Η πλειοψηφία των ανθρώπων φαντάζεται μια κρουαζιέρα ως το απόλυτο μέσο διακοπών, με χαλάρωση, διασκέδαση, αλκοόλ και μερικές μέρες ανεμελιάς χωρίς κανόνες και περιορισμούς παρέα με το απέραντο της θάλασσας.

Οι κρουαζιέρες όμως, όπως και κάθε μέρος εν τέλει όπου μαζεύονται άνθρωποι, έχουν και μια σκοτεινή πλευρά και αρκετά συχνά αποτελούν χώρο διάφορων εγκλημάτων.

Η έλλειψη ιδιαίτερης ασφάλειας και φύλαξης, η ασυδοσία των τουριστών σε αλκοόλ και άλλες ουσίες, καθώς και το γεγονός ότι βρίσκονται στη μέση της θάλασσας σε ένα άγνωστο χαώδες πλοίο δημιουργεί συνθήκες στις οποίες εύκολα μπορεί κάποιος να κινδυνέψει. Ένας χώρος ιδανικός για εγκλήματα, όπως αναφέρουν ειδικοί.

Οι εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων, από τη μεριά τους, παρουσιάζουν την τάση να αποκρύπτουν εγκληματικά γεγονότα που γίνονται στις γραμμές τους, για να διατηρήσουν την εικόνα και την φήμη τους. Προστατεύουν τα μέλη του πληρώματος έναντι των επιβατών, “πειράζουν” το περιεχόμενο από τις κάμερες ασφαλείας, καθαρίζουν και εξαφανίζουν αποδεικτικά στοιχεία και οργανώνονται συνωμοτικά για την υπεράσπισή τους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σπανίζουν οι περιπτώσεις που μέλη ενός πληρώματος καταδικάζονται για κάποιο έγκλημα. Με αυτή την “σιγουριά κάλυψης”, δεν διστάζουν ιδιαίτερα να επιδοθούν σε παράνομες πράξεις, ακόμα και ανθρωποκτονίες.

Τα εγκλήματα που στατιστικά συναντώνται περισσότερο σε κρουαζιερόπλοια είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις σε ποσοστά πάνω από 60 ή και 70%. Ακολουθούν ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών, αρκετές ανεξιχνίαστες εξαφανίσεις και ενίοτε δολοφονίες.

_________________________________

Ακολουθούν τέσσερις από τις πιο γνωστές και χαρακτηριστικές περιπτώσεις εγκλημάτων, που συμβαίνουν με αρκετή συχνότητα στους χώρους των κρουαζιερόπλοιων:

Υπερβολική δόση

24 Σεπτεμβρίου του 2002. Στην καμπίνα D182 του κρουαζιερόπλοιου της βρετανικής P&O Cruises βρίσκεται νεκρή η 42χρονη Dianne Brimble. Η γυναίκα βρέθηκε στο μπάνιο της καμπίνας με τα μισά της ρούχα και ξαπλωμένη στο πάτωμα πάνω στα περιττώματά της. Η αυτοψία στο σώμα της έδειξε πως είχε πεθάνει από υπερβολική δόση αλκοόλ και ναρκωτικών, μεταξύ αυτών και το χάπι του βιασμού.

Σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις, η ποσότητα ουσιών που βρέθηκε στο σώμα της Dianne ήταν τριπλάσια από αυτή που χρησιμοποιεί ένας κοινός χρήστης ώστε να θεωρηθεί πως την είχε καταναλώσει από μόνη της. Η καμπίνα επίσης στην οποία βρέθηκε, δεν ήταν δική της, αλλά μιας παρέας ανδρών από την Αυστραλία, με τους οποίους την είχαν δει να μιλάει το προηγούμενο βράδυ στο κέντρο διασκέδασης του πλοίου.

Η παρέα αυτή, των Dragan Losic, Mark Wilhelm, Petar Pantic, Leo Silvestri, Luigi Vitale, Matthew Slade, Ryan Kuchel και Charlie Kambouris, κατηγορήθηκαν πως παρενοχλούσαν και πρόσφεραν ναρκωτικά σε διάφορες γυναίκες στο πλοίο, ακόμα και σε έφηβα κορίτσια, καταφέρνοντας να τις παρασύρουν για σεξ στην καμπίνα τους. Αυτό αποδείχτηκε και από φωτογραφικό υλικό που βρέθηκε στην κάμερα ενός από αυτούς με δεκάδες φωτογραφίες τους με διάφορες γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις και όχι μόνο.

Μια από αυτές τις γυναίκες ήταν και η Brimble, που πήγε με την θέλησή της μαζί τους, όμως κάτι πήγε εντελώς στραβά. Η μεγάλη δόση ουσιών που δέχτηκε, μαζί με άλλες πιθανές πράξεις, την έφεραν σε σημείο να πέσει αναίσθητη έχοντας χάσει τον έλεγχο των σωματικών της λειτουργιών και σύντομα να ξεψυχήσει.

Μάρτυρες ανέφεραν πως η ομάδα των αντρών υπόπτων καλούσαν άτομα στην καμπίνα να δουν την Brimble που βρισκόταν στο πάτωμα σε τέτοια κατάσταση και έβριζαν που πέθανε εκεί και τους χάλασε τις διακοπές. Μιλούσαν απαξιωτικά για εκείνη σε κάθε τους δήλωση. Μέχρι τέλους υποστήριζαν πως κάθε σεξουαλική πράξη είχε συμβεί με την συναίνεση των γυναικών και πως δεν είχαν προκαλέσει οι ίδιοι τον θάνατο της 42χρονης.

Μετά από μια μακρά ερευνητική και δικαστική διαδικασία οι Mark Wilhelm, Letterio Silvestri και Ryan Kuchel βρέθηκαν στο στόχαστρο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, προμήθεια απαγορευμένων ουσιών, αλλά και παρεμπόδιση της έρευνας των αρχών. Το σώμα των ενόρκων διχάστηκε και το δικαστήριο δεν είχε ισχυρές αποδείξεις, ενώ η υπεράσπιση υποστήριζε πως όλα έγιναν με τη θέλησή της, το ίδιο και η λήψη ουσιών, και πως κανείς δεν περίμενε πως θα της έκανε κακό. Τελικά, οι άνδρες απαλλάχθηκαν από τις περισσότερες κατηγορίες.

Ομαδικός βιασμός

Τον Αύγουστο του 2012, ο 31χρονος Casey Dickerson επιβιβάστηκε μαζί με την γυναίκα του στο κρουαζιερόπλοιο Carnival Sensation για μια 4ημερη κρουαζιέρα στις Μπαχάμες. Μετά από παράπονα του ζευγαριού για φασαρία, άλλαξαν καμπίνα, όμως με κάποιον τρόπο ο Eric κατάφερε να κρατήσει και το κλειδί της πρώτης.

Μια από τις επόμενες μέρες ο Dickerson έφερε στην αρχική καμπίνα για ένα πάρτι διάφορους άντρες και μια παρέα εφήβων αγοριών και δύο κοριτσιών 15 χρόνων. Ο Dickerson κάποια στιγμή άρχισε να παρενοχλεί την μια 15χρονη καταλήγοντας να την βιάσει και μόλις τελείωσε προέτρεψε και τους άλλους άνδρες στο δωμάτιο να “πάρουν σειρά”. Εν ολίγοις, η κοπέλα δέχθηκε συνεχόμενους βιασμούς από διάφορους τύπους σε σημείο που υπέστη κολπική αιμορραγία. Όσο γινόταν αυτό, η επίσης 15χρονη φίλη της κρατούταν κλεισμένη στο μπάνιο του δωματίου από ένα άλλο από τα αγόρια.

Όταν τελείωσαν τη δουλειά τους, ο Dickerson άφησε τις κοπέλες να φύγουν. Η 15χρονη πήγε στο ιατρείο του πλοίου για να λάβει τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια κατήγγειλε το περιστατικό. Ο Dickerson συνελήφθη σύντομα από το FBI και έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Εξαφάνιση στο ταξίδι του μέλιτος

Στις 4 Ιουλίου του 2005, ο 26χρονος George Allen Smith και η γυναίκα του Jennifer έκαναν ταξίδι του μέλιτος σε μια κρουαζιέρα στην Μεσόγειο. Εκείνη η μέρα πέρασε με βόλτες στο νησί της Μυκόνου και στη συνέχεια το ζευγάρι πέρασε το βράδυ του στο κρουαζιερόπλοιο Royal Caribbean liner Brilliance of the Seas με φαγητό, χορό και παιχνίδια τζόγου. Αργά το βράδυ, το ζευγάρι φαίνεται πως είχε έναν καβγά και κάποια στιγμή ο George έφυγε από το δωμάτιό τους.

Το επόμενο πρωί η γυναίκα του ενημερώθηκε πως ο George είχε εξαφανιστεί. Βρέθηκαν κηλίδες από το αίμα του τόσο στην καμπίνα του ζευγαριού, όσο και σε πλαϊνό σημείο του πλοίου, γεγονός που τους έκανε να πιστεύουν πως ο άντρας είχε καταλήξει στην θάλασσα. Τέσσερις φίλοι που είχε γνωρίσει στην κρουαζιέρα ανέφεραν πως ήταν μαζί του εκείνο το βράδυ και τον είχαν επιστρέψει κάποια στιγμή στην καμπίνα του αρκετά μεθυσμένο. Τότε τον είδαν και εκείνοι τελευταία φορά, όπως οι ίδιοι δήλωσαν.

Το FBI ερεύνησε την υπόθεση εξαφάνισης του George Allen Smith για εννέα ολόκληρα χρόνια χωρίς να μπορέσει να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι φίλοι αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη με την εξαφάνιση, αλλά δεν υπήρχαν και στοιχεία για να κατηγορηθούν για κάτι. Κάποιοι αναφέρουν πως ο θάνατος του George ήταν αποτέλεσμα μιας ληστείας, που δεν είχε καλό τέλος, όμως το τι πραγματικά συνέβη δεν το έμαθε ποτέ κανείς.

Συζυγοκτονία για τα λεφτά

Ο Lonnie Loren Kocontes και η Micki Kanesaki γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν το 1995 και τελικά χώρισαν το 2001 μετά από ταραχώδη σχέση. Πηγές αναφέρουν πως ωστόσο συνέχισαν να μένουν μαζί για οικονομικούς λόγους, ενώ είχαν και έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό.

Το 2005, ο Kocontes παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα που γνώρισε μέσω διαδικτύου, την Amy Nguyen, όμως μετά από μερικούς μήνες επέστρεψε στο σπίτι που έμενε με την πρώην του, Kanesaki. Έκλεισε για τους δυό τους μια κρουαζιέρα με το Island Escape, “για να κάνουν μια νέα αρχή”, και το ζευγάρι επιβιβάστηκε για το ταξίδι του στις 25 Μαΐου του 2006. Το ίδιο ακριβώς βράδυ της επιβίβασης, η Kanesaki εξαφανίστηκε.

Το επόμενο πρωί ο Kocontes δήλωσε την εξαφάνιση της και άμεσα αποχώρησε από το πλοίο και πέταξε πίσω στο σπίτι τους στην Καλιφόρνια. Δύο ημέρες αργότερα το νεκρό σώμα της Kanesaki ξεβράστηκε στην ακτή. Όπως έδειξε η νεκροψία, η γυναίκα είχε στραγγαλίσει και είχε πεταχτεί νεκρή στη θάλασσα. Ο Kocontes είχε φροντίσει λίγο πριν την δολοφονία της να φτιάξει μια διαθήκη για εκείνη, στην οποία άφηνε τον εαυτό του ως τον αποκλειστικό δικαιούχο της περιουσίας της, περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Τα λεφτά φαίνεται πως μεταφέρθηκαν από τους λογαριασμούς της άμεσα μετά την εξαφάνισή της.

Αρχικά, ο Kocontes απέφυγε την σύλληψη και κάθε κατηγορία, καθώς και η νέα του σύζυγος κατέθεσε υπέρ του. Μερικά χρόνια αργότερα όμως η Amy Nguyen άλλαξε την ιστορία της και δήλωσε στις αρχές πως ο Kocontes είχε πράγματι δολοφονήσει την Kanesaki. Ο άντρας τελικά βρέθηκε κατηγορούμενος και όσο περίμενε την δίκη του, φέρεται πως προσπάθησε να βγάλει από την μέση και την δεύτερη γυναίκα του. Έβαλε δύο συγκρατούμενούς του να την απειλήσουν να αλλάξει την κατάθεσή της εναντίον του και μετά να την σκοτώσουν. Εκείνοι όμως τον έδωσαν στον δικηγόρο του και ο Kocontes βρέθηκε φορτωμένος και με άλλη μια κατηγορία για παρότρυνση σε φόνο.

Η δίκη του βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η ποινή που φαίνεται να έχει μπροστά του είναι ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία της πρώτης γυναίκας του και απόπειρα δολοφονίας και της δεύτερης.

_______________________________________

“A cruise ship is a floating city with thousands of people on board, serving unlimited drinks, with no police. What do you think is going to happen? It’s not a crime-free area; passengers need to use common sense.”
“Ένα κρουαζιερόπλοιο είναι μια πλωτή πολιτεία με χιλιάδες ανθρώπους, όπου σερβίρονται ποτά χωρίς όριο και δεν υπάρχει αστυνομία. Τι νομίζετε ότι θα γίνει; Δεν είναι χώρος καθαρός από εγκληματικότητα, οι επιβάτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κοινή λογική.”
Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.