Ο άνθρωπος είναι «φύσει κοινωνικό ον», όπως υποστήριξε και ο Αριστοτέλης. Όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουν την κοινωνική συμβίωση, έχουν την ανάγκη να συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους και όταν υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής επαφής νιώθουν θλίψη και μοναξιά.
Είναι πάντα όμορφο να έχει κανείς ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να μιλήσει, να μοιραστεί πράγματα, να πει τον πόνο του. Το σε ποιόν όμως θα επιλέξουμε να ανοιχτούμε είναι μια άλλη ιστορία.
Στα χρόνια της μόδας των social media και της αφιλτράριστης πληροφορίας, οι άνθρωποι τείνουν να μοιράζονται σωρηδόν πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή, λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους και απόψεις με το τσουβάλι για όλους και για όλα.
Είναι αξιοπερίεργο το πως από το «μη μιλάς σε ξένους» που ακούγαμε παιδιά, φτάσαμε εντυπωσιακά εύκολα και γρήγορα στο «δίνω αναφορά σε όλο τον παγκόσμιο ιστό για το που είμαι και τι κάνω».
Για κάποιους από εμάς ανήκει στη σφαίρα του αυτονόητου ότι δεν μπορούμε να μιλάμε σε όλους για όλα. Και γενικότερα ισχύει το «φύλαγε τα ρούχα σου για να’χεις τα μισά». Στην τελική όμως είναι δικαίωμα του καθενός να μοιράζεται ό,τι θέλει με όποιον θέλει και να υποστεί τις συνέπειες των επιλογών του.
Παρακάτω θα αναφέρουμε -και ας πέσουν στο κενό- μερικές πληροφορίες, τις οποίες είναι πάντα προτιμότερο να κρατάμε για τον εαυτό μας.
Προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη
Μην δημοσιεύετε στα social media: πληροφορίες για την σεξουαλική σας ζωή, την τοποθεσία που βρίσκεστε εσείς ή τα παιδιά σας, οικονομικά στοιχεία ή προσωπικούς κωδικούς, αποδεικτικά παράνομων ενεργειών, πληροφορίες για το πότε λείπετε από το σπίτι σας, παράπονα για τη δουλειά σας, φωτογραφίες των ανήλικων παιδιών σας ή από ιδιωτικές δικές σας στιγμές.
Ο λόγος που ονομάζεται προσωπική ή ιδιωτική ζωή είναι ακριβώς γιατί αφορά εσένα προσωπικά και δεν αποτελεί κάτι δημόσιο ή κοινόχρηστο.
Τα εν οίκω, μη εν δήμω. Η σεξουαλική σας ζωή, η σχέση σας με έναν φίλο, έναν συνάδελφο, τα παιδιά σας, προβλήματα ή μυστικά που αφορούν αυτές τις σχέσεις είναι πράγματα που δεν υπάρχει λόγος να γνωρίζει κανένας τρίτος.
Η επιθυμία να δείχνετε στους άλλους το πόσο καλά ή άσχημα είστε σε μια σχέση σας, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής αρμονίας και τροφοδοτείται ένα συναισθηματικό κενό που καμία χιλιάδα από «συμπάσχοντες» followers δεν μπορεί ποτέ να γεμίσει.
Μυστικά της οικογένειας ή των φίλων
Μυστικά, άσχημες πληροφορίες, συνήθειες και ιστορίες που αφορούν την οικογένειά σας, μέλη αυτής ή φίλους σας είναι πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. Όσο λιγότερα αποκαλύπτετε, τόσο πιο ισχυροί είναι οι δεσμοί αυτών των σχέσεων.
Μικροί ή μεγάλοι θα πρέπει ήδη να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εκεί έξω καλοπροαίρετοι, ούτε όλοι νοιάζονται για το καλό σας. Και πραγματικά εσείς πόση εμπιστοσύνη και εκτίμηση θα είχατε για ένα άτομο, που χωρίς λόγο θα σας αράδιαζε πληροφορίες ή κατηγορίες για την οικογένειά του;
«Η αξία ενός μυστικού εξαρτάται από τους ανθρώπους από τους οποίους πρέπει να το κρύψουμε.»
Carlos Ruiz Zafón
Πράξεις γενναιοδωρίας, φιλανθρωπίας και ηρωισμού
Οι αληθινές πράξεις καλοσύνης, φιλανθρωπίας, γενναιοδωρίας είναι πράξεις αγάπης και ανιδιοτέλειας, που γίνονται διακριτικά ή μυστικά. Όταν κάποιος διατυμπανίζει τις καλές του πράξεις και ψάχνει αναγνώριση ή θαυμασμό μέσω αυτών, δεν χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια, αλλά από αλαζονεία και ανασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για πράξεις ηρωισμού ή γενναιότητας.
Σχέδια και φιλοδοξίες
Είναι πάντα πιο σοφό και συνετό να μην αποκαλύπτετε τα σχέδια σας, πριν να είστε σίγουροι γι’ αυτά και πριν τα πραγματοποιήσετε. Πιθανόν αδύναμα σημεία που μπορεί να σας βρουν οι άλλοι ή και η πιθανότητα κάποιος να κλέψει ή να υπονομεύσει την ιδέα σας, μπορούν να σας αποκαρδιώσουν και να εμποδίσουν την πραγματοποίησή τους.
Επίσης, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Καλύτερα να κάνετε πράξη αυτό που θέλετε, παρά απλά να μοιράζετε παντού πρόλογο γι’αυτό. Αυτά τα πολλά «θα» φάγανε και τον πολιτικό χώρο.
Φήμες και κακολογίες για άλλους
Θα ξεκινήσω με ερώτηση. Πως θα σας φαινόταν εσάς αν κάποιος ή κάποιοι διέδιδαν ψευδείς ή προσβλητικές φήμες για εσάς, απλά επειδή κάπου τις άκουσαν, χωρίς να γνωρίζουν την αλήθεια; Όχι και τόσο ωραίο, έτσι;
Οι άνθρωποι που κακολογούν με κάθε ευκαιρία και για οποιονδήποτε λόγο άλλους ανθρώπους είναι άτομα που προσπαθούν να κρύψουν δικές τους ατέλειες και ανασφάλειες. Ασχοληθείτε με τα θέματά σας και αφήστε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Αρκετή μισαλλοδοξία χαρακτηρίζει την εποχή μας ήδη.
«Τον βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράγματα που είναι γι’ αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει.» – Πλάτωνας