Μια από τις διασημότερες υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνου, αλλά και μια από αυτές που παραμένουν ανεξιχνίαστες μέχρι και σήμερα είναι αυτή του περίφημου Zodiac.

Μια υπόθεση που ανοίχθηκε ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια που πέρασαν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ορισμένες πηγές υποστήριξαν ότι γνωρίζουν την ταυτότητά του, όμως καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει ακόμα να τις εξακριβώσει και ο περιβόητος αιματηρός δολοφόνος παρέμεινε ελεύθερος και υπάρχει μεγάλη περίπτωση να ζει μέχρι και σήμερα.

Μέσα από τα περίεργα μηνύματα που έστειλε στην αστυνομία ομολογώντας τις φονικές του πράξεις, συστήθηκε ο ίδιος με το ψευδώνυμο “Zodiac”, με το οποίο είναι γνωστός μέχρι σήμερα, αφού κανένα άλλο προσωπικό του στοιχείο δεν έχει καταφέρει να γνωστοποιηθεί.

Κατηγορείται για έξι επιβεβαιωμένες δολοφονίες και είναι ύποπτος για περίπου άλλες τόσες στην ευρύτερη περιοχή της πολιτείας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ από το 1965 ως περίπου και το 1975, ενώ ο ίδιος αποδίδει στον εαυτό του συνολικά 37 θύματα.

________________________________

Πρώτοι φόνοι

Ο πρώτος φόνος που αποδίδεται στον περίφημο Zodiac χρονολογείται το 1968 και αφορά την Betty Lou Jensen και τον David Faraday. Το νεαρό ζευγάρι βρέθηκε δολοφονημένο μέσα στο αυτοκίνητό του στις 20 Δεκεμβρίου του 1968 σε ένα απομονωμένο μέρος στα περίχωρα της πόλης Benicia της Καλιφόρνια. Οι αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη.

Στις 5 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς ένας άγνωστος άντρας τηλεφωνεί στην αστυνομία και αποκαλύπτει ότι ευθύνεται για την δολοφονία του ζευγαριού, καθώς και ενός ακόμα που δήλωσε ότι μόλις είχε δολοφονήσει στο ίδιο μέρος.

Πράγματι οι αρχές βρήκαν σε πολύ κοντινό σημείο της ίδιας περιοχής ένα ακόμα δολοφονημένο ζευγάρι μέσα στο αυτοκίνητό του, τον Michael Mageau και την Darlene Ferrin.

Όταν βρέθηκαν, ο βαριά τραυματισμένος άντρας ήταν ακόμα ζωντανός και περιέγραψε τον δολοφόνο ως έναν λευκό άντρα με κοντά ανοιχτόχρωμα μαλλιά, κανονικό ύψος, γύρω στα 90 κιλά και ίσως μέχρι 30 χρονών. Ο τύπος φαίνεται πως τους ακολουθούσε κρατώντας έναν φακό προς το μέρος τους και όταν έφτασε κοντά τους, τους πυροβόλησε συνολικά επτά φορές.

___________________________________________________

Οι πρώτες μυστήριες επιστολές

Την 1η Αυγούστου του 1969 ο αυτοαποκαλούμενος Zodiac έστειλε τα τρία πρώτα μυστηριώδη γράμματά του στις εφημερίδες “Vallejo Times Herald”, “San Francisco Chronicle” και “San Francisco Examiner” της Καλιφόρνια. Εκτός από την ομολογία των δύο προαναφερθέντων δολοφονιών, τα γράμματα περιείχαν και ένα κρυπτόλεξο με πληροφορίες για τον εαυτό του. Το κρυπτόλεξο ήταν χωρισμένο σε τρία κομμάτια (που στάλθηκαν ένα σε κάθε εφημερίδα) και αποτελούταν από 408 σύμβολα (ελληνικών γραμμάτων, αστρολογικών και ναυτικών συμβόλων, χαρακτήρες του κώδικα Μορς).

Απαίτησε τα γράμματα να δημοσιευτούν στα πρωτοσέλιδα καθεμιάς από τις εφημερίδες, αλλιώς “θα γυρνούσε όλο το σαββατοκύριακο σκοτώνοντας μοναχικούς ανθρώπους τη νύχτα και θα συνέχιζε να σκοτώνει μέχρι να καταλήξει με μια ντουζίνα”.

Μία από τις εφημερίδες δημοσίευσε το ένα μέρος του κρυπτογραφήματος την επόμενη μέρα μαζί με ένα άρθρο του αρχηγού της αστυνομίας, που ζητούσε από τον δολοφόνο να στείλει νέο γράμμα με περισσότερες πληροφορίες. Ο δολοφόνος πάντως δεν πραγματοποίησε τις απειλές του και τα υπόλοιπα μέρη των επιστολών του δημοσιεύτηκαν και από τις άλλες εφημερίδες τις επόμενες μέρες.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 7 Αυγούστου του 1969 ο δολοφόνος απάντησε στο άρθρο του αστυνομικού με νέα επιστολή. Τότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως Zodiac ανοίγοντας το γράμμα του με τη φράση “Dear Editor, This is the Zodiac speaking”. Σ’ αυτό το γράμμα έδινε αδημοσίευτες πληροφορίες για τους φόνους του, καθώς και ένα μήνυμα στην αστυνομία που έλεγε ότι “όταν σπάσουν τον κώδικά του, θα έχουν και τον ίδιο”.

Την επόμενη μέρα οι Donald και Bettye Harden κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το (αρκετά ανορθόγραφο) πρώτο μήνυμα του Zodiac, στο οποίο δήλωνε ότι έβρισκε διασκεδαστικό να σκοτώνει ανθρώπους, τους οποίους έκανε συλλογή για να γίνουν σκλάβοι του όταν πεθάνει και πάει στον Παράδεισο!

“Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό, είναι πιο διασκεδαστικό και από το να σκοτώνεις άγρια ζώα στο δάσος, γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο. Το να σκοτώνω μου δίνει την πιο συναρπαστική εμπειρία, είναι πολύ καλύτερο και από το να φασώνεσαι με μια κοπέλα. Το καλύτερο είναι ότι όταν θα πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον Παράδεισο και αυτοί που σκότωσα θα είναι οι σκλάβοι μου. Δεν θα σας δώσω το όνομά μου γιατί θα προσπαθήσετε να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την συλλογή σκλάβων που κάνω για την άλλη ζωή ebeorietemethhpiti” (τα τελευταία γράμματα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί)

Νέες δολοφονίες και επιστολές

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1969, ένας πατέρας με το γιο άκουσαν τις κραυγές ενός ζευγαριού, το οποίο βρήκαν άσχημα μαχαιρωμένο στις όχθες της λίμνης Berryessa στη Νάπα της Καλιφόρνια. Περίπου την ίδια ώρα ο φερόμενος ως ο δολοφόνος τηλεφώνησε στην αστυνομία γνωστοποιώντας τους το διπλό έγκλημα που είχε διαπράξει στη λίμνη.

Το ζευγάρι φοιτητών, Bryan Hartnell και Cecelia Shepard, πριν υποκύψει στα σοβαρά τραύματά του, πρόλαβε και έδωσε μια νέα περιγραφή του άγνωστου δράστη. Ανέφεραν έναν λευκό άντρα με κοντά καστανά μαλλιά, περίπου 80 κιλά και 1.80 ύψος, που φορούσε μια μαύρη κουκούλα και χοντρά γυαλιά ηλίου με κλιπ πάνω από τα μάτια.

Ο δράστης τους πλησίασε, τους έδεσε και τους μαχαίρωσε. Φαίνεται πως τους είπε επίσης ότι είχε δραπετεύσει από μια φυλακή με όνομα δύο λέξεων (η αστυνομία αργότερα υπέθεσε ότι αναφέρεται στις φυλακές Deer Lodge), όπου είχε σκοτώσει έναν φύλακα και είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο. Αυτό όμως του είχε βγάλει πρόβλημα και γι’ αυτό χρειαζόταν να πάρει το δικό τους μαζί με λεφτά για να πάει στο Μεξικό.

Στο αυτοκίνητο των θυμάτων ο δολοφόνος είχε γράψει με μαύρο μαρκαδόρο “Vallejo/12-20-68/7-4-69/Sept 27–69–6:30/by knife”. Το ζευγάρι είχε μαχαιρωθεί 10 φορές ο άντρας και 9 η κοπέλα. Ο νεαρός έπεσε σε κώμα πριν φτάσουν στο νοσοκομείο και δεν ξύπνησε ποτέ, ενώ η κοπέλα, που έδωσε την κατάθεση στην αστυνομία, πέθανε τελικά δύο μέρες αργότερα.

Λόγω απροσεξίας ίσως του δολοφόνου, το τηλέφωνο από το οποίο έγινε η ανώνυμη κλήση ομολογίας στην αστυνομία, βρέθηκε σε ένα βενζινάδικο περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο του εγκλήματος. Οι αρχές κατάφεραν να πάρουν ένα αποτύπωμα από τα νωπά ακόμα ίχνη πάνω στο τηλέφωνο, όμως δεν κατάφεραν ποτέ να το ταυτοποιήσουν με κανέναν ύποπτο.

______________________________________________

Ο Zodiac ακάθεκτος ξαναχτύπησε στις 11 Οκτωβρίου του 1969 όταν ο 29χρονος Paul Stine βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο ταξί του στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο δολοφόνος μπήκε ως πελάτης στο ταξί του και στη διάρκεια της διαδρομής τον πυροβόλησε στο κεφάλι και έφυγε παίρνοντας το πορτοφόλι του και τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Έσχισε επίσης και ένα κομμάτι από το ματωμένο πουκάμισο του άντρα παίρνοντάς το μαζί του.

Τρεις έφηβοι έτυχε εκείνη την ώρα να παρακολουθήσουν τον άγνωστο τύπο να μπαίνει στο ταξί και τηλεφώνησαν στην αστυνομία. Περιέγραψαν ένα λευκό άντρα περίπου 30 χρονών με ύψος περίπου 1,75.

Αρχικά οι αρχές θεώρησαν ότι μπορεί να επρόκειτο για μια τυπική ληστεία που απλά “ξέφυγε”, όμως ο Zodiac δεν άργησε να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα της εγκληματικής πράξης του.

Στις 13 Οκτωβρίου, δύο μέρες μετά την δολοφονία, έστειλε ένα γράμμα στην εφημερίδα “San Francisco Chronicle” με την ομολογία του φόνου του. Αυτός ήταν και ο τελευταίος φόνος του Zodiac που έχει τελικά επιβεβαιωθεί.

Την επόμενη μέρα η εφημερίδα έλαβε ακόμα ένα γράμμα από τον Zodiac, που περιείχε το κομμένο κομμάτι του ματωμένου πουκαμίσου του θύματος και απειλούσε ότι θα σκοτώσει μαθητές σε σχολικό λεωφορείο. Έγραψε χαρακτηριστικά: “απλά πυροβολείς το μπροστινό λάστιχο και μετά αρπάζεις τα πιτσιρίκια όταν βγαίνουν έξω”.

Στις 20 Οκτωβρίου ένας άγνωστος που συστήθηκε ως ο Zodiac τηλεφώνησε στην αστυνομία και ζήτησε ένας από τους δύο δικηγόρους, F. Lee Bailey ή Melvin Belli, να εμφανιστεί σε ένα συγκεκριμένο talk show. Πράγματι ο Belli εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή, όπου ζητήθηκε να αφεθούν ανοιχτές οι τηλεφωνικές γραμμές. Ένας τύπος που υποστήριζε ότι ήταν ο Zodiac τους κάλεσε αρκετές φορές λέγοντάς τους ότι το όνομά του ήταν “Sam”. Κανόνισαν μάλιστα ένα σημείο συνάντησης με τον Belli, όμως ο άγνωστος ύποπτος δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Άλλο ένα αινιγματικό κρυπτόλεξο έφτασε στα χέρια των αρχών στις 8 Νοεμβρίου του 1969. Το κρυπτογράφημα, που αποτελείται από 340 χαρακτήρες δεν στάθηκε δυνατό να αποκωδικοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Την επόμενη μέρα ο Zodiac έστειλε και ένα επτασέλιδο γράμμα, όπου ανέφερε ότι ελάχιστα λεπτά αφού είχε πυροβολήσει τον νεαρό ταξιτζή, κάποιοι αστυνομικοί είχε τύχει να μιλήσουν μαζί του. Ουσιαστικά ειρωνευόταν την αστυνομία, που ενώ είχαν μπροστά τους τον ένοχο, δεν μπόρεσαν να τον καταλάβουν.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 1969, έναν χρόνο ακριβώς μετά την πρώτη δολοφονία του Zodiac, ο μυστηριώδης αποστολέας έστειλε ένα νέο μήνυμα στον δικηγόρο Belli ζητώντας του βοήθεια και έχοντας στείλει μαζί και ένα ακόμα κομμάτι από το ματωμένο ρούχο του ταξιτζή Stine.

Σε συνεργασία με τους αυτόπτες μάρτυρες η αστυνομία έφτιαξε δύο σκίτσα του καταζητούμενου δολοφόνου και εντατικές έρευνες ξεκίνησαν. Τα χρόνια πέρασαν, τουλάχιστον 2.500 ύποπτοι εξετάστηκαν και, παρά τα εν δυνάμει βοηθητικά στοιχεία, οι έρευνες έπεσαν στο κενό και ο δολοφόνος δεν κατάφερε να βρεθεί.

Κυνηγητό δι’ αλληλογραφίας

Ο Zodiac συνέχισε να επικοινωνεί με τις αρχές με διάφορες κρυπτογραφημένες επιστολές και κάρτες καθ’ όλη τη διάρκεια και του 1970.

Στις 20 Απριλίου εκείνης της χρονιάς το γράμμα του περιείχε τη φράση “My name is ___” μαζί με ένα κρυπτογράφημα 13 χαρακτήρων. Δήλωνε επίσης ότι δεν είχε εκείνος την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με βόμβα σε αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε όμως ότι “έχει περισσότερη δόξα το να σκοτώσεις έναν αστυνομικό παρά ένα παιδί, γιατί ο αστυνομικός μπορεί να πυροβολήσει”. Το γράμμα έκλεινε με το σύμβολο του Zodiac, μαζί και με το “σκορ” μεταξύ του ίδιου και της αστυνομίας, το οποίο σημείωνε και σε όλα τα υπόλοιπα γράμματά του.

Σε επόμενο γράμμα του μια εβδομάδα αργότερα, απείλησε ότι αν δεν δημοσιευτεί με κάθε λεπτομέρεια το μήνυμά του στις εφημερίδες, τότε θα πραγματοποιούσε την βομβιστική επίθεση σε σχολικό λεωφορείο. Ανέφερε επίσης ότι θέλει να αρχίσει να βλέπει ανθρώπους να φοράνε “όμορφα κουμπιά του Zodiac”.

Στις 26 Ιουνίου του 1970 ένα ακόμα γράμμα του ανέφερε ότι ήταν δυσαρεστημένος που δεν είδε ανθρώπους να φοράνε κουμπιά Zodiac και υποστήριξε ότι είχε σκοτώσει έναν άντρα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο με ένα 38αρι όπλο.

Πιθανώς αναφερόταν στον φόνο του Richard Radetich πριν μερικές μέρες, ο οποίος βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του έχοντας πυροβοληθεί με ένα 38αρι όπλο από κάποιον άγνωστο περαστικό. Η αστυνομία επιμένει ότι ο Zodiac δεν είχε ανάμειξη στον συγκεκριμένο φόνο και η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Στο ίδιο γράμμα υπήρχε και ένας χάρτης του Σαν Φρανσίσκο με το γνωστό κυκλικό σύμβολο με τον σταυρό και τους αριθμούς 0, 3, 6, 9 σε κάθε κατεύθυνση. Στο σημείο με τον αριθμό 0 έγραφε “to be set to Mag. N.”, ενώ μαζί με τον χάρτη υπήρχε και ένα κωδικοποιημένο μήνυμα 32 χαρακτήρων, το οποίο ο δολοφόνος υποστήριζε ότι περιείχε οδηγίες για το μέρος όπου είχε θάψει την βόμβα που είχε σκοπό σύντομα να χρησιμοποιήσει.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν ούτε αυτό το μήνυμα του Zodiac και η βόμβα δεν βρέθηκε επίσης ποτέ.

Ακολούθησαν και νέες επιστολές, νέοι περίεργοι γρίφοι, νέες απειλές ή ομολογίες δολοφονιών, που η αστυνομία έσπευδε να ερευνήσει, δυστυχώς όμως χωρίς να καταφέρνει να εντοπίσει τα χνάρια του περίφημου Zodiac.

Σε μια από τις επιστολές του μάλιστα ο άγνωστος και ταυτόχρονα διάσημος Zodiac δήλωσε ότι περιμένει να δει ταινία με την ιστορία του!

Η τελευταία επιστολή του Zodiac έφτασε στην εφημερίδα Chronicle στις 29 Ιανουαρίου του 1974. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε στην γνωστή ταινία “Εξορκιστής” χαρακτηρίζοντάς την ως “την πιο σατυρική κωμωδία που έχει δει”.

Η επιστολή περιελάμβανε επίσης κάποιους στίχους από την κωμική όπερα “The Mikado” και ένα περίεργο σύμβολο, που δεν είναι γνωστή η σημασία του. Στο τέλος σημείωσε άλλη μια φορά το σκορ του: “Me = 37, SFPD = 0”, υποδηλώνοντας έτσι ότι είναι υπεύθυνος για 37 δολοφονίες.

Μέσα στα επόμενα χρόνια σημειώθηκαν περιστατικά με ανώνυμες επιστολές που στάλθηκαν σε εφημερίδες, άλλοτε με την υπογραφή του Zodiac και άλλοτε χωρίς. Θεωρήθηκαν όμως ότι δεν ήταν αυθεντικές γιατί δεν έφεραν χαρακτηριστικά των γνωστών επιστολών του Zodiac, όπως τον γραφικό του χαρακτήρα. Δεν θα ήταν απίθανο άλλωστε κάποιος να προσπαθεί να κοροϊδέψει τις αρχές ή να κάνει φάρσα στα μέσα προσποιούμενος τον περιβόητο άγνωστο καταζητούμενο.

Από το 1963 ως το 1970 σημειώθηκαν άλλες τέσσερις δολοφονίες και απόπειρες, πίσω από τις οποίες πιθανολογείται ότι μπορεί να κρύβεται ο Zodiac, καθώς εμφανίζουν πολλά κοινά στοιχεία με τη μεθοδολογία του, αλλά και την περιγραφή της εμφάνισής του. Δεν υπάρχουν όμως αρκετές αποδείξεις για να συνδεθούν με αυτόν, έτσι παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Το 1976, ο αστυνομικός πράκτορας Dave Toschi υποστήριξε ότι ο δολοφόνος aka Zodiac κατοικεί στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και η όλη ιστορία με τα γράμματα ήταν ένα “εγωκεντρικό” παιχνίδι του.

“Είναι δολοφόνος του σαββατοκύριακου. Γιατί δεν κινείται από την Δευτέρα ως την Πέμπτη; Μήπως η δουλειά του τον κρατάει κοντά στο σπίτι του; Υποθέτω πως μπορεί να κάνει μια δουλειά ανειδίκευτη, κάνει σκεπτόμενες κινήσεις και αναμειγνύεται με το πλήθος. Πιστεύω ότι είναι αρκετά έξυπνος και περισσότερο μορφωμένος από κάποιον που κάνει τόσο συχνά ορθογραφικά λάθη όπως στα γράμματά του”.

Έρευνες και ύποπτοι

Από το 1965 που φαίνεται να ξεκινάει η δράση του Zodiac μέχρι και σήμερα η ταυτότητα του παραμένει άγνωστη. Η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων του έχει δυσκολέψει ακόμα και τους καλύτερους επαγγελματίες του είδους, με κάποια από αυτά να μην έχουν καταφέρει να διαβαστούν μέχρι σήμερα.

Ένας από τους βασικούς υπόπτους που οι αρχές θεωρούν ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον άγνωστο Zodiac είναι ο Louis Joseph Myers, που φαίνεται να ομολόγησε σε έναν φίλο του ότι είναι ο δολοφόνος το 2001, όταν έμαθε ότι θα πεθάνει από κύρωση του ήπατος.

Τα κοινά στοιχεία του Zodiac με τον Myers είναι αξιοσημείωτα. Ο Louis Myers πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τα πρώτα δύο θύματα David Farraday και Betty Lou Jensen, ενώ είχε δουλέψει και στο ίδιο εστιατόριο με την Darlene Ferrin. Συνήθιζε να φοράει τις ίδιες στρατιωτικές μπότες με αυτές των οποίων τα αποτυπώματα βρέθηκαν στο μέρος ενός από τους φόνους. Την περίοδο μάλιστα από το 1971 ως το 1973, που ο Zodiac είχε σταματήσει τις επιστολές του, ο Myers βρισκόταν στον στρατό σε άλλη περιοχή.

Ο  Myers είχε αναφέρει ότι ο χωρισμός με την κοπέλα του υπήρξε αφορμή να ξυπνήσει μέσα του αυτή η δολοφονική μανία, όμως η αστυνομία φάνηκε σκεπτική και δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Από το 2017 και μέσα από τη σειρά ”Hunting The Zodiac killer” του History Chanel δύο ομάδες εγκεκριμένων επιστημόνων, αστυνομικών και ερευνητών άρχισαν να ασχολούνται ξανά εντατικά με την επίλυση της υπόθεσης. Δημοσιεύτηκε επίσης μια πιθανή λύση σε ένα μικρό μέρος του κρυπτογραφήματος Ζ340, η οποία όμως δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμα ως επίσημη: HERE IT IS I KILL BOTH NIGHT AND DAY. I LIVE BY THE GUN BAREL A IM. SO QUIT WISHING FOR GAME TO BE OVER IG IS. MY WRIST NI LOCKS ? NOW ANGRY DANGEROS___I WONT CHANG ANY OF GAM”.

Το 2018 οι ερευνητές άρχισαν τις προσπάθειες να συλλέξουν δείγμα DNA του δολοφόνου από τα γραμματόσημα που κολλούσε στα γράμματά του με τη βοήθεια μιας νέας τεχνολογίας, που τους είχε βοηθήσει και στην επίλυση της υπόθεσης του Golden State Killer.

Τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων ερευνών αναμένονται ακόμα και, ποιός ξέρει, ίσως μετά από περισσότερα από 50 χρόνια η ταυτότητα του μυστηριώδους Zodiac μπορέσει να αποκαλυφθεί…

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.