Το “αγόρι στο κουτί” που δολοφονήθηκε το 1957, είναι μια από τις παλιότερες και πιο διάσημες ανεξιχνίαστες υποθέσεις στην ιστορία της Αμερικής. 65 χρόνια αργότερα οι ερευνητές κατάφεραν τελικά να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του. Το “άγνωστο παιδί της Αμερικής” ήταν ο 4χρονος Joseph Augustus Zarelli.

____________________________________

Ας θυμηθούμε την θλιβερή ιστορία του…

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1957, σε μια δασώδη περιοχή της Φιλαδέλφεια, ένας φοιτητής του La Salle College βρήκε πεταμένο ένα περίεργο κουτί. Ένα παιδικό κεφάλι φαινόταν από το περιεχόμενο του κουτιού, όμως ο φοιτητής, χωρίς να παρατηρήσει περισσότερο, θεώρησε πως ήταν κάποια κούκλα και το αγνόησε. Δύο μέρες αργότερα έτυχε να ακούσει στις ειδήσεις για ένα κορίτσι που αγνοούταν και θυμήθηκε αυθόρμητα το μυστηριώδες κουτί. Επέστρεψε στο σημείο και αυτή τη φορά κάλεσε και τις αρχές.

Μέσα στο χάρτινο κουτί η αστυνομία ανακάλυψε το σώμα ενός νεκρού αγοριού μεταξύ τριών και πέντε ετών, που ήταν γυμνό και τυλιγμένο με ένα λεπτό ύφασμα. Τα μαλλιά του είχαν κοπεί πρόσφατα και βρίσκονταν κολλημένα πάνω του, ενώ το σώμα του ήταν εμφανώς κακοποιημένο, βρώμικο και υπερβολικά υποσιτισμένο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, είχε χτυπηθεί μέχρι θανάτου.

Υπήρχαν μώλωπες και ουλές σε κάθε σημείο, κυρίως στα άκρα και τα γεννητικά όργανα, ενώ στο στομάχι του βρέθηκε ένα μαύρο κατάλοιπο από άγνωστη ουσία. Τα άκρα του επίσης είχαν σημάδια υγρασίας, γεγονός που φανερώνει ότι πιθανόν βρισκόταν για αρκετή ώρα στο νερό πριν τον θάνατό του. Τελικά θεωρήθηκε ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από σοβαρά χτυπήματα στο πάνω και πίσω μέρος του κρανίου.

Τα ευρήματα που προέκυψαν από το dna και τα δακτυλικά αποτυπώματα δημοσιεύτηκαν στο ευρύ κοινό μαζί με φωτογραφίες του παιδιού όπως βρέθηκε. Επίσης και φωτογραφίες με το πως θα ήταν ζωντανό, υγιές και ντυμένο.

Οι αρχές είχαν όλα τα στοιχεία και πίστευαν ότι σύντομα οι γονείς του ή κάποιος τέλος πάντων θα το αναγνώριζε. Κι όμως, κανένας δεν εμφανίστηκε. Κανένας δεν έδειξε να έχει κάποια πληροφορία για την ταυτότητα του άτυχου αγοριού.
Η ιστορία του έγινε πασίγνωστη σε όλη την Αμερική ως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια φόνων ανηλίκων στην ιστορία της.

Οι αρχές, μαζί με πλήθος ειδικών και ερευνητικών ομάδων προσπάθησαν ανά διαστήματα να λύσουν το μυστήριο, ενώ η υπόθεση προβλήθηκε δύο φορές και στο America’s Most Wanted. Κάθε στοιχείο όμως και θεωρία που ερευνούσαν τελικά κατέληγε σε αδιέξοδο. Επί 6 δεκαετίες μέχρι σήμερα τίποτα δεν μπόρεσε να δώσει μια απάντηση για το άγνωστο παιδί, που έμοιαζε σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Η φορά που οι αρχές νόμισαν ότι είχαν φτάσει πιο κοντά από ποτέ στην λύση του μυστηρίου ήταν το 2002. Μια ασθενής ψυχιατρικής κλινικής με το κωδικό όνομα “Martha” κατέθεσε μια ιστορία για το “αγόρι στο κουτί”.

Υποστήριξε ότι οι διαταραγμένοι γονείς της είχαν αγοράσει το αγόρι από την βιολογική του οικογένεια και το χρησιμοποιούσαν σαν “παιχνίδι” για να ξεσπούν τις άρρωστες ορμές τους. Μια μέρα η μητέρα της του έδωσε να φάει κρέας με φασόλια που είχαν καεί και το αγόρι έκανε εμετό. Τότε εκείνη εκνευρισμένη το χτύπησε δυνατά στο κεφάλι με αποτέλεσμα το παιδί να καταλήξει ματωμένο στο πάτωμα. Μετά το πήρε και το έριξε μέσα στην μπανιέρα για να το πλύνει, όπου και τελικά πέθανε.

Η ιστορία της ταίριαζε τόσο συγκλονιστικά σε κάθε λεπτομέρεια των ευρημάτων που δεν θα μπορούσε να μην ερευνηθεί από τις αρχές. Και πάλι όμως δεν μπόρεσε να βρεθεί κανένα απολύτως στοιχείο να την επιβεβαιώσει. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι η γυναίκα έπασχε από ψυχικά νοσήματα έκανε την θεωρία της να θεωρηθεί τελικά “γελοιότητα”.

Τον Ιούλιο του 1957 οι ερευνητές ανέλαβαν οι ίδιοι την κηδεία του άγνωστου αγοριού. Θάφτηκε αρχικά σε ένα μέρος όπου θάβονται “αζήτητοι” νεκροί και αργότερα, αφού είχε ξεθαφτεί για νέες έρευνες, μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο Ivy Hill της Φιλαδέλφεια. Η ταφόπλακά του εκεί γράφει “America’s Unknown Child” (“Το άγνωστο παιδί της Αμερικής”).

Διάφοροι άνθρωποι μέχρι σήμερα αφήνουν στο μέρος λουλούδια. Ένα έστω μετά θάνατον ενδιαφέρον για ένα μικρό παιδί που πέθανε με αισχρό τρόπο και κανείς δεν φάνηκε να ξέρει ούτε το όνομά του…

Ταυτοποίηση μετά από 65 χρόνια

Μέσα στα χρόνια πολλοί ερευνητές συνέχισαν να ασχολούνται με την θλιβερή υπόθεση του “αγοριού στο κουτί”. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, είχαν βάλει στόχο να καταφέρουν να βρουν το όνομα αυτού του άτυχου παιδιού. Ήταν γι’ αυτούς μια ηθική πρόκληση.

Φθάνοντας πλέον στο 2022 και με τα εξελιγμένα μέσα γενεαλογικών εξετάσεων που διατίθενται, το DNA του αγοριού εξετάστηκε ξανά. Ανέβηκε σε βάσεις γενετικών δεδομένων και επιτέλους οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν συγγενείς του παιδιού. Κατάφεραν να βρουν τον πατέρα και την μητέρα του, ενώ ανακάλυψαν πως έχει και τουλάχιστον τρία ακόμα αδέρφια εν ζωή.

Το “άγνωστο παιδί της Αμερικής” είχε το όνομα Joseph Augustus Zarelli. Είχε γεννηθεί στις 13 Ιανουαρίου του 1953 και όταν δολοφονήθηκε ήταν μόλις τεσσάρων ετών.

Μετά από έρευνες και συνεντεύξεις του The Philadelphia Inquirer με ζώντες συγγενείς του επιβεβαιώθηκαν και οι γονείς του. Η βιολογική του μητέρα ήταν η Mary “Betsy” Elizabeth Abel και πατέρας του ο Augustus J. “Gus” Zarelli.

Η είδηση της ταυτοποίησης του διασημότερου ανεξιχνίαστου θύματος της χώρας έγινε στις 8 Δεκεμβρίου του 2022 από την εκπρόσωπο της αστυνομίας της Φιλαδέλφεια, Danielle Outlaw.

Ωστόσο οι έρευνες πάνω στην υπόθεση του μικρού Zarelli συνεχίζονται, καθώς τα ερωτήματα γύρω από την ζωή και την δολοφονία του παραμένουν πολλά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, επόμενος στόχος τους είναι να βρουν τον δολοφόνο του, για τον οποίο αναφέρουν πως έχουν κάποιες υποψίες…

Ευελπιστούν πως με την γνωστοποίηση πλέον του ονόματός του θα γίνει μια νέα αρχή στην έρευνα και το κοινό θα μπορέσει να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οι ερευνητές της υπόθεσης αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεν είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν πράγματι να βρουν όλες τις απαντήσεις, όμως αναφέρουν πως είναι σίγουρα διατεθειμένοι να προσπαθήσουν γι’ αυτό με κάθε δυνατό τρόπο.

___________________________________

Στις 13 Ιανουαρίου του 2023, η επιγραφή στον τάφο του μικρού αγοριού αντικαταστάθηκε με μια νέα που αυτή τη φορά είχε πάνω το πραγματικό του όνομα και την φωτογραφία του. Ήταν η μέρα που, αν ζούσε, θα είχε τα 70α του γενέθλια.

Δείτε επίσης: Ιστορίες για αγρίους: Θύματα δολοφονιών που δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.