Στο άκουσμα των λέξεων Πήλιο, μονοπάτι και Κένταυροι το μυαλό ταξιδεύει χωρίς να έχετε μπει ακόμα στο όχημά σας. Ο νους φτάνει πριν από το σώμα μες στο κατάφυτο βουνό της Μαγνησίας και πλάθει εικόνες που συνδυάζουν τον μύθο με την πραγματικότητα!

Κι αν η εποχή μας συνιστά τις αποστάσεις από κάθε είδους επαφές, η μόνη επαφή που επιβάλλεται είναι εκείνη με την φύση! Η πολυμορφία της φύσης μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα, βαθύτερα και ουσιαστικότερα τον εαυτό μας.

Το απέραντο πράσινο σε συνδυασμό με γάργαρα κρυστάλλινα νερά δημιουργούν ένα ιδανικό εκστατικό σκηνικό που είναι ικανό να ηρεμήσει και τον πιο ανήσυχο άνθρωπο.

Αν θέλετε να έρθετε σε στενή επαφή με την φύση αλλά δεν έχετε πολύ χρόνο, τότε ιδανική πρόταση αποτελεί το μονοπάτι των Κενταύρων το οποίο βρίσκεται στην Πορταριά, σε απόσταση μόλις λίγων λεπτών από την πόλη του Βόλου, και αποτελεί σημείο αναφοράς των επισκεπτών που ενδιαφέρονται για περιπατητικό τουρισμό.

Πρόκειται για μια αρκετά εύκολη περιπατητική διαδρομή διάρκειας περίπου 30 λεπτών, που ξεκινά από την πλατεία Αδαμένας και σας βάζει στα σπάργανα της ρεματιάς του Κάραβου, της πηγής Μάνα.

Το μονοπάτι δημιουργήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας ντόπιων προσκόπων οι οποίοι ανέλαβαν την χαρτογράφησή του και την ασφαλή διάβαση του. Κατά τις εργασίες της δημιουργίας του προστέθηκαν γέφυρες, καθαρίστηκαν περιοχές και τοποθετήθηκαν πέτρινα σκαλοπάτια τα οποία δίνουν μια επιπρόσθετη νότα στην μυθολογική μυστηριακή ατμόσφαιρα που αποπνέει ούτως ή άλλως η εξοχική κατοικία των θεών του Ολύμπου.

Καταρράκτες και ρυάκια περιβαλλόμενα από διάφορα είδη φυτών και πανύψηλα πλατάνια, κάνουν την αύρα της δροσιάς μαγευτική.

Τα άνθη είναι σαν διάσπαρτα στολίδια και τραβάνε τα βλέμματα των περιπατητών.

Οι υπεύθυνοι ακολουθώντας τις οδηγίες για την σήμανση και σηματοδότηση των μονοπατιών έχουν τοποθετήσει κόκκινους κύκλους σε πέτρες και δέντρα, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεκτροπή.

Πολλοί που ήδη έχουν διασχίσει το μονοπάτι, άφησαν την δική τους υπογραφή στον διάβα τους και εμπλούτισαν τον καμβά της φύσης!

Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη και συνίσταται για οικογένειες με παιδιά, αρκεί να υπάρχει καλή επιτήρηση καθώς μιλάμε για περιοχή όπου το μονοπάτι διασχίζει ένα ρέμα, υπάρχει αυξομείωση υψομέτρου κατά την διαδρομή, τα σημεία με τους καταρράκτες είναι άκρως επικίνδυνα και δεν πρέπει τα παιδιά να πλησιάζουν μόνα τους ενώ οι πέτρες σε κάποια σημεία είναι αρκετά αιχμηρές γι’ αυτό πρέπει να αποφευχθεί η αναρρίχησή τους από παιδιά διότι μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί.

Το μονοπάτι των Κενταύρων αποτελεί μια πραγματική όαση η οποία ξεδιπλώνεται υπό τους πλούσιους ήχους της φύσης, μας αποκαλύπτει ένα πανέμορφο τοπίο και μας ταξιδεύει σε πανάρχαιους μύθους! Αδράξτε την ευκαιρία να κάνετε το δικό σας ταξίδι στον χωροχρόνο και ανανεωθείτε ψυχή τε και σώματι!

Φωτογραφίες: Χατζηαντωνίου Διαμαντούλα

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς