Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι απαιτητικοί, χωρίς διαλείμματα και διευκολύνσεις. Κι εμείς αφοσιωμένοι ο καθένας σε ένα προσωπικό καθήκον χορεύουμε σ’αυτό τον ρυθμό χωρίς σταματημό. Φοβόμαστε πολλές φορές ότι αν σταματήσουμε την ροή, όλα θα χαθούνε και δεν θα προλάβουμε τίποτα.

Σκεφτόμαστε τις υποχρεώσεις, την ώρα που περνάει, προσπαθούμε να προγραμματίσουμε ακόμα και το πότε θα μας βγει να ασχοληθούμε με κάτι που μας αρέσει. Άγχος, άγχος, άγχος.

Αυτό που πάντα μένει στην απ’ έξω είναι η ξεκούραση. «Δεν προλαβαίνω να κοιμηθώ, έχω πολλά πράγματα να κάνω». Με δύο-τρεις ώρες ξεκούρασης και νομίζουμε είμαστε εντάξει, αφού τουλάχιστον κοιμηθήκαμε έστω λίγο.

Ο οργανισμός μας αρχίζει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, πάντα έχει τον τρόπο του να μας «μιλάει». Συνήθως δεν τον ακούμε. «Δεν είναι τίποτα θα περάσει», είναι η κλασσική μας ατάκα. Και οι μικρές ενοχλήσεις γίνονται πόνος και οι μικρές κακοκεφιές κανονική κατάθλιψη. Και εμείς ένα ράκος, όρθια πτώματα, αφηρημένα και χαμένα στον κόσμο των «πρέπει» τους.

Θα μου πεις, όλα αυτά λόγω έλλειψης ξεκούρασης; Ναι, γιατί αμφιβάλλεις; Ξεκούραση σημαίνει να δώσεις στον εαυτό σου χώρο και χρόνο, να του δώσεις την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ηρεμήσει.

Και οι πιο δυνατοί από εμάς χρειάζονται ξεκούραση. Πολλές φορές το πιο γενναίο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε για τον εαυτό μας μια περίοδο ξεκούρασης, να τα αφήσουμε για λίγο όλα. Και είναι γενναίο γιατί σε μια εποχή που η έντονη ζωή και η «βαβούρα» είναι αυτό που επιβάλλεται και επιβραβεύεται, η ξεκούραση μοιάζει σαν μια ανατροπή. Και χρειάζεται κουράγιο να πας κόντρα στο κατεστημένο που επικρατεί τριγύρω.

Η ξεκούραση δεν είναι ποτέ χάσιμο χρόνου. Δεν είναι απραγία. Κάποιες φορές μπορεί να είναι το πιο παραγωγικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για την ψυχή και το σώμα σου.

Τρόποι για να διαχειριστούμε σωστά τις ώρες/μέρες ξεκούρασης

1. Μην προσπαθείς να είσαι λίγο έτσι, λίγο αλλιώς, λίγο να χαλαρώνεις, λίγο να ασχολείσαι ξανά με υποχρεώσεις. Αφού αποφάσισες να αφήσεις τον εαυτό σου να πάρει μια ανάσα για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες, το σημαντικό είναι να τον αφήσεις να αφεθεί σ’ αυτό. Η πίεση και η έλλειψη μιας σταθερότητας δεν θα σου δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Να μη διστάζεις να λες όχι. Οι γύρω σου μπορεί να μην μπορούν να αντιληφθούν την φάση στην οποία βρίσκεσαι, οπότε θα χρειαστεί εσύ να θέτεις τα όριά σου και να λες όχι, ώστε να δώσεις όντως στον εαυτό σου όλο τον χώρο που χρειάζεται.

3. Επικεντρώσου σε πράγματα που μπορείς να κάνεις και όχι σ’ αυτά που δεν μπορείς. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι ιδανικό για να χαλαρώσεις θα ήταν ένα ταξίδι, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις. Αφού είναι έτσι, σταμάτα να το σκέφτεσαι. Βρες άλλα πράγματα που θα σου δώσουν χαρά και θα σε χαλαρώσουν, τα οποία θα είναι άμεσα εφικτά. Π.χ. να διαβάζεις ένα βιβλίο, να δεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, να πας για έναν περίπατο, να παίξεις με τα παιδιά σου, οτιδήποτε.

4. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πάντα θα σε κρατάνε πίσω. Εκεί που εσύ ξεκουράζεσαι και ξέρεις γιατί έχεις επιλέξει να το κάνεις, σκέφτεσαι ότι οι άλλοι τα βγάζουν πέρα με ιδιαίτερη ευκολία στο πολυάσχολο πρόγραμμά τους. Επηρεάζεσαι ίσως από αυτά που βλέπεις στα social media. Η αλήθεια πολλές φορές είναι αρκετά μακριά από αυτό που νομίζουμε ότι βλέπουμε. Όπως και να’χει όμως ο κάθε άνθρωπος έχει τους ρυθμούς του και τα δικά του όρια. Μην παρασύρεσαι και κυρίως μην νιώθεις μειονεκτικά.

5. Μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους λόγους που χρειάζεται ξεκούραση. Μόνο εσύ γνωρίζεις ποια πράγματα στην καθημερινότητά σου σε κουράζουν. Μόνο εσύ γνωρίζεις τις συνέπειες που έχουν στο σώμα σου και την ψυχολογία σου. Εσύ λοιπόν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να είσαι καλύτερα και μην αφήσεις τίποτα να σου δημιουργήσει ενοχές που επέλεξες να πάρεις κάποιο χρόνο για να ξεκουραστείς.

Δεν έχεις τίποτα να αποδείξεις σε κανέναν. Η αξία του καθενός δεν μετριέται στο πόσες ώρες καθημερινά είναι παραγωγικός σε μια δουλειά ή υποχρέωση.

Όλα χρειάζονται μια ισορροπία και εσύ, όπως και όλοι μας, χρειάζεσαι οπωσδήποτε λίγη ξεκούραση. Χρειάζεσαι να σκεφτείς λίγο πιο αισιόδοξα και να φροντίζεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου. Αν όλοι μας το κάναμε αυτό λίγο περισσότερο, η ζωή μας θα ήταν σίγουρα καλύτερη.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.