Σε αφιέρωμα που φιλοξένησε η αμερικανική Huffington Post η ελληνική πόλη της Μονεμβασιάς χαρακτηρίστηκε ως η πιο όμορφη κρυμμένη πόλη-φρούριο στον κόσμο.

«Έχουμε δει πολλές κρυμμένες πόλεις, όμως ποτέ καμία τόσο όμορφη όσο η πόλη της Μονεμβασιάς στην Ελλάδα«.

Κουρνιασμένη σε ένα νησάκι στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, η ονομασία της πόλης «Μονεμβάσια» σημαίνει «μοναδική είσοδος». Η «κρυμμένη» τοποθεσία μπορεί να καυχιέται πως αποτελεί ένα τεράστιο βυζαντινό φρούριο (εξού και το παρατσούκλι «πόλη-φρούριο»), αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρα σε κοινή θέα: το πλήθος από κοντινές παραλίες, που είναι προσβάσιμες τόσο στους ντόπιους οσο και στους τουρίστες.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος είχε αποκαλέσει κάποτε τη Μονεμβάσια «πλοίο από πέτρα», και όσοι την έχουν επισκεφθεί κάνουν λόγο για μια άγρια ομορφιά που προσφέρει μια αναζωογονητική απόδραση από τον πραγματικό κόσμο.

Αν θέλεις να αποκοπείς από τον κόσμο, κρύψου στη Μονεμβάσια και αναζήτησε τα ίχνη του Βυζαντίου, των Φράγκων, των Ενετών και των Οθωμανών που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην πόλη. Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημάδια της ιστορίας όπου και αν κοιτάξεις.

 

Αν πάλι ψάχνετε για λίγη περιπέτεια, το καλύτερο αξιοθέατο του νησιού είναι το Σπήλαιο της Καστανιάς. Περιγράφεται ως ένα αξιοθέατο που πρέπει οπωσδήποτε να δει κάθε τουρίστας. Η σπηλιά χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να «σμιλευτεί» και είναι γεμάτη από σπάνια γεωλογικά στολίδια. Ακριβώς δίπλα θα βρείτε μια καφετέρια και μια εκκλησία που παλαιότερα επέλεγαν να επισκέπτονται οι πειρατές.

«Αποδράστε από την πολυκοσμία, απολαύστε την γευστικότατη τοπική μεσογειακή κουζίνα και εξερευνήστε την αρχαία ιστορία της Μονεμβασιάς», προτείνει στο τέλος το αμερικανικό άρθρο. Μάλλον δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Κοινοποιήστε
ΠΗΓΗHuffpost.com
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.