Ο αριθμός των γυναικών στην παγκόσμια κατασκοπεία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος. Ο τρόπος δράσης τους αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικότερος από εκείνον των ανδρών, αφού ως γνωστόν το γυναικείο μυαλό “γεννάει” με άνεση και απίστευτη ταχύτητα ιδέες.

Ας δούμε όμως ορισμένα θηλυκά που ήταν “το καλό χαρτί” για την απόκτηση απόρρητων και εμπιστευτικών πληροφοριών.

Mata Hari

Το όνομά της σημαίνει στην Ινδονησιακή γλώσσα “ήλιος”. Όπως ήταν φυσικό, στην κατασκοπευτική της δράση δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί το πραγματικό της όνομα Μαργαρίτα Ζέλε. Η Ολλανδή υπήρξε σπουδαία χορεύτρια ινδικών χορών, προσέφερε τις “υπηρεσίες” της ως εταίρα και έμεινε στην Ιστορία ως κατάσκοπος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο(1914-1918).

Θεωρήθηκε διπλή πράκτορας Γαλλίας-Γερμανίας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την διπλή της δράση. Το 1917 εκτελείται ως διπλή πράκτορας με το σώμα της να μην αναζητείται από κανέναν και να δίνεται στους επιστήμονες για σκοπούς ιατρικής έρευνας.

Josephine Baker

Αμερικανίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια, γνωστή με τα προσωνύμια “Μαύρο Μαργαριτάρι” και “Κλεοπάτρα της Τζαζ”. Τα παιδικά της χρόνια ήταν πολύ δύσκολα και σε ηλικία 19 ετών αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στο Παρίσι. Η καλλιτεχνική της καριέρα την δεκαετία του ’20 είναι πράγματι αξιοθαύμαστη, ενώ κάποια στιγμή έδωσε παράσταση και στην Αθήνα στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ!

Η Μπέικερ όμως είχε παράλληλα και δράση ως κατάσκοπος των Συμμάχων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επανειλημμένως κατάφερνε να κλέψει πληροφορίες κρύβοντάς τες πολλές φορές μέχρι και μέσα στα εσώρουχά της. Πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στο Παρίσι σε ηλικία 68 ετών.

Nancy Wake

Ήταν γνωστή με το παρατσούκλι “Λευκό Ποντίκι”, γιατί ξέφευγε πάντα σαν το ποντίκι από τους Ναζί που την είχαν μάλιστα επικηρύξει για 5 εκατομμύρια φράγκα!

Στα 22 της εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδα που είχε έδρα το Παρίσι, ενώ το 1933 θα έπαιρνε συνέντευξη από τον τότε ανερχόμενο πολιτικά Αδόλφο Χίτλερ. Η συνέντευξη συνέπεσε με έναν βίαιο ξυλοδαρμό Εβραίων από ομάδα Ναζί, γεγονός που θα έκανε τον Αδόλφο εχθρό της, θα τον πολεμούσε με όλη της την δύναμη!

Η Γουέικ έδρασε ως σαμποτέρ και κατάσκοπος συμβάλλοντας στην διαφυγή πολλών Βρετανών στρατιωτών και Εβραίων. Η διάσημη ρήση της ”Κατά την γνώμη μου, ο μόνος καλός Γερμανός ήταν ο νεκρός Γερμανός, κι όσο πιο νεκρός τόσο το καλύτερο. Λυπάμαι μόνο που δεν σκότωσα περισσότερους!” σίγουρα προκαλεί αίσθηση. Πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 99 της σε οίκο ευγηρίας για βετεράνους στο Λονδίνο.

Christine Granville

Ήταν κατάσκοπος των Βρετανών κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πραγματικό της όνομα ήταν Κρύστανα Σκάρμπεκ και είχε γεννηθεί στην Πολωνία. Είχε εντυπωσιακή εμφάνιση, την οποία εκμεταλεύτηκε και αναλόγως ως πράκτορας των Βρετανών.

Πιστεύεται ότι είχε σαμποτάρει τις κύριες επικοινωνίες στον ποταμό Δούναβη, ενώ η βασική αρμοδιότητά της ήταν η μεταφορά μηνυμάτων στις Συμμαχικές Δυνάμεις. Η Κριστίν θα δολοφονηθεί εν ψυχρώ από μέλος εταιρείας επιβατικών πλοίων, το οποίο είχε εμμονή μαζί της.

Belle Boyd

Υπήρξε κατάσκοπος των Νοτίων κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου και προσέγγιζε στρατηγούς των Βορείων με σκοπό να τους αποσπάσει μυστικά. Την είχαν συλλάβει αρκετές φορές ωστόσο πάντα την γλίτωνε.

Για την συνεισφορά της , της απονεμήθηκε ο Νότιος Σταυρός Της Τιμής. Πέθανε κατά την διάρκεια μιας ομιλίας της ως λέκτορας.

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."