Η κοινωνική και οικονομική αναταραχή, που βίωσε το τελευταίο διάστημα μεγάλο μέρος του κόσμου εξαιτίας της κρίσης του COVID-19, είναι φανερό ότι προμηνύει έντονες αλλαγές σε διάφορους τομείς παγκοσμίως. Και ένας τομέας που ήδη έχει πληγεί και ακόμα δεν είναι σίγουρο το πως θα διαμορφωθεί είναι αυτός του τουρισμού.

Πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και ξενοδοχεία και χώροι εστίασης παραμένουν ακόμα κλειστά, διάφορες χώρες συζητούν για το αν θα επιτρέψουν ή όχι τα ταξίδια εκτός ή και εντός συνόρων και γενικότερα ο τουριστικός τομέας βρίσκεται σε θολωμένα νερά.

Το σίγουρο είναι ότι διάφορα πράγματα θα αλλάξουν, είτε προσωρινά είτε και οριστικά, και κάποιοι ειδικοί κάνουν τις προβλέψεις τους στη HuffPost σχετικά με το πως θα διαμορφωθούν τα ταξίδια από το καλοκαίρι του 2020.

_________________________________________

Νέο καθεστώς στις αεροπορικές διαδρομές

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της The Points Guy, Brian Kelly, υποστηρίζει ότι είναι καιρός πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος συνωστισμός, που συμβαίνει συνήθως στους χώρους των αεροδρομίων. Με λίγα λόγια προτείνει να γίνονται βιομετρικοί έλεγχοι με συστήματα αναγνώρισης προσώπου για τον έλεγχο των επιβατών και να “περιοριστούν οι περιττές ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις”.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι κάθε αλληλεπίδραση μπορεί πλέον να γίνεται μέσω μιας οθόνης με σκανάρισμα του αμφιβληστροειδή των ματιών και πως η ιδιωτικότητα περνάει πλέον σε δεύτερη μοίρα

“Η ιδιωτικότητα είναι εκτός συζήτησης. Η κυβέρνηση γνωρίζει τι είναι καλό για εσάς. Το ερώτημα τώρα είναι: Θέλουμε να ρισκάρουμε τη ζωή μας για ζητήματα ιδιωτικότητας, ή θέλουμε όντως να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά αεροδρόμια;”

Τρομακτικό; Οι απόψεις ποικίλουν.

Οι μάσκες είναι η νέα μόδα

Είτε μας αρέσει είτε όχι, φαίνεται πως οι μάσκες προστασίας τείνουν να γίνουν μια ιδιόμορφη καθημερινότητα, ενώ για τους εργαζόμενους των πτήσεων προβλέπεται εξ ολοκλήρου διαμορφωμένη ενδυμασία προστασίας.

“Στην Ασία οι μάσκες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και για καλό λόγο”, αναφέρει ο Kelly. “Στην Αμερική πρέπει να συνηθίσουμε επίσης να τις φοράμε”.

Η μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρεία JetBlue έγινε η πρώτη που υποχρεώνει τους επιβάτες της να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Αύξηση των τιμών

Ενώ για την ώρα φαίνεται πως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα παραμείνουν χαμηλές, λόγω της χαμηλής ζήτησης, ως το 2021 οι οικονομικές αναταραχές θα εκτοξεύσουν μακροπρόθεσμα το κόστος τους.

“Η έλλειψη ζήτησης, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να κάνουν τις τιμές των πτήσεων ακόμη φθηνότερες έως το 2021, αλλά τελικά η ενοποίηση, οι πιθανές χρεοκοπίες στον προϋπολογισμό των αεροπορικών εταιρειών και η συνειδητοποίηση ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να εξοικονομήσουν μετρητά για ώρα ανάγκης, θα προκαλέσουν τις τιμές να γίνουν ακριβότερες μακροπρόθεσμα.”

Ποιος ξέρει, μπορεί να συμπεριληφθεί στα εισιτήρια και φόρος δημόσιας υγείας.

Inside, Airplane, Airline, Travel, Trip, Passengers

Μείωση οικονομικών πτήσεων και υπηρεσιών

Τουλάχιστον προσωρινά προβλέπεται οι χώροι των αεροπλάνων (και όλων μάλλον των μέσων μεταφοράς) να γίνουν πιο ευρύχωροι, αφού θα δέχονται περίπου τον μισό αριθμό επιβατών. Ο Waliszewski εκτιμά ότι όταν αυξηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και η ζήτηση για κρατήσεις, τα πράγματα θα ξαναγυρίσουν σε φυσιολογικά δεδομένα.

Ο Kelly, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οικονομικοί χώροι που μαζεύουν πολύ κόσμο θα πρέπει να αποφευχθούν με την αύξηση των τιμών. Ο τρόπος που κάθονται οι επιβάτες στις πτήσεις θα αλλάξει και δεν θα ήταν περίεργο αυτό να επηρεάσει και το μέλλον των μεταφορών χαμηλού κόστους.

“Νομίζω ότι η χρυσή εποχή μας των τελευταίων 10 χρόνων -στρίμωξε με σε έναν γεμάτο σωλήνα για οκτώ ώρες με 200 δολάρια, δεν με νοιάζει- έχει τελειώσει.”

Με άλλα λόγια, με πρόφαση λόγους ασφάλειας, τα αεροπορικά ταξίδια θα είναι προνόμιο μόνο των οικονομικά πιο εύπορων.

Οι αεροπορικές εταιρείες συζητούν επίσης το ενδεχόμενο να μειώσουν τα γεύματα και τα ποτά που προσφέρονται στις πτήσεις, για να αποφύγουν την μετάδοση μικροβίων, ενώ και οι προϋποθέσεις καθαριότητας έχουν ήδη ενισχυθεί.

Ζήτηση για ασφάλιση ταξιδιού

Ως επακόλουθο των παραπάνω, αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων για νέα ασφαλιστικά συμβόλαια, που θα περιλαμβάνουν τις συνθήκες επιδημιών. Η ασφάλιση ταξιδιού θα γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, χρήσιμη και συνεπώς και πολύ πιο ακριβή.

Ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ισχυρές ασφαλίσεις προβλέπεται να υπάρχει από επιβάτες που κλείνουν μεγάλα ταξίδια επετείων ή ακριβών οικογενειακών διακοπών ένα χρόνο νωρίτερα και δεν μπορούν να ξέρουν τι μπορεί να μεσολαβήσει, όπως αναφέρει ο Kelly.

white bedsheet

Επανεξέταση της υγιεινής στα ξενοδοχεία

Ίσως ένα ζήτημα, που ασχέτως με τον κορονοϊό, ήταν αναγκαίο να του δοθεί μεγαλύτερη προσοχή είναι η καθαριότητα στα ξενοδοχεία. Οι σημερινές συνθήκες προβλέπεται να φέρουν επανεξέταση στις διαδικασίες καθαρισμού και τους τρόπους μείωσης της δυνατότητας μετάδοσης μικροβίων.

Ο Kelly αναφέρεται στην ανάγκη περιορισμού της χωρητικότητας και διατήρησης των δωματίων κενών για ένα διάστημα ανάμεσα στις κρατήσεις, ώστε να καθαρίζονται θερμαινόμενα επιμελώς από μικρόβια και κοριούς. Κοινόχρηστοι μπουφέδες θα καταργηθούν και διάφορα πάρε-δώσε που γινόντουσαν με ανθρώπινη επαφή, θα μπορούσαν να γίνονται με τη βοήθεια μιας οθόνης.

“Χρειαζόμαστε πραγματικά ένα πλαστικό κλειδί, όταν η τεχνολογία μας επιτρέπει να ανοίγουμε την πόρτα με το τηλέφωνο μας; Ποιος θέλει να περιμένει στην ουρά σε μια ρεσεψιόν ξενοδοχείου για να πάρει ένα βρώμικο κλειδί;”

Αλλαγές στις προτιμήσεις διαμονής

Οι Fyall, Kelly και Waliszewski εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το κατά πόσο οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών για διαμονή θα στραφούν περισσότερο προς τα ξενοδοχεία ή τα Airbnb. Δύο στους τρεις θεωρούν ότι μεγαλύτερη ζήτηση θα έχουν τα ξενοδοχεία, καθώς οι συνθήκες καθαριότητας στους ιδιωτικούς χώρους των Airbnb είναι αμφισβητήσιμες και οι διάφοροι ιδιοκτήτες δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία, που υπάρχει στους επώνυμους χώρους διαμονής.

Αναφέρεται ότι είναι η ευκαιρία να επανακάμψουν με ανανεωμένες υπηρεσίες τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, που τα τελευταία χρόνια υπέφεραν λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης ζήτησης στα Airbnb.

Μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών

Δεδομένου ότι ήδη προωθείται εκτενώς η εργασία εξ αποστάσεως, ο Waliszewski υποστηρίζει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια σχεδόν θα καταργηθούν, τόσο για λόγους χρηματοδότησης, όσο και για λόγους αποφυγής μετάδοσης ασθενειών. Ταυτόχρονα προβλέπει ότι θα μειωθούν σημαντικά, ως και θα εξαφανιστούν, τα συνέδρια και άλλες προσωπικές επαγγελματικές συναντήσεις.

“Για πρώτη φορά, οι διακοπές αναψυχής θα αποτελούν την πλειοψηφία των κερδών σε ξενοδοχεία και αεροπλάνα.”

road photography

Επιστροφή στα οδικά ταξίδια

Οι νέες τάσεις δείχνουν ότι τα οδικά ταξίδια θα αποκτήσουν ξανά την τιμητική τους, καθώς οι διάφοροι ταξιδιώτες θα επιλέγουν περισσότερο να μετακινούνται οδικώς σε διάφορους χώρους πάρκων και μικρότερες πόλεις.

Ο Fyall προβλέπει ότι οι παραλίες ειδικότερα θα είναι δημοφιλείς προορισμοί και οι άνθρωποι θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με την επιλογή ενός φυσικού περιβάλλοντος και μέρη που είναι προσβάσιμα με το αυτοκίνητο.

Οι επερχόμενες κοινωνικές αλλαγές ενδέχεται να διαμορφώσουν και τους σταθμούς ανάπαυσης, όπως τους γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις είναι πιθανό να αντικατασταθούν με αυτόματα περίπτερα φαγητού, υπηρεσίες drive-thru και ατομικά καθαρισμένες τουαλέτες που ανοίγουν προς τα έξω.

Αναβίωση των τοπικών ταξιδιών

Τα τελευταία χρόνια τα ταξίδια στο εξωτερικό είχαν γίνει μεγάλη κοινωνική τάση, μια τάση που φαίνεται πως φτάνει τώρα, έστω και προσωρινά, προς τη δύση της. Ο Waliszewski προβλέπει ότι θα ακμάσει σημαντικά το ταξίδι σε τοπικούς και πιο απομονωμένους προορισμούς μετά την άρση των μέτρων και οι άνθρωποι θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο τα γειτονικά τους μέρη και τις τοπικές επιχειρήσεις.

“Οι ταξιδιώτες κουράστηκαν να είναι στα σπίτια τους και λαχταρούν να φύγουν μακρυά, αλλά θα εξακολουθούν να θέλουν να είναι κοινωνικά απομακρυσμένοι και απομονωμένοι.”

Ο Fyall συμπληρώνει ότι τα ταξίδια σε διεθνείς προορισμούς θα μειωθούν σημαντικά μέχρι και το 2021, ώσπου οι άνθρωποι να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Ή ώσπου να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά χωρίς στενούς περιορισμούς και προϋποθέσεις. Διάφορες χώρες μάλιστα ενδέχεται να επιβάλλουν καραντίνα δύο εβδομάδων σε ταξιδιώτες άλλων χωρών, γεγονός που φυσικά θα αποτρέψει κατά πολύ την επιλογή αυτών των προορισμών.

Τέλος, ο Waliszewski πιστεύει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού θα παρακινήσει πιθανόν αρκετούς ανθρώπους να ταξιδέψουν σε φθηνότερους διεθνείς προορισμούς.

white cruise ship beside mountain

Αλλαγές στις κρουαζιέρες

“Οι κρουαζιέρες δεν θα σταματήσουν, αλλά δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο φυσιολογικό”, δηλώνει ο Waliszewsk. Η πτώση που ήδη σημειωνόταν στις κρουαζιέρες λόγω υπερβολικού τουρισμού, πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο.

Αφού όμως δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν ταξιδιώτες που προτιμούν την εμπειρία της κρουαζιέρας, και δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα μετάδοσης ασθενειών σε τέτοια μέσα, αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί είναι οι συνθήκες προστασίας και καθαριότητας σε αυτά και η πραγματοποίηση ελέγχων για Covid-19 κατά την επιβίβαση και διαμονή στο πλοίο.

Φυσικά εμφανίζεται στο τραπέζι και η περίπτωση χρήσης νέων μεθόδων τεχνολογίας και στις ακτοπλοϊκές διαδρομές, ώστε να μειωθούν κι εκεί οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.

Το μέλλον των ταξιδιών γενικά

Ήδη ο τουριστικός τομέας έχει χτυπηθεί καθοριστικά και πολλοί αναθεώρησαν ή ακύρωσαν ταξίδια τους εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Ο Fyall υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν θα θεωρούν πλέον τα ταξίδια δεδομένα γενικά, ενώ και ότι οι κυβερνήσεις μπορεί επιτέλους να θελήσουν να υποστηρίξουν περισσότερο τον τομέα.

Ο Waliszewski προσθέτει ότι ο υπερτουρισμός είχε ήδη αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς προορισμούς του κόσμου στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ντόπιων και η τωρινή κατάσταση είναι μια ευκαιρία να αναθεωρηθεί ολόκληρος ο τουριστικός τομέας.

______________________________

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ήδη ότι επρόκειτο να υπάρξουν εκτενείς αλλαγές, που θα διαμορφώσουν καθοριστικά τη δομή της κοινωνίας που γνωρίζουμε, και πολλοί αμφισβητούν το αν πολλές από τις αλλαγές αυτές αποτελούν πραγματική αναγκαιότητα ή υπερβολή με φόντο διαφορετικές προθέσεις.

Βασισμένο στο άρθρο “Experts Predict How Coronavirus Will Change The Way We Travel” της Huffpost.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.