Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά την ανακύκλωση σε σχέση με παλιότερα χρόνια. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν συνολικά 22 συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης για ένα μεγάλο εύρος προϊόντων.

Πιο γενικευμένες όμως έρευνες δείχνουν ότι ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, καθώς ανακυκλώνουμε λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων μας κάθε χρόνο συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης που φτάνουν το 70%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πριν απλά βαπτίσουμε την πλειοψηφία των πολιτών ως ασυνείδητους, ας αναλογιστούμε αρχικά μια σημαντική διαφορά μας με αυτές τις χώρες.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν συχνές και εκτενείς καμπάνιες και προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση. Το ίδιο συνέβη και τους μήνες πριν τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία του 2019 για τις πλαστικές σακούλες. Οι ελληνικοί κρατικοί παράγοντες δυστυχώς δεν προέβησαν σε αντίστοιχα οργανωμένες ενέργειες και έτσι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει αρκετά ελλιπή ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας της ανακύκλωσης.

Έτσι λοιπόν θα δούμε σήμερα μαζί κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τα ανακυκλώσιμα προϊόντα και κάποια συνηθισμένα λάθη που γίνονται από αρκετούς από εμάς.

Ποιά υλικά ρίχνουμε στους μπλε κάδους;

  • Όλες τις χάρτινες συσκευασίες προϊόντων, όπως κουτιά από γάλα, χυμούς, μπισκότα, ζάχαρη, συσκευές. Επίσης κάθε είδος χαρτιού, όπως βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, χάρτινες σακούλες, χαρτί περιτυλίγματος.
  • Πλαστικές συσκευασίες από αναψυκτικά, νερό, γάλα, γιαούρτι, σαμπουάν, πλαστικά πιάτα και ποτήρια και πλαστικές σακούλες.
  • Γυάλινα μπουκάλια κρασιού, νερού, λαδιού, ποτών και βαζάκια τροφίμων.
  • Αλουμινένια ταψάκια, κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών και αλουμινόχαρτο. Επίσης συσκευασίες από λευκοσίδηρο, όπως τσίγγινα δοχεία λαδιού, τυριού, τόνου, τοματοπολτού, ζωοτροφών και συμπυκνωμένου γάλακτος.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Recycling, Symbol, Logo, Green, Eco, Ecology

Επειδή κάποιες από τις παραπάνω συσκευασίες προϊόντων μπορεί να περιέχουν και μη ανακυκλώσιμα υλικά, σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να κοιτάμε αν φέρουν πάνω τους το γνωστό σήμα της ανακύκλωσης.

Προσέχουμε οι συσκευασίες που δίνουμε για ανακύκλωση να είναι στεγνές και καθαρές από υπολείμματα τροφών και υγρών και άλλα σκουπίδια.

Προαιρετικά μπορούμε να τσακίζουμε ή να διπλώνουμε τις συσκευασίες, κυρίως για να πιάνουν λιγότερο χώρο, ενώ δεν χρειάζεται να σκίζουμε τα χαρτιά σε μικρά κομμάτια. Επίσης τα αντικείμενα που θέλουμε να ανακυκλώσουμε δεν τα βάζουμε σε κλειστές σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα στους κάδους ανακύκλωσης.

Μέσα στα γυάλινα αντικείμενα που μπορούμε να ρίχνουμε στους μπλε κάδους ή κώδωνες δεν συγκαταλέγονται τα σπασμένα γυαλιά, ποτήρια, τζάμια ή άλλα αντικείμενα από γυαλί.

Ποιά υλικά δεν ανακυκλώνονται;

Εκτός από τα σπασμένα γυάλινα αντικείμενα που αναφέραμε παραπάνω, αποφεύγουμε να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς συνήθως δεν είναι ανακυκλώσιμα. Επίσης δεν είναι ανακυκλώσιμα τα μαύρα πλαστικά, καθώς περιέχουν σωματίδια άνθρακα για τον χρωματισμό τους. Πιστωτικές κάρτες, κάρτες μνήμης κτλ επίσης δεν ανήκουν στους κάδους ανακύκλωσης.

Τα κεραμικά αντικείμενα δεν είναι ανακυκλώσιμα, καθώς επίσης και το αφρολέξ, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και επικίνδυνο.

Υπάρχουν τρόποι ανακύκλωσης και για άλλα αντικείμενα (ηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα κ.α.);

Ναι, υπάρχουν. Οι μπαταρίες, για παράδειγμα, δεν πρέπει να μπαίνουν ούτε στους μπλε κάδους, ούτε στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Υπάρχουν οι ειδικοί κάδοι ΑΦΗΣ, που μπορούμε να βρούμε σε πολλούς δημόσιους χώρους, οι οποίοι είναι αποκλειστικά για μπαταρίες κάθε είδους.

Σύμφωνα με νομοθεσία του 2012, όλα τα φαρμακεία διαθέτουν ειδικούς κάδους, όπου μπορούν να ανακυκλωθούν ληγμένα ή και μη φάρμακα. Επίσης όσον αφορά τις ηλεκτρικές συσκευές και απομεινάρια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, καθώς και συμβεβλημένα σημεία του δήμου διαθέτουν υποδομές για την ανακύκλωσή τους.

  • Τα παπούτσια, τα ρούχα και τα υφάσματα γενικότερα δεν ανακυκλώνονται, όμως αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, οργανισμούς και ανθρώπους γύρω μας που τα έχουν ανάγκη.

Παρόλα αυτά, τα φθαρμένα ή κακής ποιότητας ρούχα μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως υλικά μόνωσης, ως γέμισμα καθισμάτων αυτοκινήτων, καθώς και για φόρμες εργασίας. Ο Δήμος Βόλου, όπως επίσης και οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Λάρισας, ο Εσδακ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών.

Ποιά είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης;

Η παραγωγική διαχείριση των αποβλήτων που προσφέρει η διαδικασία της ανακύκλωσης έχει οφέλη τόσο οικονομικά, όσο και σχετικά με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην κοινωνία μας. Με τις διάφορες διαδικασίες ανακύκλωσης μειώνεται σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), που πολλά από αυτά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για το περιβάλλον και συνεπώς για την υγεία μας. Μέσω της ανακύκλωσης εξοικονομούνται επίσης αναγκαίες πρώτες ύλες και σημαντικά ποσοστά ενέργειας.

Η οργανωμένη ανακύκλωση δεν είναι μια οικολογική μόδα της εποχής, αλλά μια συνειδητή κίνηση και υποχρέωση όλων μας απέναντι στην κοινωνία που ζούμε και στο ίδιο μας το μέλλον.

Η πλειοψηφία των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο προέρχονται από την επίσημη σελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης: www.eoan.gr

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.