Μετά τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα» και «να ζει κανείς ή να μη ζει», έρχεται άλλο ένα ερώτημα που έχει βασανίσει πλήθος κόσμου: Τελικά το ψάρι και το τυρί συνδυάζονται; Προκαλούν αλλεργία ή όλα είναι ένας μύθος;

Όπως έχουμε καταλάβει όλοι μας ότι συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και εδώ τα πράγματα είναι σχετικά. Ναι, από μικροί οι περισσότεροι ακούμε ότι γενικά δεν είναι καλό να τρώμε ψάρι μαζί με τυρί και άλλα γαλακτοκομικά, γιατί προκαλούν αλλεργική αντίδραση ή κάποιου είδους τροφική δηλητηρίαση. Ναι, υπάρχουν κάποιοι που όντως μετά την κατανάλωση αυτού του συνδυασμού τροφών έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ενόχλησης.

Όμως! Σύμφωνα με την πλειοψηφία των διατροφολόγων και άλλων ειδικών, η πραγματικότητα είναι ότι ο συνδυασμός του ψαριού με γαλακτοκομικά, όπως το τυρί ή το αυγό, είναι απολύτως ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Αν ένα άτομο έχει γενικότερα αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια από αυτές τις τροφές (π.χ. στο ψάρι ή στο τυρί), τότε είτε την καταναλώσει ξεχωριστά, είτε σε κάποιον συνδυασμό, ευλόγως θα παρουσιάσει ενόχληση. Συνεπώς, ένα άτομο που γενικά δεν έχει πρόβλημα ούτε με το ψάρι, ούτε με το τυρί γενικά, δεν θα έχει πρόβλημα ούτε με το να τα καταναλώσει συνδυαστικά.

Οι περιπτώσεις ενηλίκων με τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται στο 2% περίπου του πλυθησμού, ενώ στα παιδιά φτάνει το 5%. Στα παιδιά επίσης, οι αλλεργίες εμφανίζονται συνήθως σε πολύ μικρή ηλικία και μετά από λίγα χρονια υποχωρούν τελείως.

Τόσο το ψάρι όσο και τα γαλακτοκομικά είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όμως αυτές οι πρωτεΐνες που περιέχει η καθεμία είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι κατά την διαδικασία της πέψης, η διάσπασή τους στο στομάχι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Το γεγονός ότι μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να χωνέψουμε κάποια τροφή, δεν συνεπάγεται ότι έχουμε και αλλεργία σε αυτή.

Οι τροφές που ευθύνονται για το 90% των αλλεργιών παγκοσμίως, καθώς και για τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα φυστίκια, τα καρύδια, το ψάρι και τα σαλιγκάρια.

___________________________

Πως επικράτησε όμως ο μύθος ότι το ψάρι και το τυρί είναι κακός συνδυασμός;

Το γεγονός ότι έχει επικρατήσει τόσα χρόνια ο μύθος ότι το ψάρι και το τυρί είναι ένας βλαβερός τροφικός συνδυασμός, σίγουρα δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Η επικρατέστερη εξήγηση που έχει δοθεί είναι ότι σε παλιότερα ακόμα χρόνια, που δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα και οι γνώσεις για την ασφαλή συντήρηση των τροφίμων, οι δηλητηριάσεις ήταν συχνό φαινόμενο.

Το τυρί και το ψάρι είναι αρκετά ευπαθείς τροφές, οπότε η κακή συντήρησή τους μπορούσε εύκολα να είναι λόγος δηλητηρίασης. Σήμερα αυτός ο κίνδυνος έχει μειωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Σε συνδυασμό επίσης με το γεγονός ότι το ψάρι ή το τυρί ξεχωριστά είναι τροφές στις οποίες είναι πιο σύνηθες κάποιος να έχει αλλεργία, διογκώθηκε με τον καιρό ακόμα περισσότερο η θεωρία ότι ο συνδυασμός τους είναι γενικότερα επικίνδυνος.

Συμπέρασμα: Αν γνωρίζετε ότι δεν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στα ψάρια ή τα γαλακτοκομικά γενικότερα, τότε μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα και τα δύο σε όποιον συνδυασμό σας κάνει κέφι!
Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.