενοι (65%).
Άλλη αντίστοιχη έρευνα έχει αποδείξει επίσης πως η μουσική με έντονο και γρήγορο ρυθμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να ενισχύσει την φυσική μας κατάσταση και απόδοση.
Μουσική και συγκέντρωση
Το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη μουσική για να συγκεντρωθούν καλύτερα δεν είναι πολύ μεγάλο γενικά, όμως φαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που το κάνουν παρουσιάζει και υψηλά ποσοστά θετικών αποτελεσμάτων.
Μετά από 13 λεπτά μουσικής ανέφεραν πως ένιωσαν να το μυαλό τους πιο “καθαρό” (81%), ένιωσαν σε καλύτερη ενέργεια και ετοιμότητα για να κάνουν τη δουλειά τους (91%) και ότι μπορούσαν να πάρουν πιο καθαρές αποφάσεις (89%).
Μουσική και μελαγχολία
Όσον αφορά τις καταστάσεις θλίψης και μελαγχολίας, οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν τραγούδια με στίχους με τους οποίους συνδέονται/εκφράζονται. Η έρευνα έδειξε πως χρειάζονται 13 λεπτά ανάλογης μουσικής για να επεξεργαστεί κάποιος τα αισθήματα θλίψης που τον περικλείουν.
Ακούγοντας “μελαγχολική” μουσική για 13 λεπτά οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν ανακούφιση και απελευθέρωση (91%), λιγότερη ένταση των αισθημάτων που τους συγκλόνιζαν (84%), ενώ αισθάνθηκαν επίσης πιο σταθεροί συναισθηματικά και λιγότερο πιθανό να αναπυροδοτηθούν από πράγματα που τους υπενθύμισαν τους λόγους της θλίψης τους (87%).
_______________________________
Η έρευνα του BAST καταλήγει πως μάλλον τελικά το 13 δεν είναι και τόσο γρουσούζικος αριθμός! Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, 13 λεπτά μουσικής είναι αρκετά για να χαλαρώσουμε, να ανακουφιστούμε από αισθήματα άγχους και θλίψης και να αισθανθούμε πιο χαρούμενοι και με ενέργεια για ζωή.
Φτιάξτε λοιπόν κι εσείς μερικές playlists με τα αγαπημένα σας τραγούδια για κάθε περίσταση διάθεσης και δώστε στον εαυτό σας το boost που χρειάζεται με θεραπευτικό μέσο την μουσική!
Πηγή: “Music as Medicine – The Musical Recommended Daily Allowance” (www.britishacademyofsoundtherapy.com) – Απόδοση για το Docuventa.gr