Έχουν υπάρξει στιγμές που αναρωτιέμαι πως μπορώ να βελτιώσω την εξοικονόμηση πόρων και παράλληλα να εξοικονομήσω μερικά ευρώ. Είμαστε μια γενιά που έχουμε σφίξει πολύ τα ζωνάρια μας για να τα καταφέρουμε και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όνειρο θερινής νυκτός, υπάρχουν τρόποι για να συμβεί.

Αν όλοι μας αλλάζαμε μερικά πράγματα στην καθημερινότητά μας, τότε η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να ξεκινήσει από το σπίτι!

Εφαρμόστε το τρίπτυχο που ακολουθεί για να το επιτύχετε:

 1. Προσπαθήστε να παράγετε λιγότερα σκουπίδια
  Ο καθένας από μας στη ζωή του, παράγει μια ποσότητα σκουπιδιών που είναι περίπου 500 φορές περισσότερα από το βάρος του.
 2. Αποφύγετε τις περιττές συσκευασίες
  Το 30% των σκουπιδιών μας αποτελούνται από συσκευασίες προϊόντων.
 3. Ανακυκλώστε
  Κρατήσετε χωριστά τα υλικά που ανακυκλώνονται και αφήστε τα στους ειδικούς κάδους. Οι περισσότεροι πλέον έχουμε έναν τέτοιο κάτω από το σπίτι μας.

Θέλετε να αλλάξετε ακόμα περισσότερα;

Εστιάστε στα χημικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι. Πολλά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε περιέχουν χημικές ουσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Τέτοια είναι: χρώματα, εντομοαπωθητικά, απορρυπαντικά, καθαριστικά κάθε είδους, κ.α.

Πόσα από αυτά μπορείς να αντικαταστήσεις;

Οι παρακάτω συμβουλές καθαριότητας είναι δοκιμασμένες,αποτελεσματικές και μπορούν να βοηθήσουν στον αρχικό μας σκοπό.

 • Καθαρίστε τα τζάμια με ξύδι και νερό.
 • Χρησιμοποιείστε το ίδιο διάλυμα και μία βούρτσα για τα χαλιά.
 • Γυαλίστε τα ασημικά σας με οδοντόπαστα ή σόδα φαγητού και λεμόνι.
 • Προστατέψτε τα ρούχα από τον σκόρο με φυσική λεβάντα την οποία μπορείτε να την βάλετε μέσα σε σακουλάκια στη ντουλάπα.
 • Καταπολεμήστε τα άλατα στο μπάνιο και τα πλακάκια με σόδα φαγητού και ζεστό νερό.
 • Για οποιαδήποτε απολύμανση, χρησιμοποιήστε ξύδι.
 • Αντικαταστήστε τα αποσμητικά χώρου με αρωματικά κεριά ή αιθέρια έλαια και φροντίστε να αερίζετε συχνά τον χώρο.
 • Αποφύγετε τα χρώματα και βερνίκια με με οργανικούς διαλύτες και επιλέξτε εκείνα που έχουν ως βάση το νερό (υδατοδιαλυτά).
Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς