Πολλοί από εσάς ίσως έχετε ήδη μάθει και δοκιμάσει το νέο είδος σοκολάτας με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Πόσα όμως γνωρίζετε σχετικά με αυτή τη νέα ποικιλία;

Όλα ξεκίνησαν το 2017 όταν η κορυφαία εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Barry Callebaut μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια έρευνας παρουσίασε την νέα ποικιλία σοκολάτας με το επίσημο όνομα Ruby RB1 ή Ruby Chocolate.

Πρόκειται για το 4ο είδος σοκολάτας που γνωρίζουμε μετά από 80 χρόνια και έχει πλέον γίνει επίσημα μέλος της παρέας μαζί με την γάλακτος, την μαύρη και την λευκή σοκολάτα.

Παράγεται μετά από ειδική επεξεργασία μιας συγκεκριμένης ποικιλίας κόκκων κακάο από το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία και την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίοι έχουν κοκκινωπό χρώμα (ruby cocoa beans) και δεν έχει προσθήκη χρωστικών ουσιών.

Μερίδα του κόσμου αμφισβήτησε την αυθεντικότητα της νέας ανακάλυψης υποστηρίζοντας ότι το ιδιαίτερο χρώμα της δεν είναι φυσικό, αλλά αποτέλεσμα κάποιας γενετικής τροποποίησης. Η Βέλγικη εταιρεία αρνείται κάθε σχετικό ισχυρισμό.

Η γεύση της «ρουμπινί σοκολάτας» χαρακτηρίζεται ως γλυκόξινηφρουτώδης και αισθητά διαφορετική από τις γεύσεις των άλλων ποικιλιών σοκολάτας που γνωρίζουμε ως τώρα. Πολλοί που την δοκίμασαν αναφέρουν ότι θυμίζει την λευκή σοκολάτα σε μια λιγότερο γλυκιά και πιο ελαφριά εκδοχή της.

Η νέα ποικιλία σοκολάτας έγινε διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό μετά τον Ιανουάριο του 2018, όταν κυκλοφόρησε η KitKat Rubyτο πρώτο προϊόν που την περιέχει. Τον Απρίλιο του 2018 το προϊόν ήρθε και στην Ευρώπη, και συνεπώς και στην Ελλάδα, έχοντας ήδη αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό «θαυμαστών» της νέας γεύσης.

Οι επαγγελματίες της γαστρονομίας δέχτηκαν με ενθουσιασμό το καινοτόμο δημιούργημα, αφού τους ανοίγει ένα νέο πεδίο έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Η ruby chocolate ταιριάζει αρκετά με εσπεριδοειδή φρούτααμύγδαλα και μούρα, και ποτά όπως η σαμπάνια και το ροζέ κρασί. Επίσης, όσον αφορά τους αλμυρούς συνδυασμούς, ταιριάζει με κατσικίσιο και μπλε τυρίφουά γκραwassabiginger και ψάρι.

Καθώς η νέα παγκόσμια τάση επιτάσσει πλέον τη δημιουργία όλο και πιο χρωματιστών και πιασάρικων εμφανισιακά γαστρονομικών δημιουργημάτων, η ροζ σοκολάτα φαίνεται πως ήρθε την κατάλληλη στιγμή και σύντομα θα τη βλέπουμε να φιγουράρει σε όλο και περισσότερες φωτογραφίες εδεσμάτων στα social media.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.