Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, έως το 2030, μπορεί να αυξηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν κατά 30%, τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια. Πρόκειται για μια ραγδαία αυξανόμενη κρίση που προκαλείται από τη μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και τις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Οι μελέτες επισημαίνουν ότι οι ποσότητες των απορριμμάτων αυξάνονται συνεχώς κι αν δεν περιοριστούν άμεσα θα καταλήξουμε σε πολύ σοβαρές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Μεγάλο μέρος της αύξησης της σπατάλης τροφίμων αποδίδεται στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού αφού περισσότεροι άνθρωποι παράγουν περισσότερα σκουπίδια.

Επίσης, το γεγονός ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες οι καταναλωτές αποκτούν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα έχει εξίσου σοβαρή επίδραση στην τάση.

Τέλος, η αλλαγή στην διατροφική καθημερινότητά μας, το ότι τρόφιμα είναι τώρα πολύ φθηνότερα, η αναζήτηση άνεσης και η έλλειψη μαγειρικών ικανοτήτων στις νεότερες γενιές, είναι μερικοί ακόμα λόγοι που προκαλούν μεγαλύτερη φύρα.

Για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφική κατάσταση πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, αυστηρότερες ρυθμίσεις και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τότε ίσως ο κόσμος να καταφέρει να πετύχει μείωση κατά 50% στην ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται, ως το 2030.

Οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να αναλάβουν σοβαρά τον ρόλο τους για να φτάσουμε στο σημείο που απλώς θα θεωρείται απαράδεκτο να πετιέται φαγητό στα σκουπίδια.

Αν θες να κάνεις κι εσύ ένα βήμα προς το καλύτερο και να αλλάξεις συνήθειες μπορείς να πληροφορηθείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να ελαττώσεις την σπατάλη τροφίμων εδώ.

Δεν είναι δύσκολο να προσαρμόσεις τις συνήθειές σου, το δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσεις το πόσο μεγάλη είναι η συμβολή σου αλλάζοντάς τες!

Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Το όραμά της είναι η ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονη αύξηση της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη, με βάση την εθελοντική προσφορά.

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς